Kako izabrati lepak za parket?

Lepkovi koji se koriste prilikom ugradnje parketa takođe igraju veoma važnu ulogu u njegovim performansama, kvalitetu završnog proizvoda kao i otpornosti na habanje i oštećenja, baš kao i odabir završnog sloja koji će se nanositi celom površinom poda kada se završi sa ugradnjom parketskih pločica.

Kada se radi o lepkovima za parkete njihova uloga se često zanemaruje ili im se ne pridaje dovoljno važnosti. Neretko će se lepak odabrati prema ceni, a često će biti u rangu jeftinijih lepila. Ovo se može pokazati kao veliki propust i može na duže staze zahtevati dodatnu investiciju u vidu češćeg održavanja i popravke parketske podne površine.

Lepkovi koji se danas koriste su poliuretanski lepkovi i lepkovi na vodenoj bazi koji takođe nosi oznaku ekološki lepak. Obe vrste lepka imaju osobine koje mogu odgovarati određenim uslovima ugradnje i određenim vrstama parketa. Stoga se pre odabira lepka za parket valja informisati o svim parametrima koji će uticati na odabir idealnog rešenja za datu situaciju.

Rubio® EasyBond
Rubio® EasyBond

Poslednjih godina došlo je i do razvoja lepkova koji mogu služiti u više svrha i koji pružaju dodatnu zaštitu parketu, kao što je dodatna zaštita od vlage, i omogućavaju mu da ima dodatne osobine kao što su zvukoizolaciona svojstva. Ovakvi lepkovi se kod nas danas veoma retko nalaze, na našem tržištu dominiraju lepkovi na bazi poliuretana i vode. Lepak će parketsku podnu površinu učiniti stabilnom, čvrstom i kompaktnom.

Autor teksta: Irma Talović d.i.a.

Prethodni tekstGrejni kablovi za grejanje rasadnika
Sledeći tekstNajava tema i predavača – Sfera 2021: „Tehnologija betona”