Podovi u poslovnim prostorima – Epoksidni podovi

Kako su poslovni prostori često i reprezentativne prostorije firmi, koje mogu govoriti i o pouzdanosti, uspešnosti, ozbiljnosti i kvalitetu njenog rada, što bi bilo analogno principu „odelo čini čoveka”, izbor građevinskih materijala i arhitektonskih rešenja nije uvek jednostavan posao i o njima valja dobro promisliti, a najbolje je poslušati mišljenja stručnjaka. Uzevši u obzir sve performanse materijala potrebnih za podne obloge radnih prostorija, oni treba da odgovore i svojom estetikom, dajući bojama i dizajnom upečatljiv pečat celokupnom prostoru, identitet i jedinstvenost.

Kada govorimo o industrijskim podovima, značajno mesto zauzimaju i epoksidni podovi, bazirani na epoksidnoj smoli kao glavnom sastojku. Izlivaju se na ravnu betonsku podlogu, prethodno očišćenu od prašine, a ukoliko je ona neravna, prethodi joj samonivelišuća masa kako bi se neutralizovale mogućne neravnine, izbočine, udubljenja, a u slučaju postojanja pukotina, one se prajmerom popunjavaju.

Kako mogu biti vrlo dekorativni, njihova upotreba nadilazi samo industrijske prostore. Svakako ih odlikuje otpornost, provodljivost toplote i visok stepen tolerancije na opterećenja, otporni su na hemikalije itd.

Štaviše, ispunjavaju najviše sanitarne standarde i lako se održavaju, te su vrlo pogodni za prehrambenu industriju, industriju medicinskih sredstava i opreme. A kako su dobri i eletroprovodnici, mesto nalaze i u kompjuterskim sobama itd.

Interesantno je da se zbog karakteristične metode instalacije – izlivanjem na betonsku ili cementnu podlogu, omogućavaju kombinacije boja i efekata. Dodavanjem različitih pigmenata u osnovnu masu na bazi smole, dolazi do mešanja dvaju ili više tonova, čime se mogu dobiti sasvim nove nijanse ili zamagljen izgled poda, a pod može biti i u matiranoj ili sedefastoj varijanti.

Posipanjem raznih opiljaka ili drugih dekorativnih čestica nepravilnog oblika po završnom sloju, može se proizvesti i reljefasti izgled poda. Ovaj se postupak vrši tokom sveže instalirane obloge kako bi se u nju utisnuli dodati elementi. Na taj način ovaj pod može podsećati na granit ili mermer, ali svakako biva atraktivan i specifičnog karaktera.

Autor teksta: Sanja Dakić