Moderna stepeništa koja će vas sigurno nadahnuti

Podovi predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata koji utiču na opšti utisak svakog unutrašnjeg prostora. Kako bi se uspešno i mudro odabrao pod mora se razmatrati više važnih faktora. Ali, prilikom izbora poda treba obratiti pažnju i na – stepenice.

Možda su male ili uske, postavljene u neki kutak gde zauzimaju što manje prostora, ali i stepenice sa svojim gazištem zaslužuju da budu tretirane jednako kao i druge podne površine u domu i rezultat će biti više nego efektan.

Zanimljivo gazište može istaknuti vrlo jednostavno stepenište i može dodati puno šarma i karaktera celom prostoru oko njega. Stepenišna gazišta su prevashodno funkcionalna, ona omogućavaju bezbedno penjanje uz ili silazak niz stepenice i njihov izgled je potrebno uskladiti sa izgledom prostora u kom se nalazi. Stepenište može biti izrađeno ili, bolje reći, izgrađeno od različitih materijala. Najčešće je to beton, drvo ili keramika, ali neretko nailazimo i na čelične ili, u novije vreme sve popularnije, staklene stepenice. Materijali kao što je kamen ili mermer takođe ne zaostaju kada je izrada stepenica u pitanju.

Stepenice u dvorištu
Stepenice u dvorištu

Naravno, prilikom odabira materijala za popločavanje, sam izbor biće diktiran uslovima koje je potrebno ispuniti u praktičnom smislu, ali i stilom i vrstom poda koji dominira u prostoru u kojem su stepenice. Posebno je važno obratiti pažnju na to koliko je gazište klizavo ukoliko se pokvasi jer u tom slučaju stepenište postaje svojevrsna zona opasnosti.

Decorativa Ceramika u svojoj radionici može da ponudi i ovu vrstu gazišta za stepenište u Vašem domu. Domen keramike je vrlo prostran i nudi velike mogućnosti, iz tog razloga Vam stojimo na raspolaganju sa idejama, savetima u pronalaženju idealnog rešenja za Vašu potrebu i želju. Za Vaš siguran korak, za bezbednost Vas, Vaše porodice i svih posetilaca prostora u kome se naše pločice nalaze! Nudimo uslugu dodatne obrade Vaših pločica, obaranjem ivica i urezivanjem protivkliznih kanala širine 5 mm i dubine oko 1 mm. Možemo izvesti obe pomenute završne obrade ili samo onu koju Vi odaberete.

Gradone gazišta za stepenište

Gazišta Gradone su proizvedena od običnih podnih pločica, tako što se komadi keramike seku i geruju (slika br.1), koji se posle sklope sa posebnim lepkom kako bi sam gotov proizvod mogao da bude primenjiv.

Debljina gazišta (A) ne može biti manja od 4 cm, takođe, vrh gazišta (B) bi morao da bude minimalno 2 cm izvučen od čela stepenika.

Same ivice gazišta (C) su oborene kako bi ivica postala čvršća i manje osetljiva na krzanje ili manje opasna za povrede u slučaju pada ili udarca.

Slika 1 - Gazište betona
Slika 1 – Gazište betona

U toku proizvodnje ove vrste gazišta, s obzirom na broj operacija koje su potrebne, prilikom sečenja ili prilikom rukovanja, moguće je da dođe do oštećenja na samim delovima. Iz tog razloga, potrebno je obezbediti veću količinu pločica.

Moderna stepeništa ne moraju biti samo hladna i minimalistička. U zavisnosti od kombinacije materijala mogu se dodavati određeni ukrasi (npr. led kanalice za rasvetu) koji će celom prostoru dati art-deko ili čak pomalo barokni šmek, naravno sve u skladu sa opštim dizajnom enterijera u koji se stepenice ugrađuju. Gradone gazišta se mogu proizvesti samo sa čelom ili se takođe može zatvoriti jos neka bočna strana gazišta.

Stepenište u izradi DECORATIVA CERAMICA
Stepenište u izradi DECORATIVA CERAMICA

Posebno želimo naglasiti da proizvodi koji su rađeni ili obrađivani u našoj radionici moraju ispuniti visoki standard po pitanju preciznosti, kvaliteta obrade i sigurnosti.

Decorativa Ceramica logo

DECORATIVA CERAMICA
Futoški Put 10, 21000 Novi Sad
M. +381 69 454 3160
T. +381 21 232 0733
info@decorativa.rs
www.decorativa.rs