Podovi sa niskim ili nultim emisijama VOC-a

Sigurno ste bili u situaciji da kada promenite pod u nekoj od prostorija ili u više njih, imate utisak da to nije isti onaj prostor. I u pravu ste. Realno ne samo da drugačije izgleda, zvuk u prostoriji nije isti, a tu su i mirisi. Dok nas izgled, u većini slučajeva, oduševi, zvonak zvuk iščezne čim vratimo nameštaj, kada je miris u pitanju, on zna biti jak, neprijatan i dugoročan. Iako ga obično označavamo kao „miris na novo“, istina je ne baš tako dobra i zdrava. Na šta konkretno mislimo, pitate se? Evo odgovora.

Isparenja koja se dešavaju nakon unošenja novog poda u prostoriju su vrlo često nezdrava isparenja. U pitanju su isparljiva organska, hemijska jedinjenja koja mogu negativno uticati na zdravlje čoveka. Kod nekoga se može pojaviti iritacija očiju, nosa, kod nekoga kašalj, a neko može imati i otežano disanje i sl. Sve u svemu, nimalo zgodna situacija.

Kolika količina isparenja i kolika toksičnost će biti zavisi od vrste poda, od njegovog sastava, ali i od načina i tehnologije same proizvodnje.

MAGIC FLOOR Rubio Monocoat ekološka ulja za zaštitu drveta
MAGIC FLOOR Rubio Monocoat ekološka ulja za zaštitu drveta

Prirodne podne obloge imaju manju količinu VOC isparenja, jer se, kako samo ime i kaže, sastoje od prirodnih materijala, bez ikakvih hemijskih primesa. Sa druge strane to nije slučaj sa vinil i laminatnim podovima. Kako se ovde radi o veštačkim materijalima, sama njihova struktura doprinosi stvaranju i ispoljavanju VOC isparenja. Pored sastava, ukoliko se u toku procesa proizvodnje koristi tehnologija bazirana na obnovljivim izvorima energije, bez upotrebe hemijskih preparata, jedinjenja i sl., manje su šanse za emitovanjem štetnih gasova. Odnosno, takva podna obloga će imati malu ili neznatnu količinu VOC isparenja. U protivnom, podna obloga će imati specifičan, neprijatan miris kada je unesete u svoj prostor. Značajnu ulogu na pojavu ovih isparenja mogu imati i lakovi i ulja, koji se koriste kao sastavni ili završni premazi. Drugim rečima, oni mogu povećati količinu VOC isparenja ili čak biti jedini razlog zašto ima VOC isparenja u određenoj podnoj oblozi.

Da bi se zaštitili od negativnog dejstva ovih nezdravih isparenja, neophodno je prostor provetravati i imati stalan izvor priliva svežeg vazduha. Međutim, složićete se da je daleko bolja opcija izabrati podove sa niskim ili nultim emisijama VOC isparenja.

Da biste bili sigurni koji podovi su u pitanju, kao i da li sadrže i u kojoj meri VOC gasove, proverite da li pod poseduje Greenguard sertifikat. Šta to zapravo znači? Podovi koji imaju ovu oznaku su podovi, koji ispunjavaju najstrože svetske mere kada je emisija štetnih hemijskih materija u pitanju. Drugim rečima, podovi koji poseduju ovaj sertifikat emituju veoma malu ili nikakvu količinu VOC materija.

Takvu oznaku moraju imati podovi koji se nalaze u medicinskim i obrazovnim institucijama, odnosno mestima u kojima se nalaze najosetljivije grupe korisnika. Pored Greenguard sertifikata, tu je i Floorscore sertifikat.

Prethodni tekstTepisi – tradicionalna i moderna podna obloga
Sledeći tekstZačinite vašu kuhinju uz brze ideje za spektakularnu promenu!