Laminat na zidu

Ako ste u potrazi za idejama kako da renovirate svoj dom, a želite priuštiti sebi osećaj topline, udobnosti i luksuznosti, razmislite o postavljanju laminata na zid.

Laminat možete postaviti vodoravno i vertikalno. Kada ste odabrali zid koji želite izmeniti, odaberite još boju laminata, i možete početi sa izmenama. Prilikom postavljanja laminata na zid, potrebni su vam sledeći elementi: laminat od 7 ili 9 mm, lepak, šperploča – ukoliko ne želite laminat lepiti direktno na zid, ekseri, bušilica, vijci za laminat, metar, libela itd.

Premeravanje zida

Početni korak promene je merenje zida. Na osnovu površine koju želite prekriti laminatom, možete  izračunati koliko vam je potrebno da  ga kupite. Uvek ga kupujte više, bar 1m².

Ako se odlučite za varijantu postavljanja laminata direktno na zid, zid pripremite kao što biste pripremili i pod.U tom slučaju, zid mora biti savršeno ravan. Bolja alternativa je postavljanje laminata na ploču šperploče koju se prethodno pričvršćujei na zid vijcima. Dimenzije šperploče su manje po 1cm sa svake strane od površine zida koji se prekriva laminatom. Tek kada se sva ova prirema završi, možete krenuti u kupovinu.

 

Raspored ploča

Ploče od laminata se seku do željenih dimenzija. Ne zaboravite da odlučite da li ćete red seći od vrha ili dna. Na zid pričvrstite ploču šperploče koju ste kupili i na koju ćete postaviti laminat. Bušilicom izbušite rupe na rastojanju od 1 m. U njih postavite tiple, preko postavite šperploču i zavrnite vijke.

 

Postavljanje laminata

Prema rasporedu koji ste napravili, laminat možete lepiti na šperploču. Po potrebi upotrebite eksere ili vijke. Ukoliko niste sigurni daje lepak dovoljno jak da drži laminatne ploče, možete ih dodatno pričvrstiti sa svake strane manjim vijcima. Vodite računa o ivicama koje moraju biti ravne. Koristite libelu. Ponavljajte proces sve dok ne zalepite i poslednju laminatnu ploču. Ako ste vijke uvrtali, na kraju, glave vijaka pređite kitom za drvo kako se ne bi videli.

Prethodni tekstNova kolekcija keramičkih pločica u nijansama želja Borisovih ruku
Sledeći tekstLeteći tepih