Teme: ekološki materijal

Prefarbano i zaštćeno ekološkim uljima

Podovi sa niskim ili nultim emisijama VOC-a

Sigurno ste bili u situaciji da kada promenite pod u nekoj od prostorija ili u više njih, imate utisak da to nije isti onaj...
Domotex 2024

DOMOTEX 2024: Nova generacija podova

Podne obloge napravljene od ljuski špargle, koncepti od kolevke do kolevke za stare tepihe, i pametni materijali. DOMOTEX 2024, sa svojom ključnom temom „FLOORED...
Dečije igralište

Unapređenje podnih obloga – DECI NA DAR

20. novembar, Svetski dan deteta, ustanovljen je 1954. godine kada je Generalna skupština usvojila rezoluciju 836 istoimenog naziva. Generalna skupština je ovim dokumentom pozvala države...
Sisal prirodni ekološki materijal

SISAL – ekološki materijal jedinstvenog izgleda

Uprkos sve većem broju novih, veštačkih materijala koji se pojavljuju gotovo svakodnevno na planeti i pronalaze svoju primenu u najrazličitijim segmentima ljudskog delanja i bitisanja, sve je jasnija tendencija okretanja ka prirodnim, održivim materijalima. Ovo je naročito vidljivo kada je reč o proizvodima koji ulaze u domaćinstvo, posebno ako u njemu ima dece. Stoga uopšte ne čudi sve češća i veća upotreba sisala.

Proizvodi od plute

Pluta – ekološki materijal bez premca

Zbog svojih svojstava pluta se u enterijeru naviše koristi za oblaganje zidova i podova. Na zid se uglavnom lepe ploče, dok se pluta na podu može javiti u nekoliko oblika. Pisani podaci o upotrebi plute za podove sežu u 18. vek, a masovnija upotreba se beleži četrdesetih i pedesetih godina 20. veka, mahom u kuhinjama, da bi pravu ekspanziju doživela devedesetih godina kada zahtevi za zaštitu životne sredine postaju sve glasniji a kupci ekološki svesniji.

DESSO AirMaster® tapison koji čisti vazduh

Eko angažovani dizajn

U korak sa svetskim ekološkim trendovima i u Srbiji je sve više zahteva za „zelenom“ gradnjom. Bilo da je u pitanju američki ili evropski sistem sertifikovanja objekata ili samo želja investitora da se koriste materijali čija proizvodnja ne utiče loše na okolinu, podne obloge su bitan deo celog projekta.

Milan Dević

Beograđanin napravio ciglu koja pliva na vodi

U Srbiji se već dve godine proizvode građevinske ploče i blokovi koji beskonačno plutaju po vodi i ne gore u požaru više od tri sata, a pritom imaju do dva i po puta bolje termičke karakteristike od uslova koji su propisani za ovo klimatsko područje. Tvorac ovog izuma je Milan Dević (60) iz Beograda.

Simprolit monolit u svežem stanju

Simprolit monolit

Simprolit monolit je Simprolit beton zaliven u oplatu, direktno na gradilištu, izradjen u svemu prema Tehničkim uslovima nosioca licence.
Zahvaljujući pre svega svojim izuzetnim termo-fizičkim i fizičko-mehaničkim karakteristikama Simprolit polistirolbeton svoju primenu nalazi svuda tamo gde su termoizolacijske karakteristike, lakoća konstrukcije, otpornost na vlagu, mraz, požar, površinaska čvrstoća i dugovečnost opredeljujući faktori u izboru materijala.

Teraco pod u kuhinji

Teraco materijal sa reputacijom

Tehnike izrade teraco podova su različite. Uglavnom se priprema smesa agregata i veziva koja se zatim izliva na podlogu. Pomoću metalnih razdelnica majstori mogu da kreiraju različite šare na podu ispunjavajući obrazovane površine teracom različitih boja. Po izlivanju i izravnavanju teraca sledi nega. Kada podloga očvrsne, teraco se specijanim mašinama polira do određenog stepena glatkoće

Pročitajte još :