SAVET UREDNIKA: Kako odabrati deking za terasu ili dvorište?

SAVET UREDNIKA
#BezDlakeNaJeziku

Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI
Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI

Nekoliko puta do sada smo pisali o dekingu i svaki put smo imali određene reakcije čitaoca, proizvođača i distributera ovog proizvoda. Kada smo hvalili drveni deking onda su nam se javljali proizvođači ili distributeri wpc dekinga i obrnuto. Svaki put smo imali i reakcije naših čitaoca ili pratilaca sa društvenih mreža. Postavljali su nam pitanja: koje su razlike u kvalitetu i ceni, šta je bolje ili šta mi predlažemo? Polovina letnje sezone je možda i pravi moment da se pozabavimo ovom temom u našoj, sada već stalnoj, rubrici “Savet urednika”.

Želeo bih na startu da odgovorim na dva najčešća pitanja: šta izabrati i šta mi predlažemo?

Izbor dekinga je stvar afiniteta, kao izbor keramičkih pločica ili parketa za dom. Prodavci wpc dekinga će vam pričati kako je wpc pravi izbor ili kako drveni deking ima million mana i kako ga treba održavati svake godine. Oni će vam održavanje od sat ili dva godišnje, a odnosi se na premazivanje uljima, predstaviti kao da deking morate zalivati i kositi jednom nedeljno. Prodavci drvenog dekinga će vam pričati kako wpc nije prirodni materijal (iako ima određeni sastojak drveta) i da će mu boja izbledeti veoma brzo, kako se jako greje na suncu i da će se vremenom iskriviti.

Deking u kući
Deking oko bazena

Oni će vam pričati da je pravi deking samo onaj od drveta i da to nema alternativu. I jedni i drugi će vam reći sve kako bi naveli vodu na svoju vodenicu. I jedni i drugi su u nekoj meri u pravu, a u nekoj nisu. Vi ipak birajte deking po svom ukusu, jer šta god da izaberete nećete pogrešiti – svaki proizvod ima svoje vrline i mane ili ne postoji savršen proizvod. Znam da se u startu neki proizvođači ili distributeri neće složiti sa mojom konstatacijom, ali ću pokušati da objasnim zašto tako mislim.

WPC ILI DEKING OD MEŠAVINE DRVETA I POLIMERA je namenjen za spoljnu upotrebu i na našem tržištu imate nekolicinu firmi koje nude ove proizvode u različitom cenovnom rasponu (čitaj u različitom kvalitetu).

U skladu sa tim se i razlikuje i garancija koju ćete dobiti na ovaj proizvod i ona se kreće od zakonske dve godine do čak deset ili više godina koliko nude neki proizvođači. Garancija se uglavnom odnosi na postojanost boje i otpornost materijala na atmosferske uticaje, mada vam neki distributeri ovo neće ni spomenuti već će vam dati garanciju na ugradnju i tu se priča završava. Moj savet je da se dobro raspitate o sastavu materijla, kao i da zatražite pismenu garanciju, upravo na postojanost boje i materijala jer ćete tako biti sigurni da će vaš deking i nakon nekoliko sezona pleniti i sijati istim sjajem kao na početku postavke. Po meni jedina prednost ovog materijala u odnosu na drveni deking je u održavanju i nezi samog proizvoda. WPC je dovoljno prebrisati i eventualno oprati mašinama pod pritiskom, dok drveni ipak zahteva premazivanje samog dekinga jednom godišnje ili jednom u dve godine.

DRVENI DEKING se proizvodi od različitih vrsta drveta (od egzota do četinara), a kod nas je možda i najzastupljeniji sibirski ariš, koji je, u suštini, ima i najbolji odnos cene i kvaliteta.

Za ljubitelje prirodnog drveta svakako nema dileme koji će deking izabrati u prodavnici podnih obloga. Njima neće biti teško da se “poigraju” četkom i uljem jednom godišnje i zaštite svoj deking od atmosferskih uticaja i samim tim mu produže i životni vek. Treba da znate da se za proizvodnju drvenog dekinga sve više koristi termo-tretiranje kao način obrade drveta kojim se menjaju njegova hemijska i mehanička svojstva, sve češće se deking izrađuje od termički obrađenog ariša, smreke, bora, graba, bagrema… Termo-tretiranjem ove svetle vrste drveta dobijaju karakterističnu tamnu boju koja je ranije bila rezervisana isključivo za egzote ili se morala postizati bojenjem. Od egzota, kod nas se pored svima dobro poznate ( i možda najskuplje) tikovine, u velikoj meri popularan je i ipe ili lapacho, drvo veoma velike gustine i čvrstine.

Bilo da se odlučite za wpc ili drvo, a to je opet ponavljam, stvar afiniteta, mislim da najveću pažnju treba posvetiti pravilnoj ugradnji dekinga. Uglavnom će vam svaki prodavac ili proizvođač ponuditi opciju sa i bez ugradnje i predlažem da uvek prihvatite da vam ih oni i ugrade. Tako ćete dobiti garanciju koja će obuhvatiti kvalitet materijala i samu ugradnju. Ipak oni najbolje znaju materijale koje prodaju i najbolje će obaviti proces ugradnje. U odnosu na cenu dekinga, iznos koji izdvajate za ugradnju nije veliki i predlažem da se ne igrate majstora i sami postavljate daske.

Namerno se nisam fokusirao na prednosti ili mane jednog Ili drugog materijla jer je po meni to manje važno. Kvalitetan drveni deking može trajati uz adekvatnu zaštitu dugo, pa čak i duže od nekog wpc-a i obrnuto. Dobro razmislite i konsultujte stručnjake ili redakciju našeg časopisa, a neka odluka bude samo vaša, jer ćete vi zajedno sa svojim ukućanima ili gostima uživati u svom parčetu raja.

Autor teksta: Predrag Rađen, urednik časopisa “PODOVI”

Prethodni tekstŠest jednostavnih koraka za postavljanja podova
Sledeći tekstOdržavanje podova – sledite prave savete