Odvodi u kuhinjama i kupatilima

Kuhinjske i sanitarne prostorije su mesta na kojima se svakodnevno upotrebljava voda. Ta voda koristi se za obradu namirnica, pripremu hrane, čišćenje i održavanje lične higijene, a u objekat je ciljano sprovedena pomoću pumpe i sistema vodovodnih cevi. No, osim dovođenja, drugi vrlo važan segment u vezi sa aktivnostima koje bilo na koji način uključuju vodu jeste njeno odvođenje iz prostora u kanalizaciju.

U kuhinji i kupatilu odvijaju se procesi koji za nusproizvod imaju otpadnu vodu i druge tečnosti, a da bi se izbeglo zagađenje zidnih, podnih i radnih površina, ali i pojava neprijatnih mirisa, neophodno je pravilno izvesti njihovu drenažu. Neadekvatno projektovani ili nepravilno ugrađeni odvodi umesto da vrše svoju funkciju uzrokuju vraćanje tih nusproizvoda nazad u objekat, što dugoročno pre svega može dovesti do poplave, a zatim i do narušavanja sanitarne bezbednosti mesta na kome je izbio incident.

Ma koliko da se izvodi u kontrolisanim uslovima i od strane dobro obučenih majstora, snabdevanje vodom i oslobađanje od njenog viška uvek sa sobom nosi rizik da nešto pođe naopako ako nisu ispoštovani svi koraci prilikom instalacije, ili ako se štedelo na materijalu.

Moderni kuhinjski elementi, elegantne slavine i atraktivne sanitarije možda jesu prioritet svakog kupca zato što su presudni za izgled, ali ključ funkcionalnosti i bezbednosti leži u onome što se ne vidi, i sa čime nema šale ako želite da što duže uživate u svom lepo opremljenom domu.

ACO građevinski elementi d.o.o.
ACO HygieneFirst®

Odvodi u kupatilu

Kupatilo je jedina prostorija u kući koja ima više izvora vode i samim tim više odvodnih puteva: tu su slivnik u lavabou, slivnik u tuš kabini odnosno kadi, wc šolja, bide šolja ukoliko je ima, te centralni podni slivnik. Stoga predstavlja najkompleksniju drenažnu celinu u vašem domu, iz koje voda mora da otiče na pravi način i na pravo mesto.

Najvažniji odvodni put je upravo glavni podni slivnik sa sifonom od ABS plastike i prepoznatljivom metalnom pokrovnom rešetkom, koji se uobičajeno (mada nije pravilo) nalazi na sredini prostorije. Njegova je uloga da zahvaljujući blagom padu podne površine prima višak vode i time prevenira poplavu, ali i da sprečava vraćanje neprijatnih mirisa iz cevi. Za sprečavanje regurgitacije služi obavezni zatvarač mirisa odnosno predkanalizaciona barijera, a prema tome o kojoj vrsti barijere se radi razlikujemo slivnik sa vodenim sifonom i slivnik sa suvim sifonom.

ACO građevinski elementi d.o.o. ShowerDrain®
ACO ShowerDrain® Pixel

Podni slivnik za kupatilo

KOD PODNOG SLIVNIKA sa vodenim sifonom neprohodnost neprijatnih mirisa obezbeđuje vodeni čep, odnosno određena količina čiste vode koja zahvaljujući kolenastom obliku sifona ne otiče već stalno ostaje u njemu služeći kao vodena brana. Suština funkcionisanja slivnika sa vodenim sifonom je da se obezbedi stalni priliv nove vode kako se ne bi osušio, a barijera nestala. Ono što se uglavnom dešava u praksi je da se iz tehničkih razloga, da bi se pojednostavilo rešavanje pitanja drenaže, u kupatilu ugradi sabirni podni slivnik.

Sabirni slivnik za kupatilo

SABIRNI SLIVNIK se generalno preporučuje za sanitarne prostorije u kojima se često izliva voda po podu, kao što je kupatilo sa tuš kabinom u aktivnoj upotrebi.Međutim, pošto kod sabirnog slivnika nema stalnog protoka vode, tamo gde se sanitarna prostorija (kupatilo ili toalet) koristi samo povremeno slivnik u nekom momentu ostane bez vode, pa je morate po potrebi dodavati ručno. Kako voda koju ste sipali svakako vremenom ispari ili oteče, iz kanalizacije se ponovo javljaju neprijatni mirisi, a jedini način da zadržite vodeni čep je da stalno nanovo dolivate vodu, što je zaista zamarajuće.

Rešenje za ovu situaciju mogla bi biti ugradnja nepovratnog ventila na odvodnoj grani slivnika, ili prosto ugradnja protočnog centralnog slivnika umesto sabirnog, na koji će biti priključeni frekventni potrošači poput umivaonika i kade da bi kroz njega stalno proticala nova voda koja će održavati barijeru.

Kako praksa stalno pokazuje da ono na šta smo navikli nije nužno i najbolje, ponekad se jednostavno treba okretati inovativnijim opcijamа, a to su u ovom slučaju slivnici sa suvim sifonom. Zatvarač mirisa ovde nije vodeni čep, već poklopac sa gumenim prstenom koji funkcioniše kao nepovratni ventil sa kontrategom – sve dok u slivnik teče voda sa površine poklopac popuštajući pod njenom težinom stoji otvoren, ali čim se dotok prekine teg podiže poklopac nazad, zatvara slivnik i tako sprečava prodor neželjenih mirisa. Glavna pogodnost suvog slivnika je to što on zapravo predstavlja modifikaciju običnog na koji je postavljena rešetka sa kontrategom, tako da pomoću ovog dodatka već postojeći sabirni ili protočni slivnik sa vodenim sifonom možete pretvoriti u suvi.

Centralni podni slivnik u kupatilu

Centralni podni slivnik koji i danas viđamo u većini kupatila je tačkasti slivnik sa okruglom ili četvrtastom prohromskom rešetkom, koji je naziv dobio po obliku rupica na rešetki. Iako klasičnog koncepta koji već dugi niz godina važi za standard, u njegovu izradu unete su određene izmene koje odgovaraju na potrebe savremenog kupca za komforom stanovanja u savremenom domu.

Moderni tačkasti slivnici za odvod vode

Najnoviji tačkasti slivnici su modularni, sa mogućnošću bira- nja materijala izrade i tipa tela, rešetke i aksesoara kako biste dobili element tačno po vašoj želji. Telo može biti od ABS-a, prohroma ili ecoguss-a (ekološki neškodljivo liveno gvožđe), sa horizontalnim ili vertikalnim izlivom u donjem delu, te sa vodenim ili suvim sifonom koji ima mrežicu za dlake i može se izvaditi radi čišćenja. Mobilnost sifona takođe znači da ako se predomislite vodeni bilo u kom trenutku možete zameniti suvim Multistop sifonom, koji ne samo da uspešno zaustavlja neugodne mirise, već sprečava vraćanje pene, prolaz insekata i glodara.

ACO ShowerDrain® S tuš kanal
ACO ShowerDrain®S

Za moderne slivnike je predviđeno da se postavljaju u kupatilu sa obavezno odrađenom hidroizolacijom, pa su tako u ponudi na raspolaganju modularni slivnici sa različitim tipovima prirubnica za prihvat svih vrsta izolacije.
Rešetka je podesive visine, prohromska ili od polipropilena, sa velikim izborom rešenja dizajna među kojima je vrlo interesantna nevidljiva rešetka sa diskretnim ramom i prostorom za ispunu (keramiku), koja izgleda isto kao pločice i gotovo se potpuno utapa u podnu površinu.

Slivnici kod kojih je uvedeno možda najviše inovacija i koji su vizuelno neverovatno dobili na atraktivnosti bez sumnje su slivnici za tuš kabinu. Kod lavaboa, starih modela tuš kabina, kada i đakuzi kada u upotrebi su i dalje standardni okrugli tačkasti slivnici sa fiksnim ili elastičnim sifonom od plastike, mesinga ili inoxa.

MEĐUTIM, OPREMANJE KUPATILA U 21. VEKU sasvim je “obuzeo” minimalistički stil koji se na dizajn tuš kabine odrazio tako da njen najveći deo zauzima paravan od masivnih transparentnih ili translucentnih staklenih panela sa metalnim ramom, a umesto akrilne tuš kade za kupanje je predviđen deo poda oivičen niskim pragom ili potpuno na nuli tj. u ravni poda.

Minimalistički dizajn ponekad ide dotle da tuš kabina nema sve strane već se jedna ili čak dve ostavljaju slobodne, a stajaća površina za kupanje je plitko četvrtasto udubljenje u podu. Ovakve tuš kabine su skoro obavezno izvedene jer u skladu sa idejnim konceptom zahtevaju drugačiji raspored elemenata od standardnog (kod adaptacije starog kupatila razmeštanje), a samim tim prilagođenu ugradnju odvoda zato što se često dešava da zbog velike udaljenosti izvora vode od glavne odvodne vertikale nije moguće u dimenzijama poda zadovoljiti potreban pad cevi.

Aco slivnik za kupatilo
Aco slivnik

Linijski slivnik za moderno kupatilo

Za savremeno minimalističko kupatilo je stoga i osmišljen poseban tip slivnika tuš kabine – linijski. Linijski slivnik odnosno tuš kanal je uzak pravougaoni odvod sa telom od ABS plastike ili četkanog nerđajućeg čelika koji se isporučuje u vidu kompletnog ugradnog seta za što jednostavniju instalaciju i bezbedno zaptivanje. Kao što je već naznačeno to je slivnik sa horizontalnim izlivom, i integrisanim telom u kom se nalazi fabrički postavljen vodeni sifon, osmišljen tako da se u svakom trenutku bez problema može izvaditi radi održavanja ili menjanja suvim Multistop sifonom sa kontrategom.

Monolitno telo slivnika u svom sklopu ima prirubnicu za prihvat hidroizolacije, ali i sitne otvore oko rama za prihvat sekundarne vode tj. kapilarne vlage koja se nakuplja po površini hidroizolacije. Mala dubina ugradnje od 80-108mm i mogućnost sečenja kanala na željenu dužinu (od 300mm pa sve do 1150mm) čine ga pogodnim za ugradnju u bilo kom delu prostorije, a rešetka čija se visina rama takođe može podesiti, osim elegantnog dizajna poklopca od inoxa ili crnog stakla, kao i kod tačkastog slivnika ima nevidljivu opciju sa prostorom za dekorativnu ispunu (keramika, kamen). Od praktičnih pogodnosti pomena je vredna otvorena odvodna površina zahvaljujući kojoj nema nakupljanja prljavštine ni skrivenih naslaga, ručni poklopac dizajniran za maksimalno olakšano otvaranje, i unutrašnji grebenasti umetak u funkciji higijenskog filtera koji se brzo i jednostavno čisti ispiranjem.

Zidni slivnik kada je to potrebno

Onda kada pri ugradnji odvoda za tuš kabinu u datim uslovima nije moguće postići neophodni pad prema glavnoj odvodnoj vertikali, umesto podnog linijskog slivnika postavlja se zidni. Zidna kanalica treba da stoji pri samom dnu zida tako da se završava na donjoj ivici tuš kabine. Premeštanjem odvoda tuša sa poda na zid olakšava se pristup kabini za osobe sa invaliditetom, a sa estetske strane dobija se kontinualna površina poda bez narušavanja dekorativnih motiva na pločicama. Zidni slivnik može biti hromiran sa visokim sjajem, od brušenog nerđajućeg čelika u osnovnoj srebrnoj nijansi, obojen u alpsko belo ili u boji pločica, a dodatni efekat pruža mogućnost osvetljavanja odvoda LED rasvetom u različitim bojama, pa ne čudi što baš ovo rešenje trenutno važi za jedno od najpopularnijih u ponudi.

Odvodi u kuhinji

Kuhinja je zbog svoje funkcije pored kupatila higijenski i sanitarno najvažnija prostorija u jednom stambenom objektu, odnosno ugostiteljskom ili komercijalnom objektu u kom se priprema hrana. Baratanje namirnicama, bez obzira da li se obavlja u privatnoj režiji ili na radnom mestu, podrazumeva dosledno sprovođenje određenih postupaka i poštovanje određenih higijenskih pravila koja se odnose na čistoću radne ploče, posuđa, kuhinjskog alata i, naravno, sudopere.

Higijena sudopere posredno u velikoj meri zavisi od pravilnog i efikasnog odvodnjavanja, jer kroz kuhinjski slivnik sem vode prolaze i druge vrste tečnosti gotovo u jednakoj količini, a puno puta i sitniji ili krupniji čvrst otpad. Za razliku od kupatila kuhinja ima samo jedan izvor vode i s te strane je njena drenaža lakša za projektovanje, ali s druge strane upravo zbog problema nusproizvoda kuvanja i otpada češće zahteva intervencije jer češće dolazi do začepljenja. Za kuhinju u domaćinstvu koriste se inox tačkasti slivnici sa plastičnim ili metalnim sifonom, koji, opet, može biti fiksni kolenasti ili elastični.

KLJUČ DOBROG ODVODNJAVANJA ovde leži u pravilnom postavljanju cevi sifona pod odgovarajućim uglom, a ništa manje u rukovanju rešetkom. Bilo da je sudopera pojedinačna ili dupla, a pogotovo ako slivnik ima rešetku većeg promera, preporučljiva je upotreba metalne korpice za otpatke koja se postavlja preko rešetke. Takođe valja izbegavati sipanje masnih tečnosti u sudoperu i povremeno sipati u odvode neko sredstvo za razgradnju naslaga i odčepljivanje. Situacija se unekoliko usložnjava kada govorimo o komercijalnim kuhinjama, jer se tu priprema mnogo veći broj obroka više puta u toku dana, i samim tim ima mnogo više otpada.

Što se tiče same sudopere tu nema naročite razlike u tipu slivnika, samo u njenoj veličini jer mora biti dovoljno prostrana za pranje gomile sudova tokom celog radnog dana, ali zato ove prostorije obavezno imaju specijalni podni slivnik, konstruisan u skladu sa higijenskim standardima dizajna opreme za prehrambenu industriju. Svi su dostupni sa vertikalnim i horizontalnim izlivnim cevima, sa rešetkom četvrtastog oblika dimenzija 200x200mm ili 250x250mm, mogućnošću prihvata hidroizolacije i opcijom teleskopskog podešavanja visine.

Gledano od poda ka kanalizacionim cevima sistem čini rešetka (izlivena, prečkasta ili mrežasta), korpica za otpatke, zatvarač mirisa sa nosačem, zaptivni gumeni prsten i telo slivnika sa nožicama za nivelaciju visine.

PODNI SLIVNIK za komercijalne kuhinje ima takve higijenske karakteristike kao što je ispuna zaštitnog ruba koja osigurava stabilan i trajni prenos između rama i poda, što smanjuje mogućnost pojave podnih pukotina u kojima se razmnožavaju mikroorganizmi; uglovi izvedeni u radijusu od 3mm i preko radi lakšeg čišćenja; zatvarač mirisa sa glatkim i zaobljenim unutrašnjim uglovima, i bez preklopnih spojeva; i protočni dizajn tela sa potpunim odvodnjavanjem, čime se eliminiše stajaća voda, razmnožavanje mikroba i potencijalna hemijska opasnost. Protok jednog ovakvog slivnika je 3,5 l/sec, a za profesionalne kuhinje veće kvadrature tu su kanalni slivnici sa protivkliznom elektropoliranom rešetkom i padom integrisanim u telo slivnika, čiji je protok i do 6,4 l/sec po izlivu.

Prethodni tekstStepping Stone House – kuća koja stapa čoveka u prirodu
Sledeći tekstGde ja stadoh ti produži…