Podovi u hotelima – Ugostiteljstvo na najvišem nivou

Hoteli su najkompleksniji turističko-ugostiteljski objekti, koji predstavljaju svojevrsnu simbiozu uslužnih delatnosti, a i pored mnogih sličnosti koje imaju sa ostalim objektima iz ove oblasti privrede. Hoteli, hosteli, moteli i etno-sela jesu mesta na kojima se posetiocima pruža usluga smeštaja i posluživanja obroka i zato, za razliku od čisto ugostiteljskih, kao što su restorani, barovi i kafići, imaju drugačiji koncept rada i funkcionisanja. Nadalje, među samim pomenutim turističkim objektima može se i mora napraviti distinkcija po kojoj s jedne strane imamo hotele, a s druge sve ostale. Razlog za izdvajanje hotela kao predmeta analize je upravo njihov sklop i mnoštvo standarda koje treba da zadovolje, kako bi usluga pružena u njima bila određenog nivoa i kroz promet u vidu broja gostiju donosila profit. Osim lokacije i kvaliteta usluge, profitabilnost jednog hotela zavisiće i od raznovrsnosti usluga koje se posetiocima u njemu pružaju, što svakako zahteva i veća startna ulaganja. To se automatski odnosi i na troškove nabavke i postavljanja podnih obloga.

Odabir materijala za podove u hotelu direktno diktira namena konkretnog segmenta ili prostorije. Pored soba sa kupatilima, kuhinje i restorana, hotelskog bara, te sale za konferencije, svaki hotel koji računa na klijentelu najrazličitijih profila i potreba, mora u svojoj ponudi imati i kozmetički salon, teretanu, bazen i spa centar, pa čak i sadržaje poput saune ili kazina (posedovanje dozvole za igre na sreću se podrazumeva). Sve to iziskuje detaljno prostorno planiranje i naravno, izradu preciznog spiska obloga za nabavku.

Za sanitarne prostorije, zidove kuhinje i bazen (ako ga konkretni hotel ima) biće potrebna keramika, dizajna primerenog prostoru u kom se postavlja. Tako kuhinjske pločice treba da budu jednobojne i površine koja se lako čisti od masnoće i drugih fleka, a one kojima se popločava bazen u nekoj od nijansi plave, kako bi imitirale plavetnilo morske vode i tamošnju atmosferu. Što se tiče kupatilske keramike, ona može prema želji biti glatke ili reljefaste teksture i zajedno sa sanitarijama bi trebalo da čini koloritnu celinu sa nameštajem u sobi ili apartmanu, ali ne na način koji podrazumeva uniformnost boja i dezena, već njihovu uklopivost (dakle, s druge strane ne spajati komplementarne boje). Uopšteno, to je najbolje pravilo kog se treba držati prilikom pravljenja izbora. Tu postoje dva obrasca koje možete primeniti. Po prvom će čitav objekat biti opremljen u skladu sa jednom opštom temom i grupom boja (samo tople ili samo hladne boje, pastelne ili zemljane nijanse, morska tema, tema safarija, manir vestern filmova i saluna, određeni etno stil…), a po drugom će svaki segment biti tematska priča za sebe.

Osim izgleda nikako ne smemo zanemariti kvalitet izabranih materijala. Hotel jeste velika investicija i svaka ušteda je značajna, ali stara dobra izreka da se kvalitet isplati i ovde će se ispostaviti kao tačna. Kvalitetni i dobro instalirani podovi će duže trajati nego oni koji su pri kupovini bili nešto jeftiniji, pa ih neće biti potrebno reparirati ili menjati narednih nekoliko godina. Ovakva ušteda možda dolazi zaobilaznim putem, ali će dugoročno u brojkama itekako biti primetna. U nekim slučajevima će se desiti da baš najbolja opcija ima i najpovoljniju cenu, tako da će se time kompenzovati malo veći izdatak na drugoj strani.

Kao što smo konstatovali prilikom razmatranja teme podova u ugostiteljskim objektima, idealno rešenje za kuhinju u restoranu, a isto tako i u hotelu, biće epoksidni podovi i poliuretani, koji po otpornosti na habanje i agresivna hemijska sredstva za čišćenje teško da imaju konkurenciju. Pošto poliuretani (konkretno poliuretanski malter) trpe i veoma visoke temperature do +120 stepeni, za čišćenje se više ne koriste hemikalije već se pod dezinfikuje pomoću jakog mlaza vrele vode, što donosi određenu uštedu, a i nema više izlaganja zaposlenih agresivnim isparenjima.

Kod prostorija kao što je kozmetički salon i teretana zbog namene takođe neće biti mnogo dileme. Za potrebe kozmetičkog salona zbog higijenskih karakteristika i rešavanja pitanja statičkog elektriciteta koji se nakuplja zbog solarijuma, opreme za tretmane lica i slične aparature, najpraktičniji bi bio antistatik PVC. Iz palete fitnes podloga kao najbolja izdvaja se guma, zbog optimalne apsorpcije udaraca i neškodljivosti za zglobove vežbača. Ali obzirom da je to podloga broj 1 za bodibilding i dizanje tegova, a da hotelska teretana nije mesto na kom će korisnici sistematski trenirati duži vremenski period, veoma dobro rešenje kao drugi izbor je upravo antistatik PVC, tako da se za oba mesta jednostavno može nabaviti ista obloga.

Već na samom ulazu enterijer jednog hotela je faktor koji odmah, na prvi pogled, šalje instant poruku o ekskluzivnosti i imidžu objekta, posvećenosti gostima i njihovim potrebama. Taj utisak se pojačava pri ulasku u sobu u koju je gost smešten ili promašuje metu ako dekorateri nisu svoj posao obavili kako treba. Dodatni zahtevi, pored vizuelnih, jesu udobnost i zvučna izolacija i tu mnogo može doprineti odgovarajuća podna obloga.

Ovom izazovu najbolje će odgovoriti tepisoni – obloga koja kombinuje bogatu paletu boja i dezena, komfor i toplinu i odlična izolaciona svojstva, čime doprinosi kreiranju mirnog i prijatnog ambijenta. Ugostiteljski objekti imaju obavezu da za oblaganje podova koriste tačno određenu kategoriju tepisona, u suprotnom po slovu zakona ne bi mogli da dobiju upotrebnu dozvolu. Komercijalni tepisoni su umesto od polipropilena (osnovne sirovine sintetičkih tepiha) napravljeni od poliamida, takođe sintetičkog materijala finijeg vlakna, zahvaljujući čemu imaju B1 sertifikat o nezapaljivosti po standardu DIN 4102-1 nemačkog instituta BAM Test. Taj sertifikat su zaslužili jer prilikom izbijanja požara poliamidno tkanje ne gori punim plamenom, već ga svodi na tinjanje koje je lako neutralisati aparatom za gašenje požara.

Jedan od slojeva komercijalnih tepisona je od jute, koja doprinosi boljoj toplotnoj i zvučnoj izolaciji, a istovremeno smanjuje debljinu obloge i tako olakšava njeno čišćenje. U prodaji se mogu naći u rolnama ili u pločama, a odabir jednog od ta dva uslovljen je dizajnerskim ciljem. Ako se ide na nenametljiv utisak prostora savršenog za odmor, pravo rešenje su jednobojni ili tepisoni u rolnama sa ponekom diskretnom šarom. Ako je cilj dinamika prostora kojoj treba da doprinese akcentovan pod, tepisoni u pločama koji imaju beskonačno mnogo kombinacija paterna i dezena učiniće da taj cilj bude postignut.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar