Koji je najbolji način da očistite vaše pločice?

Osim njihove fenomenalne lepote i raznovrsnosti, keramičke pločice imaju prednost u odnosu na druge podove jer se veoma lako održavaju. Izrađene su od prirodnih čestica koje su oblikovane i izložene u peći na vrlo visokim temperaturama. Ovaj proces doprinosi njihovoj trajnosti i elastičnosti koja je bez premca u odnosu na druge podne površine.

Ukoliko su keramičke pločice staklene, onda poseduju zaštitnu barijeru od prašine, vode, mrlja i hemikalija, što ih čini još više otpornim. Iako se lako održavaju, postoje koraci koji su neophodni kako bi se osiguralo da će one ostati u optimalno dobrom stanju.

Fenomenalna lepota i raznovrsnost keramičkih pločica
Slika 2 – Fenomenalna lepota i raznovrsnost keramičkih pločica

Čišćenje pločica

Jedan od najvažnijih aspekata čišćenja podnih keramičkih obloga je učiniti da prljavština i prolivanje tečnosti ne dobiju priliku da se osete udobno, tj. da se zadrže predugo na podu. Potrebno ih je očistiti u najkraćem mogućem roku. Lako se skidaju sa krpom, toplom vodom i blagim deterdžentom koji se koristi u domaćinstvu (pre upotrebe potrebno je uraditi test sa deterdžentom na nekom mestu na podu pre njegove upotrebe).

Postavljanje keramičkih pločica
Slika 3 – Postavljanje keramičkih pločica

Redovno održavanje je takođe bitno za vaš pod. Najlakši, najbrži, i najefikasniji korak koji možete napraviti je: redovno čišćenje i brisanje poda vlažnom krpom (npr. u kupatilima, kuhinjama itd.)

Brzim čišćenjem ili usisavanjem uklanjate prljavštinu i prašinu pre nego što se slegne, odnosno, ugradi se u pločice ili malter. Čišćenje mlakom vodom uz korišćenje proizvoda za čišćenje poboljšava sjaj i boju keramičkim pločicama.

Takođe možete pomešati šolju belog sirćeta sa vodom kako bi ste dobili efikasnu, bez mirisa tečnost za čišćenje. Ako imate decu ili kućne ljubimce, možda ne želite da koristite jake hemikalije, a ova kombinacija je odlična alternativa.

Održavanje pločica besprekornim
Slika 4 – Održavanje pločica besprekornim

Keramičke pločice se drže na mestu pomoću maltera, koji je obično bele boje. Tokom vremena, on menja boju i postaje prljav. Kada se to desi, lepota poda bude drastično smanjena. Kako se ovo ne bi dogodilo, važno je brinuti se o malteru dok je on u redu. Najbolji način je da se on zapečati nakon ugradnje između pločica. Na ovaj način će se zadržati da mrlje, prašina i tečnosti da ne prodru kroz zaštitnu barijeru.

Prethodni tekstNorvežani prave prvi tunel za brodove na svetu
Sledeći tekstKamen po kamen – MOZAIK