Enterijer stanova skromne kvadrature – kako urediti prostorije malih dimenzija?

Većina ljudi mašta o životu u raskošnim domovima sa velikim brojem soba, ogromnim plakarima i prostranim terasama. Međutim, prava umetnost je upravo sadržana u umeću življenja u stanovima manjih dimenzija, što je bliže realnosti većine populacije. Mali stanovi zahtevaju dobru isplaniranost svakog centimetra prostorija, pa je pred vlasnicima veliki izazov u uređenju enterijera, koji ne mora da predstavlja problem. Uz korišćenje odgovarajućih materijala i proizvoda čije dimenzije odgovaraju veličini prostora, stanovi male kvadrature mogu ponuditi više nego veliki stanovi. U daljem tekstu, ukazaćemo na određene „greške“ prilikom uređenja prostorija malih dimenzija i odgovarajuća enterijerska rešenja.

Odgovarajuće keramičke pločice za kuhinju mogu potpuno promeniti stil kuvanja

Kuhinja odavno više nije samo mesto gde se kuva, već prostorija gde se podstiče kreativnost i rađaju nove ideje u stvaranju inovativnih jela, koje i dalje „drže“ porodicu na okupu. Kako je ovo prostor u domu u kome se provodi najviše vremena u pripremanju hrane, potrebno je urediti je prema svojim potrebama, a to podrazumeva i funkcionalnost i davanje ličnog pečata.

Prilikom uređenja kuhinje, njena veličina predstavlja početnu i ujedno najbitniju stavku koju bi trebalo uzeti u obzir. Od dimenzije prostora zavisi i veličina pločica, njihova boja, konfiguracija kuhinjskih elemenata, kao i kuhinjskih aparata i bele tehnike bez kojih je u današnje vreme nemoguće zamisliti svakodnevnu pripremu i skladištenje hrane.

Keramičke pločice za kuhinju, osim što su praktične, mogu oplemeniti i potpuno promeniti vaš životni prostor. Danas je u ponudi veliki broj pločica različitih dimenzija, boja, dezena i teksture, koje možete kombinovati i igrati se stilovima, ali pridržavajući se izvesnih „pravila“:

  • Kuhinje manjih kvadratura će doći do izražaja izborom keramičkih pločica malih dimenzija;
  • Da biste „otvorili“ i vizuelno povećali prostor u kuhinji, birajte svetlije nijanse pločica, koje će se lakše uklapati u boju kuhinje.

Dnevni boravak – soba za odmor koja se magijom pretvara u spavaću sobu

Dnevni boravak predstavlja mesto koncentracije cele porodice posle svakodnevnih poslovnih ili školških aktivnosti. Zato je bitno da boravak bude prvenstveno udoban, ali u slučaju malih stanova i funkcionalan. Ukoliko kuhinja nije dovoljno velika, dnevni boravak automatski dobija i ulogu trpezarije, gde se obeduje. Što je porodica brojnija, to su i rešenja za potpunu iskoristivost dnevnog boravka sve kreativnija, pa se tako tokom noći pomenuta prostorija može pretvoriti i u mesto za spavanje.

Kod uređenja boravka, bilo bi poželjno napraviti plan rasporeda nameštaja, kako bi se prostor potpuno iskoristio. Inovativna rešenja u enterijeru nude veliki izbor nameštaja na razvlačanje ili uklapanje, koji imaju višenamensku funkciju.

Kupatilo – malo, ali praktično

Uređenje kupatila malih dimenzija trebalo bi biti plansko, kako ne bi dolazilo do izvesnih grešaka. To se posebno odnosi na poziciju sanitarija, ali i izbor odgovarajućih pločica. Radi svoje bezbednosti, za podne obloge kupatila birajte matirane pločice, koje se ne klizaju. Dimenzije pločica, kao i boja, uslovljene su veličinom kupatila, pa neka vaš izbor bude u skladu sa određenim pravilima enterijera.

Kako su kade rezervisane uglavnom za velika kupatila, u mala kupatila možete doneti dozu glamura postavljanjem linijskih tuševa. Na taj način, preostali prostor možete potpuno iskoristiti i uživati u svojim pripremama svakog dana.