Kako oporaviti laminat da opet izgleda sjajno?

Znamo da se bliži proleće onda kada dve od tri osobe, uz kafu, pričaju o krečenju, zameni parketa, laminata, dubinskom čišćenju nameštaja. Sudeći po ljudima iz moje okoline planovi za neku vrstu popravke ili zamenu su već uveliko tu. Krečenje smo odložili za jesen, ali zato ima puno sitnih popravki koje čekaju da budu obavljene. Nema više izgovora, krajnje je vreme da zamenimo laminat na par mesta u stanu na kojima je dečija igra ostavila traga.

Ako ste i vi neko ko traga za jednostavnim odgovorima na ovu temu, ovaj tekst je upravo za vas. Na samom početku za ovaj materijal podnih obloga možemo reći sledeće: Laminati su napravljeni da traju. Kvalitetni laminati su otporni na vodu i prilično čvrsti. Kako to znamo? Tretirani su aluminijum oksidom kako bi ima se dodala izdržljivost i otpornost na grebanje. Garanciju koju dobijamo uz laminate odnose se na izbeljivanje, mrljanje i proizvođačke greške. Garancije na svakodnevno habanje nije uključena. Dakle, ako su deca vukla kojekakve sprave u vidu autića, kolica ili plastičnih kamiona, ne morate ići do mesta gde ste isti kupili da se pozivate na garanciju. Neće vam proći. Iako su jako izdržljivi, na laminatu će se tokom vremena korištenja pojaviti oštećenja u vidu ogrebotina od habanja. Ali ne brinite, takva se oštećenja lako popravljaju.

Postoje posebni kitovi za popravak laminata koje možete nabaviti u velikim trgovačkim centrima sa građevinskom opremom. Kitovi mogu biti akrilni ili bazirani na lateksu, mogu biti posebne voštane olovke ili bojice koje svojom bojom odgovaraju boji vašeg laminatnog poda. Kada krećete u prodavnicu po kit za popravak laminatnog poda, obavezno sa sobom uzmite uzorak svog laminata. Tako ćete kupiti tačno onu boju kita koja vam je potrebna.

Teža oštećenja laminata

Za teža oštećenja laminata nema drugog rešenja, osim da ih zamenite drugim. Dakle, ne ceo pod, već samo daščice koje su nepovratno oštećene. To naravno nije baš jednostavno. Ukoliko je oštećeni deo bliži zidu nego središnjem delu prostorije, tada uklonite jednu po jednu dasku dok ne dođete do one koju treba zameniti. Kada je zamenite vratite ostale daske na njihovo mesto. Kod mene je ovo slučaj, tako da me je baš utešilo što ću završiti posao na jednostavniji način. Ako se radi o većem oštećenju na središnjem delu vašeg laminatnog poda, tada biste trebali podizati svaku dasku na putu do one oštećene, što je ipak komplikovanije i savetujem vam da angažujete profesionalce. Izdatak ne bi trebao da bude prevelik, barem u odnosu na nervozu koju sebi i ukućanima možete napraviti ako biste ovo radili sami. Srećno sa vraćanjem starog sjaja!

Autor teksta: Mirjana Makarin – Plavšić