Neka tvoj izbor uz podno grejanje bude parket

Pored izbora sistema zagrevanja prostora, vrlo je važno odabrati i adekvatnu podnu oblogu. Katkada se dešava da je uvreženo mišljenje da preko podnog grejanja mora ići keramika ili kameni podovi, koji su po prirodi hladni, pa se ovim sistemima neutrališe neprijatan taktilni doživljaj hladnoće. Štaviše, oni predstavljaju modernu i pouzdanu kombinaciju, prostor deluje elegantno i prefinjeno, posebno ukoliko ga oplemenimo i toplim tepisima.

Sa druge strane, drveni podovi nisu uvek bili birana opcija. Oni su izvesno sinonim za kućnu toplinu, dom i porodicu, te duh prirode unose u prostor ovaploćen prijatnim dodirom i bojama drveta, međutim, drvo se pod uticajem temperaturnih razlika skuplja, odnosno širi, te može dođi do rasušivanja. Stoga se razvio stereotip da podno grejanje nije mogućno postavljati u kombinaciji sa parketom.

Međutim, ovo nije istina. Svakako, ono nije preporučljivo u kombinaciji sa masivnim parketom, ali danas se sve češće primenjuje kompozitni parket, dvoslojni i troslojni, čije performanse sasvim odgovaraju i podnom grejanju, predstavljajući idealan spoj vizuelne toplote i zagrejanog prostora.

Trpezarija sa drvenim stolom sa brodskim podom
Trpezarija sa drvenim stolom sa brodskim podom

Karakteristike kompozitnih parketa

Ovi parketi spadaju u modernije i sve češće korišćene varijante parketne obloge. Naime, i pored drugih opcija podnog oblaganja u enterijeru, za stambene jedinice parket zadržava preimućstvo zbog svoje nenadmašne estetike i posebne topline koju udahnjuje ambijentu, kao i mogućnosti kombinovanja sa materijalima i bojama zidova ili nameštaja. Kompozitni parket već je obrađen u fabrikama, sastoji se od dva ili tri sloja, dakle, može biti različite debljine.

Gornji sloj je vidljiv i finalno obrađen, odnosno na njemu se nalazi željena nijansa, šara i tekstura, dok je donji sloj od lamelica koje se postavljaju pod uglom okrenutim za 90 stepeni u odnosu na gornji, zahvaljujući čemu ovaj parket zadržava čvrstinu. Takođe, ne potrebuje dodatno obrađivanje, na primer hoblovanje ili lakiranje, po postavci ni nakon određenog vremena.

Sa druge strane, pohabani elementi se mogu mnogo lakše zameniti, te pod ne moramo u celosti reparirati ukoliko se pohaba. Kao i klasični, i višeslojni parketi mogu imati uljanu ili lakiranu završnu obradu, a i jedna i druga opcija su pogodne za kombinovanje sa podnim grejanjem. Njegovi već fabrički oformljeni elementi međusobno se mogu spajati lepljenjem, na primer elastičnim lepkovima, dok je druga opcija klik sistemom.

Moderan enterijer dnevne sobe
Moderan enterijer dnevne sobe / foto: Bjelin

Izbor koji je i moderan i praktičan

Podno grejanje je moderna opcija koja se savršeno uklapa u savremen način života, olakšava funkcionisanje u svakodnevici, a prostor čini naročito udobnim, komfornim i prijatnim ambijentom bilo da u njemu živimo ili radimo. U tom svetlu ono je praktično, ali svakako i bezbedno. Pored toga, grejno telo ne zauzima prostor u enterijeru, tako da ostaje više mogućnosti za kreiranje estetike samog prostora, kombinovanje nameštaja i ukrasnih detalja, koji ni prostorno ni vizuelno neće biti sputan radijatorima ili pećima.

podno grejanje
Foto: Enerset doo / Instalacija električnog podnog grejanja

Savremeni višeslojni parketi su vrlo poželjna opcija u domovima jer zadržavaju lepotu i kvalitet drveta, ali se jednostavnije postavljaju, održavaju i atraktivno izgledaju. Zbog specifičnog načina proizvodnje, vrlo su otporni, a i podesni za kombinovanje upravo s podnim grejanjem. Svakako, potrebno je samo voditi računa da temperatura ne prelazi 25⁰ C, kao i da vlažnost vazduha bude preporučena. A onda, kad nastupe hladni dani, ostaje nam samo da uživamo, u udobnom i moderno uređenom prostoru.