Montaža grejnih kablova i mreža

Kompanija SOBEL d.o.o. osnovana je 1993. godine, sa sedištem u Beogradu. Delatnosti ovog preduzeća su inženjering, proizvodnja i trgovina u oblasti elektro grejanja, elektro opreme i instalacionog materijala. Od njihovog osnivanja pa sve do sad partnerski odnosi su se gradili, prvo sa nemačkim, a zatim i drugim svetskim renomiranim proizvodjačima što su njihovi klijenti i prepoznali. Zadovoljni klijenti se pored Srbije nalaze i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj gori, Albanji i Makedoniji.

Visokokvalitetni proizvodi pored vrhunske pouzdanosti nude i najviši nivo zaštita neophodnih za električnu struju. Otporni su na UV zračenje, udarce, prašinu, vodu, agresivne sredine, a po potrebu imaju i odgovarajuću protiveksplozivnu zaštitu. Zato se proizvodi njihovih brendova mogu koristiti i u ekstremnim okruženjima i pod teškim uslovima.

U ovom tekstu osvrnućemo se na montažu dva standardizovana proizvoda koja se koriste kod instalacije električnog podnog grejanja a to su:

  • grejni kabl i 
  • grejna mreža

Montaža grejnih kablova

Proračun snage P=150 W/m2 potrebno je 8,9m kabla po m2 i 2m montažne trake po m2. U slučaju da montažu radi kompanija Sobel d.o.o., garancija je 20 godina. Električno podno grejanje je ekonomičan i pouzdan vid grejanja i može se koristiti kao osnovno ili dopunsko grejanje. Instalisana snaga je 150 W/m2 za osnovno grejanje, dok za dopunsko može biti i 100-120 W/m2, u zavisnosti od rastojanja između linija grejnog kabla. Zavisno od izabranog tipa, kabl može biti jednostrano ili dvostrano napajan. Montaža se obavlja u cementnom estrihtu – ravnajući sloj, ispod keramičkih pločica.

Montaža grejnih kablova - Poprečni presek poda sa ugrađenim podnim grejanjem
foto: Sobel d.o.o. / Poprečni presek poda sa ugrađenim podnim grejanjem

Instaliranje grejnih kablova je brzo i jednostavno. Prvo se na ravnu površinu poda postave i fiksiraju montažne trake koje imaju fabrički urađene hvataljke za držanje kabla. Grejni kabl se postavlja poprečno na montažne trake na određenom rastojanju koje zavisi od instalisane snage po m². Kada prekrijemo celu prostoriju grejnim kablom prekrijemo u vidu zmijolike forme, hladni kraj se dovodi u kutiju u kojoj se vrši spajanje sa termostatom i napojnim kablom. Termostat se montira u kutiju Ø60 mm (ugradni) ili preko kutije (nadgradni). Senzor termostata se kroz PVC rebrasto crevo uvodi u pod i pozicionira na jednakom međusobnom rastojanju između linija grejnog kabla.

Preko grejnih kablova se postavlja košuljica (estrih) 3-8 cm a zatim završna podna obloga. Najbolji efekti grejanja se postižu podnim oblogama od keramike, mermera, granita i prirodnog kamena što ne isključuje ostale vrste podnih obloga.

Radi veće efikasnosti i boljeg iskorišćenja toplotne energije preporučuje se postavljanje termoizolacije ispod grejnih kablova. Grejni kablovi koji se koriste za podna grejanja su snage 15-18 W/m. Sobel u svojoj ponudi ima kablove snage 17 W/m sa fabrički predefinisanim dužinama od 8.86 m-197.00m , i sa integrisanim hladnim krajem dužine do 4 m.

Montaža grejnih mreža

Grejna mreža je jednostavnija za montažu u odnosu na grejne kablove. Sastoji se od grejnog kabla manjeg prečnika, postavljenog na fiberglas mrežicu koja je samolepljiva sa jedne strane radi lakše montaže.

Montaža grejnih mreža za podno grejanje
foto: Sobel d.o.o. / Grejna mreža za podno grejanje

Montiraju se u cementni sloj, neposredno ispod završne podne obloge. Instalisana snaga 150 W/m2, kabal na njima je jednostrano napajan.

Detaljniju pripremu i uputstva za instalaciju možete pronaći na sajtu kompanije Sobel d.o.o. ili klikom na link.

sobel logo

SOBEL d.o.o.
Ustanička 125-i, 11050 Beograd – Šumice
+381 11 3087 507
+381 11 3087 064
office@sobel.rs
www.sobel.rs

Prethodni tekstEkološki prihvatljive kombi ploče
Sledeći tekstKrajem marta održan LOBA seminar 2022 u Zadru