Kretanje putem odgovornog parketa

Bjelin je izgrađen na inovacijama i ovo je bila polazna tačka na putu održivosti kompanije. Sestrinska kompanija Välinge Innovation izumela je prvi mehanički sistem za postavljanje poda, eliminišući eksere i lepak iz procesa ugradnje, a usledila su i druga pametna rešenja za podove.

Povezanost kompanije sa Hrvatskom znači pristup vrhunskom evropskom drvetu sa FSC sertifikatom. Ali pošto svetske šume ne mogu dugoročno da prate potražnju, delom zbog hrasta koji sporo raste, Välinge Innovation je tražio održivo rešenje. Cilj je bio napraviti podove od pravog drveta koristeći manje sirovine uz maksimalnu upotrebu svakog trupca. Kao rezultat, razvijena je tehnologija Woodura®, a iz toga je nastala kategorija podova od čvrstog i izdržljivog drveta.

Raslojavanjem umesto sečenjem drveta potrebna je samo desetina drveta, a otpad se reciklira u prah koji se koristi u procesu Woodura®. Ova održivija proizvodnja ne samo da čuva drveće u šumi, već nudi i izuzetnu izdržljivost za dugotrajno iskustvo, pogodno i za stambena i za komercijalna okruženja.

Produžavanje života poda

Osim izdržljivog i dugotrajnog kvalitetnog poda, robustan sistem postavljanja poda dodatno produžava njegov životni vek. Lakoća ugradnje bez eksera ili lepka, jednostavnim spajanjem podnih panela, takođe znači da se podovi mogu deinstalirati i premestiti na drugo mesto, ako se ukaže potreba.

Jer, iako su podovi relativno bezvremenski, kupci ažuriraju i redizajniraju i sa ovom tehnologijom ugradnje poda, oni se mogu ponovo koristiti umesto da se bacaju.

Napredna tehnologija postavljanja osigurava da pod izdrži test vremena, a ugradnjom nepropusnog 5G® Dry™ sistema podne ugradnje – koji je razvio Välinge Innovation – Bjelin je dodao postojeće vodootporne kvalitete čvrstog drvenog poda. Zbog vodonepropusnih spojeva, sprečava se da voda prodre kroz ivice i ošteti podlogu.

Pametna rešenja

Da bi smanjio ugljen-dioksid koji nastaje u transportu i proizvodnji, Bjelin je izgradio većinu fabrika kompanije u Hrvatskoj u blizini lokalnih šuma. Drvo koje se koristi u proizvodima ima FSC sertifikat, kako bi se osiguralo da se dobija održivo na način koji stavlja šume i ljude na prvo mesto. Prihvatanje odgovornog života zahteva fuziju pametnih rešenja, inovacija i najsavremenijih tehnologija. Ako ostanete na čelu inovacija, uključujući energetski efikasne prakse i nabavku održivih materijala, može se napraviti pametan izbor.

BJELIN d.o.o. logo

BJELIN d.o.o.
www.bjelin.com

Prodajni predstavnici za Srbiju:

* Vujnović Enterijeri d.o.o.
www.vujnovicenterijeri.rs
* Pinoles d.o.o.
www.pinoles.com

Prethodni tekstintervju: Lazar Kuzmanov – Kako arhitekta bira podove?
Sledeći tekstMikrocement je u enterijeru sve više zastupljen