Kako odabrati keramičke pločice za podove?

Keramika je danas postala više od podnih i zidnih obloga. Na dizajnu i kvalitetu se radi konstantno. U ovom tekstu ću pokušati da vam objasnim i približim kako najlakše da odaberete i prepoznate kvalitetnu keramiku.

Reč „kvalitetnu“ naglašavam iz razloga što nije svejedno jer se postavljanje keramike radi na desetak godina u proseku. Nekada i ređe (u Srbiji na 25-30 godina). Zato je veoma važno odabrati nešto što znate da neće pokazati prve znakove habanja posle svega dve do tri godine upotrebe.

Otvaranjem tržišta i u svetu keramike zna da se provuče roba nepoznatog porekla i kvaliteta. Prilikom kupovine obavezno treba da vidite ime proizvođača keramike. Informaciju o tome gde se keramika proizvodi i pakuje lako sami možete proveriti putem interneta. Barem danas je to lako, pa vam savetujem da sami istražite. Iako je obaveza proizvođača da istakne na kutiji gde je proizvodnja obavljena, ali postoje načini da se to prikrije.

Trgovci su tu da prodaju robu i od njih možda nećete moći da dobijete potpunu informaciju jer nisu svi iz građevinske struke. U određenim salonima rade stručne osobe poput dizajnera ili arhitekata koji mnogo dublje ulaze u analizu same fabrike sa kojom rade.

Prvo što treba da uradite jeste da vidite za koju svrhu vam treba keramika. Da li za spoljašnju ili unutrašnju upotrebu ili pak za pod ili zid. Ovo su najbitnije razlike. Ne proizvode se pločice za kupatilo ili kuhinju već se proizvode spram toga gde se postavljaju.

Kod podne keramike se najčešće srećemo sa pojmom granitna keramika. Granitna je jer se u masu od koje se pravi pločica ubacuje mlevena glina određenih fizičkih i hemijskih svojstava, kako bi se nakon pečenja na visokim temperaturama preko 1200 stepeni postigla željena čvrstoća same pločice. Debljina podne keramike zavisi od proizvođača i najčešće se kreće između 7-10 mm.

Završna obrada podne keramike kreće od imitacije betona, kamena, drveta, zatim razni printovi… Neki proizvođači rade farbanje pločice u masi, dok drugi štampaju samo gornji sloj keramike. Po mom mišljenju je uvek bolje izabrati keramiku koja je u masi bojena.

U smislu estetike je bolje jer možete da izbegnete upotrebu ivičnih lajsni, a možete i da gerujete keramiku (obaranje ivica pod uglom od 45 stepeni kako bi se dobio spoj pod uglom od 90 stepeni) tako da se dobija savršeni spoj uglova. Ovaj detalj je najočigledniji prilikom lepljenja keramike na stepeništa ili terase.

Pored završne obrade u smislu boje postoji još jedna bitna stavka, a to je sama završna obrada gornjeg sloja keramike. Imate mat, glatku, mat hrapavu, visoki sjaj, antislip itd. Ovaj stepen završne obrade keramike pravi bitnu razliku kod postavke. Antislip i mat hrapavu pločicu (sa naglašenom teksturom) po mom mišljenju nikako ne treba postavljati za unutrašnju upotrebu jer je održavanje ove keramike otežano u kućnim uslovima. Namenjene su za spoljnu upotrebu.

Keramičke pločice Balkania Ceramics
Foto: Balkania Ceramics, Kolekcija: Bora White Chevron

Sa druge strane visoki sjaj možete stavljati na pod u prostorijama koje nemaju mnogo direktnog uticaja vode ili prskanja. Sama završna obrada ih čini neverovatno klizavim. Mat ili glatke pločice možete postavljati u gotovo svim delovima stana ili kuće. Ukoliko želite da ih postavljate spolja, potrebno je proveriti da li su otporne na mraz.

Smernice koje su bitne prilikom kupovine keramike su sledeće:

  • Podna keramika za unutrašnju upotrebu – spram prostorije u koju se postavlja bitno je pogledati koji joj je protivklizni index koji kreće od R9-R10
  • Podna keramika za spoljnu upotrebu – najvažniji je protivklizni index koji kreće od R11-R13 i index protiv smrzavanja ( na pakovanju keramike mora da stoji pahuljica i naziv GRES Porellanato)
  • Debljina podne keramike je najčešće od 8 – 10 mm u nekim slučajevima postoji i deblja
  • Kod zidne keramike nema ograničenja.
Skandinavski dizajn kuhinja keramicke plocice ENMON salon keramike
foto: ENMON, Skandinavski dizajn kuhinja

Za podno grejanje je bitno da su otporne na termo šokove, gde se za oba slučaja mogu koristiti pločice sa nazivom GRES ili Gres Porcellanato.

Još bih naglasila da neki proizvođači istu pločicu proizvode u svim završnim obradama, što vam može pomoći ukoliko imate otvoreni prostor. Čitav pod može da izgleda isto, a da vi imate savršeno bezbednu i funkcionalnu površinu.