Koji pod postaviti u dečiju sobu?

Za najmlađe samo tople obloge

OPREMANJE DEČIJE SOBE je naročito odgovoran posao, bilo da ste roditelj ili ćete to tek postati. Treba razmišljati o tome da nabavite udoban krevet odgovarajućih dimenzija, tu su zatim orman i radni sto sa dobrim osvetljenjem ako se radi o učeniku, po mogućstvu noćni stočić, izbor boje i/ili dekoracije za zidove, i naravno adekvatna podna obloga.

Podovi za dečiju sobu

Kada se radi o prostoriji u kojoj vaše dete odnosno deca provode najviše vremena po povratku iz vrtića ili škole, pitanje materijala kojim će biti obložen njen pod najčešće se rešava u dva koraka. Bez obzira da li sređujete sobu za novorođenče, predškolca, mlađeg osnovca ili tinejdžera, cilj će vam biti da se vaše dete u njoj oseća prijatno i da je po svim parametrima bezbedno. Bezbedno stanovanje pored kvalitetne hidroizolacije koja prevenira pojavu buđi i indirektno određena oboljenja i infekcije povezane sa neposrednim okruženjem, takođe podrazumeva zaštitu od prašine i u njoj sadržanih alergena, kao i efikasnu termoizolaciju koja olakšava grejanje.

Drveni pod - brodski pod u dečijoj sobi
Drveni pod – brodski pod u dečijoj sobi

Problem kućne prašine i hladnoće u solidnoj meri se daju regulisati mudrim odabirom i dobrim postavljanjem podne obloge, tako što ćete se odlučiti za onu, odnosno one koje imaju izraženu antistatičku osobinu (ne skupljaju prašinu) i koje spadaju u tople. Svi dobro znamo da su deca vrlo aktivna celog dana, da troše puno energije i znoje se tokom igre, a isto tako da većinu vremena vole da hodaju bosa i zato su često podložna prehladama.

DRVO u dečijoj sobi

Zbog specifičnosti zadatka je i konstatovano da taj odabir ima dve faze: tehničku koja se odnosi na instalaciju poda koji direktno naleže na betonsku ili cementnu podlogu, i onu praktičnu koja se ogleda u nabavci dodatne obloge čiji je zadatak da ga učini toplijim i doprinese ublažavanju padova.

Kada se spomene izraz topli pod, spontano nam prvo na pamet padnu prirodne obloge. Kako je dečija soba prostorija gde se traže najviše termoizolacione performanse zidnih i podne površine, najlogičnije je opredeliti se za one što deblje, a sva vaša očekivanja i potrebe najbolje će ispuniti drveni podovi. Ponudu drvenih podova čine obloge od punog drveta odnosno masiva, među kojima razlikujemo klasični parket i brodski pod, te pločasti dvoslojni i troslojni drveni podovi, poznatiji kao gotovi parketi.

DRVO JE VEKOVIMA poznato kao jedan od najboljih prirodnih izolatora i stoga materijal sa kojim, uzevši u obzir njegova svojstva, ne možete pogrešiti. Da li ćete se nadalje odlučiti za masivni ili višeslojni drveni pod zavisiće od nekih drugih faktora.

Razliku pravi pre svega to da li dečiju sobu opremate “od nule” ili je renovirate, zatim kolikim novčanim sredstvima raspolažete, a jednim delom i kog je uzrasta vaše dete.

Postavljanje poda u prostoriji po prvi put je kudikamo zgodnije jer najverovatnije znači da za podlogu imate novi beton ili cementni estrih homogenijeg sastava i sa manje ugaonih odstupanja (ako je reč o zgradi onda je podloga plus spravljena mašinski), a kod renoviranja treba skinuti stari pod (mada se drveni pod može postavljati preko nekih obloga), detaljno očistiti podlogu od prašine i potom je reparirati zavisno od toga u kakvom je stanju. Pošto je ovo okolnost koju ne možete birati već joj se samo prilagoditi, izbor će prevashodno odrediti uzrast i finansije.

Naime, dvoslojni i troslojni parketi su obloge koje se isporučuju kao prefabrikovani elementi – daske različitih dimenzija sa nanetom površinskom zaštitom, odmah spremne za ugradnju u vidu “plivajućeg” poda. Za razliku od letvica klasičnog parketa koje se prave “iz komada”, odnosno od jednog parčeta punog drveta, ovi podovi imaju habajući sloj od masiva tvrđih vrsta listopadnog drveta debljine 3-4mm, ispod kog je u slučaju dvoslojnog vodootporna listopadna šperploča debljine 7-10mm, a kod troslojnog srednji noseći sloj od četinara na kome su montažni žlebovi, i na poleđini balansirajući sloj od furnira.

Lake za čišćenje, trajne i otporne, higijenske, dovoljno mekane
Podne obloge za dečiju sobu

Po pravilu se izrađuju u slogu brodski pod, a zavisno od proizvođača i toga da li habajući sloj čini jedan, dva ili tri reda letvica, veličina daske varira od 90x500mm pa sve do 190x2300mm, i maksimalne je debljine 14mm. Višeslojni parket zbog mešovitog sastava u koji ulaze i pločasti materijali ima nižu cenu od klasičnog, a kako pruža potpuno isti ugođaj pravog drvenog poda čiju boju i teksturu možete birati iz vrlo bogate palete završnih lakova, ulja i patina, spada u vrlo tražene obloge, a razlog iz kog je postao izbor mnogih roditelja je brzina ugradnje.

Ako opremate ili renovirate sobu za srednjoškolca ili starijeg osnovca njemu možete objasniti da će radovi trajati nešto duže i tada u obzir može da dođe i masivni pod, a uključivanje deteta u biranje vrste i boje obloge će biti lepa zajednička aktivnost. Već kada se radi o mlađim uzrastima, a pogotovo ako je prostor namenjen bebi ili predškolcu, od izuzetne je važnosti da se montaža poda obavi što je brže moguće.

Dvoslojni i troslojni podovi imaju i opciju sa lepljenjem, ali upotreba lepka u dečijoj sobi ipak nije preporučljiva, a dovoljno izverziran majstor će klik pod složiti za jedan dan. Ova obloga kompatibilna je sa sistemom podnog grejanja, osim u slučaju bukovog i jasenovog parketa koji nisu dovoljno dimenziono stabilni usled dejstva toplote, te je to verzija zgodna za sve one koji ne žele da prekrivaju pod već da se njegova lepota stalno ističe.

TEPIH u dečijoj sobi

Ukoliko nemate namere da u domu ugrađujete podno grejanje, tada će za dečiju sobu biti potrebna neka dodatna obloga. To može biti jedan veći tepih, ili ako raspored i veličina nameštaja to ne dozvoljavaju jedna ili dve manje prostirke. Za one koji vole dnevni boravak i spavaće sobe prekrivene tepisonom u stilu porodičnih kuća iz američkih predgrađa, svakako postoji i ta opcija, iako je tepison na našim prostorima nekako više obloga kojom se oprema komercijalni i poslovni prostor.

Glatki podovi su najpraktičniji za ove namene
Za dečije vrtiće se preporučuju vedre i vesele boje

Jedini razlog iz kog tepison možda ipak treba preskočiti u dečijoj sobi (a da nije lični ukus) jeste to što je u slučaju oštećenja nezgodan za uklanjanje i zamenu. Koliki god da je format kupljenih komada bilo bi dobro da budu vuneni (ili barem ne od polipropilena koji je slabijeg kvaliteta i lakše zapaljiv), gušćeg tkanja i sa dužim vlaknima kako bi što bolje i bez ogrebotina ublažili eventualne padove prilikom igre.

Što se tiče šara odnosno motiva, industrija tepiha odavno je prepoznala potrebe potrošača, tako da ćete u ponudi lako naći one sa likom omiljenog crtanog junaka ili junakinje vašeg mališana – bio to Spajdermen, Elza iz animiranog filma Frozen ili neko treći. Samo ne zaboravite da se klonite tepiha svetlih boja, jer ako deci dozvoljavate da u svoju sobu unose hranu i piće dovoljna je jedna čaša prosutog soka ili rastopljena štangla čokolade, pa da na tepihu ostane ružna fleka koju nećete moći da očistite.

PUZZLE

Ako imate aktivno dete koje voli dinamičnu igru sa puno pokreta, tada je dobra ideja da jedan deo dečije sobe pretvorite u poligon za igranje. Idealna podloga za to je puzzle podloga od EVA pene ili gumenih granula, koju čine ploče u obliku delova slagalice sa žlebovima za uklapanje sa strane. Ploče mogu biti glatke površine ili blago reljefaste sa sitnim tačkastim izbočinama i ima ih u raznim bojama tako da se daju kombinovati po želji, a neki proizvođači nude i ploče sa štampanim slovima, brojevima i crtanim likovima.

Puzzle pod od EVA pene za dečiju sobu
Puzzle pod od EVA pene za dečiju sobu

ŠTAMPANE PLOČE poligonu će dati veselu notu, a samim tim će detetu biti interesantnije da se na njemu igra sa vršnjacima ili sa vama kada imate slobodnog vremena, i tako će steći lepe uspomene iz najranijeg detinjstva koje kasnije pozitivno utiču na odrastanje.

Sve puzzle podloge se veoma lako postavljaju i dobro prijanjaju na pod, ne pomeraju se tokom igre, ne klizaju se, ne flekaju se od hrane i napitaka. Sem toga i EVA pena i guma spadaju u antibakterijske materijale za čije održavanje nisu potrebna hemijska sredstva, već je dovoljno povremeno celu površinu temeljno prebrisati vlažnom krpom, a pošto ne upijaju tečnost sve što se prospe na podlogu samo treba odmah upiti. Još jedna praktična prednost je što se ploče mogu kupiti na komad ili u manjim pakovanjima po četiri, pa možete u skladu sa površinom prostora kupiti tačno onoliko ploča koliko vam treba.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar