Podno grejanje od zabluda do standarda

Tog proleća u našu ulicu stigla je novina. Znate ono prvi bicikli u kraju, prvi TV, prvi telefon. E, tako je i kod nas sa prvim cvrkutom ptica stiglo podno grejanje. Dugo su se komšije gurkale, zgledale, a onda je počelo i da se šuška: „Jesi li čuo? Nada uvodi podno grejanje.“

#IZ MOG ISKUSTVA

A, onda, kao prećutni odgovor ide podizanje obrve, blago širenje zenica i upitni pogled. Istina, to je bilo kod onih koji su iskreno stavljali do znanja da nemaju predstavu šta je podno grejanje. Za razliku od njih, postojala je i ona druga grupa, tzv. komšija sveznalica, koji su znali za ovu novinu. Ustvari, bar su mislili da znaju. Ono u šta su bili sigurni, jeste da je u pitanju najmoderniji vid grejanja, koji je komšinica donela sa zapada. Mada, da li je baš tako?

Ugodna temperatura u enterijeru
Ugodna temperatura u enterijeru

Sigurno ste do sada imali priliku da gledate neki od onih „rimskih“ filmova, sa privlačnim glumcima u ne tako muževnim haljinama. Da li ste ikada primetili neko grejno telo? Šta mislite kako su se grejali? Kako su bili poznati kao veliki inovatori u građevinarstvu, Rimljani su imali i jedan specifičan način grejanja. Naime i na teritoriji Srbije pronađene su iskopine koje su pokazale postojanje sistema cevi koje su postavljane ispod poda i u zidovima palata. Kroz iste te cevi usmeravan je dim i topao vazduh koji je zagrevao pod, a potom i cele prostorije.

Drugim rečima, ovo su bili prvi oblici i začetci današnjeg podnog grejanja. Takođe, postoje dokazi da je još u vreme neolita na teritoriji Azije postojao sličan način zagrevanja prostorija. Upravo ovi dokazi ukazuju na činjenicu da današnje podno grejanje nije moderni vid grejanja, nego usavršena verzija stara prilično dugo. Ali, teško da bi ova teorija mogla proći kod komšija sveznalica. No, idemo dalje.

REHAU RENOVA podno grejanje
REHAU RENOVA podno grejanje

Šta je PODNO GREJANJE?

Za razliku od bilo kog drugog oblika grejanja, podno grejanje je jedino grejanje gde se ne vidi grejno telo. Logično, jer sam sistem preko koga ovo grejanje funkcioniše postavljeno je u pod, tačnije ispod poda. Narodski rečeno, podno grejanje jeste grejanje gde je pod jedno veliko grejno telo, čija temperatura ne bi trebala da prelazi 28⁰C.

SISTEM & VRSTE podnog grejanja

Zahvaljujući ideji starih Rimljana i drugih naroda, današnji stručnjaci konstantno rade na usavršavanju ovog vida grejanja. Sam sistem grejanja sastoji se od mreže cevi ili elek- tričnih kablova koji se postavljaju ispod poda, zagrevaju pod i emituju energiju u prostoriju. Ono što je posebno bitno jeste da se toplotna energija ravnomerno kreće od poda ka plafonu, čime se brzo postiže subjektivni efekat toplote. U ovom slučaju s’ nogu jedino možete povući toplotu.

DA LI ĆE ISPOD PODA biti plastične cevi ili električna mreža, zavisi od energenta koji se koristi za stvaranje toplote. Ujedno to je glavni faktor koji stvara dva oblika podnog grejanja: električno i hidroničko podno grejanje.

Električno podno grejanje

Kao što samo ime i kaže, ovo grejanje koristi električnu energiju za proizvodnju toplotne energije. Proizvodnja toplotne energije ostvaruje se pomoću mreže dobro izolovanih električnih grejača ili električnih traka koje se postavljaju na pod. Ukoliko se ispod prostorije u koju se postavlja podno grejanje nalazi negrejani prostor, preporučuje se postavljanje izolacije u vidu stirodura.

Potom se na stirodur postavlja mreža na koju se vezuju električni grejni kablovi ili se postavlja već pripremljena električna grejna mreža. Sa druge strane, ukoliko se upotrebljavaju električne trake, one se lepe na pod ili stirodur. Kada se postave grejni kablovi, mreža ili trake preko njih se obavezno postavlja cementna košuljica i na kraju završna podna obloga.

Ova vrsta grejanja, pri čemu se misli na grejne mreže i trake, veoma je pogodna kada je u pitanju adaptacija stana. Postavka se vrši direktno na pod ili postojeću podnu oblogu (pločice, kamen ili drvo), pomoću lepka ili su mreže same po sebi samolepljive. Veoma je bitno da ova vrsta grejača ne uzrokuje veliko podizanje poda. Maksimalna korekcija visine, sve sa novom podnom oblogom je oko 12 mm, što ne utiče na normalno funkcionisanje stolarije. Drugim rečima, vrata ćete moći bez problema da koristite kao i pre postavke podnog grejanja.

Rovex inženjering d.o.o. podno grejanje
Foto: Rovex inženjering d.o.o.

DRUGA VELIKA PREDNOST ovog grejanja, jeste njegova jednostavna ugradnja. Za funkcionisanje ove vrste grejanja, pored pravilne ugradnje, potrebna je jednostavna utičnica, pored koje se postavlja kutija za pretvaranje električne energije sa 220V na 12V, kako bi sistem nesmetano i bezbedno funkcionisao.

Ono što je veoma bitno prilikom ugradnje jeste da se ne prekine ili ne probuši električni kabl, budući da će se na taj način prekinuti dovod energije i samog grejanja, a onda ste u problemu.

Jedna od zabluda vezanih za podno grejanje tiče se i električnog podnog grejanja i koliko je ono bezbedno. Moraćemo da razočaramo sve one neverne tome i komšije sveznalice sa početka priče pouzdanom tvrdnjom u još pouzdaniji rad ove vrste grejanja. Naime, adekvatnom, kvalitetnom dobro izolovanom opremom, kao i profesionalnom, iskusnom ugradnjom stručnjaka, možete samo da uživate u komforu koje ova vrsta grejanja pruža. Ukoliko i dođe do nekog spoja ili kvara, sistem automatski iskače i dolazi do prekidanja napajanja električnom energijom.

„Sve je to super, dok ne dođe račun za struju.“ Zar ste mislili da će sveznalice ućutati?! Iako se struja smatra jednom od najskupljih oblika grejanja, kada je podno grejanje u pitanju nije baš tako. Naime, da bi ovaj sistem grejanja funkcionisao, neophodno je postići maksimalno temperaturu od 28⁰C, što je znatno manje nego u slučaju radijatora, gde je neophodno postići temp. od 70⁰C. Sa druge strane, ukoliko se temperatura, u slučaju električnog podnog grejanja, smanji za 2-3 stepena, automatski dolazi do uštede energije od 12 do 20%.

Još jedna zabluda, kojoj smo se uspešno suprotstavili.

Foto: Rovex inženjering
Foto: Rovex inženjering

HIDRONIČKO podno grejanje

Kada je u pitanju ova vrsta podnog grejanja, ona se odnosi na grejanje čija se toplota dobija pomoću tople vode koja cirkuliše kroz sistem plastičnih cevi odmah ispod poda. Topla voda nastaje u kotlu ili bojleru, a za čije zagrevanje se koriste gas, nafta,električna energija… Danas, posebnu ulogu imaju toplotne pumpe, koje na brz, efikasan i ekonomičan način ispunjavaju sistem cevi toplom vodom.

Kao i u slučaju električnog podnog grejanja i kod hidroničnog je neophodno uraditi pravilnu ugradnju. Ukoliko se ispod zagrevane površine nalazi prostorija za koju nije predviđeno grejanje, na pod se prvo postavlja izolacija, koja sprečava odliv toplotne energije. Na izolaciju se postavljaju ploče, koje takođe imaju određeni stepen izolacije i na koje se postavljaju cevi kroz koje će teći voda. Na pločama postoje ispupčenja kroz koje se provlače cevi i omogućuju njihovo fiksiranje. Kada se cevi postave u vidu naizmeničnih spirala, neophodno je izvući, odnosno postaviti estrih ili košuljicu. Na estrih se postavlja završna podna obloga i sistem je spreman za rad.

Za razliku od električnog podnog grejanja, hidroničko podno grejanje utiče na smanjivanje visine prostorije, što ujedno uslovljava i visinu postavljanja stolarije. Iz tog razloga, hidroničko grejanje se uglavnom postavlja prilikom izgradnje samog objekta.

Pored podnog grejanja, hidronički sistem služi i za podno hlađenje. Naime, kao što se topla voda ubacuje u sistem zarad grejanja, sa druge strane ubacivanjem hladne vode vrši se hlađenje. Međutim, za sada podno grejanje je daleko efikasnije u odnosu na podno hlađenje.

Upravo mogućnost postizanja dvostrukog efekta idealne temperature tokom zime ili leta, jedna je od razlika u korist hidroničkog u odnosu na električno podno grejanje. Sa druge strane, iako ne postoji mogućnost podnog hlađenja u slučaju električnog podnog grejanja, električno podno grejanje taj nedostatak nadoknađuje time što ne postoji potreba za njegovim održavanjem.

Zašto izabrati podno grejanje?

Ukoliko ste ikada razmišljali o ugradnji podnog grejanja, ali su vas komšije sveznalice u tome pokolebale, evo osnovnih razloga zašto da zanemarite persone, pomenute, i odlučite se za ovaj vid grejanja.

1. Ušteda po više osnova instalacijom podnog grejanja

Za razliku od radijatorskog grejanja, gde je neophodno dostići visok stepen toplotne energije što je oko 70-80⁰C, kod podnog grejanja dovoljno je postići između 21⁰C i 28⁰C , kako bi se zagrejao ceo prostor. Ovo se postiže iz razloga što se podno grejanje ponaša kao jedno veliko grejno telo koje najveći deo toplote postiže zračenjem, dok je taj udeo kod radijatora znatno manji i zahteva visoku temperaturu. Budući da se prijatna temperatura vazduha od 20⁰C postiže već pri 23⁰C podnog grejanja, nameće se zaključak da je podno grejanje nisko temperaturno grejanje koje sa svakim snižavanjem temperature 1-2 stepena, postiže uštedu 6-12%. Drugim rečima, podno grejanje bi poželeo svaki kućni budžet.

Prilikom ugradnje podnog grejanja, vreme je veliki saveznik. Ukoliko se uposle stručni ljudi koji znaju posao, ugradnja je jednostavna i brza. Znači pored novca, uštedećete i vreme. A vreme je novac. Mnogi su rekli.

Kada uđete u stan ili kuću koji poseduju podno grejanje, primetićete da je nešto čudno i drugačije. Tačnije, nešto nedostaje. Kamin, peć ili radijatori. Zamislite koliko prostora dobijate. Tačnije rečeno, koliko ste prostora uštedeli. Sve one silne police, saksije sa cvećem ili ukrasne figure, konačno će pronaći svoje mesto. Estetski doživljaj je zagarantovan.

2. Podno grejanje u službi zdravlja

Kada nisu uspele preko novčanika i visokih računa da opovrgnu prednost podnog grejanja, komšije sveznalice našle su način da doskoče. Ubole su u najosetljiviju tačku – zdravlje. Naime, postojalo je mišljenje, koga je svakim danom sve manje, o štetnosti podnog grejanja na zdravlje ukućana. Zbog direktnog kontakta ljudskog tela, tačnije tabana i toplog poda, postojale su tvrdnje da to uopšte nije zdravo i da se posebno čuvaju osobe sa proširenim venama. Međutim, kako je temperatura poda gotovo identična temperaturi vazduha, brzo se došlo do zaključka da ova tvrdnja nije merodavna i da je u pitanju samo još jedna od zabluda.

Sa druge strane, potvrđeno je da, ne samo da ne utiče loše, podno grejanje doprinosi stvaranju jedne zdrave, čiste prirodne sredine. Budući da se ravnomerno vrši zagrevanje prostora, temperatura se postepeno podiže od poda ka plafonu, bez nekog većeg strujanja vazduha, kao što je to slučaj kod radijatorskog grejanja, tako da nema ni stvaranja i kretanja prašine. Takođe, kako je temperatura optimalna, bez temperaturnih skokova, vazduh poseduje neophodnu vlažnost i idelan je za disanje.

Svake godine, kada dođe do većih zahlađenja u toku zime, sva sreća dođe i do povećanja grejanja. Međutim, to povećanje temperature prouzrokuje sušenje vazduha i onaj neprijatan osećaj grebanja u grlu. Sve u svemu, podno grejanje je odličan saveznik svim ljudima koji pate od alergija ili imaju neke disajne smetnje.

3. Komfor življenja

Ravnomerno i postepeno zagrevanje prostora, brz subjektivni doživljaj toplote, prijatno okruženje bez ikakvih smetnji za obavljanje neophodnih aktivnosti, sve zajedno utiče da se, u prostoru u kome je podno grejanje, osećate opušteno, sigurno, srećno i zadovoljno. Čini mi se baš kao što i treba da se osećate u svom kutku.

4. Svestrana primena podnog grejanja

Iako je dugo bilo zastupljeno mišljenje da je podno grejanje namenjeno isključivo grejanju privatnih stambenih objekata, svestrana primena istog, opovrgnula je još jednu od zabluda koje su pratile ovu vrstu grejanja. Danas je sve veća primena, istina van Srbije, u javnim objektima i ustanovama (bolnicama, staračkim domovima), na parkinzima i javnim stajalištima u borbi sa snegom… Multifuncionalni značaj i sve šira primena su evidentni. Ostaje nam još smo da se nadamo da će i kod nas podno grejanje ući na velika vrata.

REZIME

Ekonomski, ekološki, zdravstveno i društveno prihvaćen vid grejanja, koji zadovoljava potrebe savremenog čoveka, koji se sve više koristi među stanovništvom i koji predstavlja jedan od najboljih vidova grejanja, danas se nalazi u pojmu podno grejanje. Nada je to shvatila i mogu vam reći, baš uživa ove zime. Budite kao Nada.

Snežana Trtica Graovac