Otvaramo vrata prve robne kuće IKEA u Srbiji

Zavirili smo među prvima u robnu kuću nameštaja o kojoj svi pričaju. Pogledajte kako ona izgleda iznutra!

Nakon epskih nagađanja i razmatranja hoće li i kada Ikea doći u Srbiju, sada je, konačno, sve jasno. Prva robna kuća švedskog giganta otvara se u Beogradu kod Bubanj Potoka 10. avgusta 2017. tačno u 10 časova. Međutim, pre zvaničnog otvaranja Ikea nas je pozvala da pogledamo kako ona izgleda iznutra, šta će tačno ponuditi našim kupcima, kako izgleda način kupovine, i da, naravno, probamo švedske kuglice na srpski način. Krenimo zajedno u obilazak prve Ikee u Srbiji!

Robna kuća IKEA Beograd
Foto: gradnja.rs

U četvrtak se otvara salon na 34.000 kvadratnih metara, a predstavnici medija imali su priliku da je obiđu dva dana ranije kako bi se upoznali sa načinom poslovanja ove velike kompanije. Vladimir Molgar, direktor robne kuća Ikea Beograd, konstatovao je da su kvalitetni proizvodi, laka dostupnost ali pre svega niske cene njihov glavni adut za privlačenje kupaca.

Robna kuća IKEA Beograd
Foto: gradnja.rs

Zavirivanje u naše stanove

Pre otvaranja salona, Ikea je sprovela istraživanja o tome kako izgleda život u Beogradu. Došli su podataka da je prosečna veličina stana u kojem žive Beograđani od 41 do 60 m2 kao i da se veličina stana povećava ka periferiji grada. Ovo je manji broj kvadrata od proseka u Evropi ali su naši ljudi u većem procentu vlasnici svojih stanova. Uglavnom su to prostori u kojima žive duže od deset godina i pritom su raspoloženi za promene u svom domu ali da su novčana sredstva najveći problem.

Robna kuća IKEA Beograd
Foto: gradnja.rs
Robna kuća IKEA Beograd
Foto: gradnja.rs

Ikea vam čuva decu

Pogodnosti kupovine u robnoj kući Ikea su brojne. Kao prvo, uglavnom sav nameštaj je na lageru, možete ga odmah odneti kući i sami sastaviti. Ukoliko ipak ne možete, postoji mogućnost transporta koji se dodatno plaća 4.000 do 6.000 dinara.

Robna kuća IKEA Beograd
Foto: gradnja.rs

Čuvanje dece je takođe veliki adut. Možete dete ostaviti na period do pola sata kada Ikea preuzima odgovornost za njihovu sigurnost.

Polovne stvari?

Sekcija As-Is je odlična stvar ukoliko želite da prođete jeftinije. U ovom delu robne kuće možete kupiti nameštaj koji je bio izložen u salonu, a koji je uklonjen nakon zamene i ubacivanja novih stvari. Taj stari nameštaj će biti ponuđen u prodaju po nižim cenama.

Robna kuća IKEA Beograd
Foto: gradnja.rs

Još jedan adut Ikee jeste i njihov restoran s povoljnim cenama hrane i pića. Restoran prima 500 ljudi, a čuvene ćufte možete pojesti za 399 dinara i popiti kafu za 99 dinara. Jeftinije nego bilo gde u gradu, zar ne?!

Robna kuća IKEA Beograd
Foto: gradnja.rs

Prilazak robnoj kući je odlično organizovan prilaznim saobraćajnicama ali postoji samo jedan putokaz za isključenje sa auto-puta Beograd-Niš. Primećujemo da je parking relativno mali. Iako dobro zvuči da on može da primi 1.390 automobila, ovo je jedan od manjih parkinga Ikea prodavnica. Pohvaljujemo što postoje mesta za dopunu baterija električnih automobila.

U robnoj kući postoji besplatna wi-fi konekcija koja je doduše slabije radila u trenutku kada su novinari zaposeli restoran ali verujemo da će se ovaj nedostatak biti otklonjen do otvaranja. To isto važi i za sušače ruku u toaletima.

Robna kuća IKEA Beograd
Foto: gradnja.rs

Održivost objekta

Novi objekat na 34.000 kvadratnih metara je jedna od najodrživijih prodajnih objekata u Srbiji. Preko 20% energije dobija se solarnim panelima postavljenim na krovu objekta. Takođe, ugrađene su i četiri geotermalne pumpe a kišnica se sakuplja i koristi za ispiranje u toaletima. Otpad se sortira, a na parkingu je dostupan i punjač za električni automobil. Ovo moramo da pohvalimo i da se nadamo da će i drugi veliki lanci razviti svest o održivoj energiji.

Izvor: gradnja.rs