Brodski pod- seljački, a moderan

Seljački pod, brodski pod i masivni pod su nazivi za jednu istu vrstu podnih obloga od drveta. U pitanju je puno drvo u preseku, a dimenzije variraju od 15 do 20mm debljine, širina od 90 do 200mm, dužina od 500 do 2000mm. Najrasprostranjenije vrste drveta, kod nas u upotrebi za izradu ove vrste poda su hrast, orah i jasen.

Za drvo možemo reći da kao potpuno prirodan materijal može se uklopiti u sve stilove i enterijere. Isto tako osnovne karakteristike brodskog poda su atraktvnost, funkcionalnost i činjenica da nikada ne izlaze iz mode. Brodski pod se sastoji od drvenih dasaka koje se vrlo lako postavljaju, jednostavno se održavaju i dugog su veka trajanja a da pri tom ne gube na svom prirodnom izgledu. Princip pero i udubljenje koristi se za postavljanje brodskog poda i na taj način dobija se savršeno ravna podna površina koja nema fuge ni neravnine.

Postavljanje brodskog poda:

Pre postavljanja dasaka potrebno je postaviti izolacioni materijal efikasan kod uklapanja i važan je u svojstvu čuvanja toplote i zaštite od buke i vlage. Izrada poda je od različitih debljina dasaka što određuje i način na koji će se rasporediti letvice ispod poda. Preporučuje se da se letvice dobro učvrste tako da se omogući što efikasnija izolacija a samim tim i dugotrajnost. Kvalitetno postavljenim izolacionim slojem postiže se najbolja i najkvalitetnija izolacija.

Postavljanje dasaka vrši se u odnosu na pad svetlosti jer na taj način izgled samog poda najviše dolazi do izražaja a uz to i sama prostorija. Veličina i oblik prostorije odrediće i potrebnu količinu dasaka i smamim tim može se smanjiti presecanje dasaka što dodatno može ulepšati pod i celu prostoriju.

Koje su prednosti brodskog poda:

• Idealan je za podove velikih dimenzija
• Izuzetno tvrd i postojan materijal od kojeg se izrađuje
• Dugotrajan je
• Jednostavan za održavanje

Podove od drveta uopšte, ne treba ordžavati tj. čistiti vodom, već suvom krpom ili sredstvima za održavanje nameštaja. Najveći neprijatelji drvenih podova su voda i pesak.

Pravilnom ugradnjom i održavanjem podove od masivnog drveta mogu koristiti generacije.

Autor teksta: Mirjana Makarin-Plavšić

Prethodni tekstDa bude zauvek toplo pod Vašim nogama
Sledeći tekstPlivaš u bazenu, a ispod tebe neboder. Da li bi se usudio?