Koje su prednosti grejnih kablova za otapanje snega i leda?

Uređenje enterijera i eksterijera, predstavlja završni čin izgradnje svakog objekta, i osim što definiše estetiku, u mnogome definiše i funkcionalnost samog objekta. Na neki način, to je kruna svih prethodno uloženih napora i sredstava.

Grejni kablovi imaju svoju ulogu i važno mesto u naporima da se urede kako unutrašnje tako i spoljašnje površine. Ugradnja grejnih kablova u pod, osim što se daje visokofinkcionalan i energetski efikasan grejni sistem, pruža vam punu slobodu za unutrašnje uređenje jer ne zauzima ni delić vašeg prostora.

grejni kablovi
Foto: Enerset doo / Postavka električnih grejnih kablova

Kada je reč o uređenju eksterijera, grejni kablovi su našli svoju primenu za otapanje snega i leda. Terase, stepeništa, staze, pristupni putevi i rampe, kolotrazi…, samo su neke od povšina čija se finkcionalnost obezbeđuje primenom grejnih kablova. Osim funkcionalnosti, ukoliko se obezbedi da te površine uvek budu suve i bez leda, povećava se mogućnost izbora završne obloge na tim površinama. Takođe, ukoliko se sneg i led uklanjaju mehanički, uvek postoji bojazan od oštećenja završne obloge. Kada se u tu svrhu koriste grejni kablovi, ne postoji bojazan od toga, pa imate punu slobodu da izberete završnu oblogu izvršite u skladu sa estetskim zahtevima.

grejni kablovi
Foto: Enerset doo / Nexans grejni kablovi

Osim otapanja snega i leda, tj. zaštite spoljašnjih površina od zamrzavanja, grejni kablovi se često koriste i za grejanje tla. Na taj način produžava se vegetativni period biljaka, pa vaš travnjak može biti zelen dosta duže, bez bojazni da će mu rani mrazevi i sneg nauditi. Ukoliko se odlučite da vaše dvorište ukrasite egzotičnim biljkama, grejanje tla može pomoći da prežive i rastu u uslovima naše klime kao u svom prirodnom okruženju.

Sistemi namenjeni otapanju snega i leda sa spoljašnjih površina, kao i podno grejanje, sastoje se od kablova koji su instalirani neposredno ispod završne obloge ili u izravnjavajući sloj (pesak, beton…) koji ujedno služi i kao podloga za završni sloj (keramika, behaton, štampani beton, asfalt, trava…). Pored kablova koji su nevidljivi deo sistema, sistem se sastoji od senzora i kontrolera. Preporučuje se upotreba senzora za merenje vlage i temperature koji se instalira na površini koja se štiti od snega i leda, dajući kontroleru informaciju o spoljašnjim uslovima. Na osnovu ta dva parametra, kontroler će uključivati sistem samo onda kada zaista postoji mogućnost za zadržavanje snega ili pojavu leda.

Ovakav vid kontrole sistema ne samo da olakšava njegovu upotrebu (ceo proces se odvija automatski), već ga čini i energetski efikasnijim. Sistem će se uključiti samo kad postoji potreba za tim i isključiće se kada je površina suva, iako je temperatura i dalje u minusu. Takođe, ukoliko dođe do padavina pri većoj temperaturi, sistem neće reagovati jer ne postoji opasnost od pojave leda.

Nexans grejni kablovi mogu se ugrađivati i direktno u asfalt što umnogome olakšava i ubrzava poslove na uređenju spljašnjih površina, naročito pristupnih puteva, rampi i sl. Na taj način štedite i vreme i novac dajući vašem obejektu dodatnu vrednost i funkcionalnost.

Osim za otapanje snega i leda sa spoljašnjih površina, grejni kablovi se mogu koristiti i u olucima. Obezbeđujući prohodnost i funkcionalnost oluka, sprečavate mogućnost prodiranja vode u objekat, štetu na olucima i pojavu ledenica koje mogu dovesti do štete na imovini, a nekad i do povreda kod ljudi u blizini. Za ove sisteme takođe se preporučuje upotreba termoregulacione opreme sa merenjem vlage i temperature.

grejni kablovi
Foto: Enerset doo / Nexans grejni kablovi u oluku

enerset logo

Enerset d.o.o.
Bulevar Zorana Đinđića 144v, 11070 Beograd, Srbija
T: +381 11 63 01 600
M: +381 64 90 90 111
prodaja@enerset.rs
office@enerset.rs
www.enerset.rs

Prethodni tekstACO sistemi za odvodnjavanje u restoranu Buddha-Bar
Sledeći tekstPopločavanje spomen-parka u Prokuplju