Kako se rešiti buđi u kupatilu?

Buđ obično uspeva u kupatilima zbog vlažnosti i viška vode, i koliko god se trudimo ne možemo izbeći plesan u kupatilu. Zavlači se u uglove kada i tuš kabina, umivaonika, pločica, pa raste i na zastorima za tuširanje.

U nastavku pogledajte nekoliko saveta i načina kako da se zauvek rešite buđi u svom kupatilu. 

  • Uklanjanje buđi sodom bikarbonom

U kantu sipajte 5 litara vode, a zatim dodajte pola šolje sode bikarbone i dobro promešajte. Potom dodajte trećinu šolje limunovog soka i promešajte i na kraju lagano dodajte četvrtinu šolje alkoholnog sirćeta. Sačekajte malo da se završi hemijska reakcija i vaše sredstvo će biti spremno za upotrebu. Mešavinu nanesite na pločice pomoću sunđera ili prskalice i ostavite da deluje 10 minuta. Potom istrljajte četkom i isperite vodom. 

  • Uklanjanje buđi sredstvom za izbeljivanje

Ukoliko se na nekim mestima još uvek nalazi buđ, napravite mešavinu sa izbeljivačem (tri merice vode pomešajte s 1 mericom tečnosti za izbeljivanje), utrljajte na pločice i ostavite da deluje. Na kraju isperite vodom. 

  • Uklanjanje buđi hidrogenom

U posudu sa sprejom sipajte hidrogen 3% i isprskajte buđavu površinu. Ostavite da odstoji 10 minuta, a potom isperite. Hidrogen uklanja plesan jer je to sredstvo protiv gljivica, kao i antivirusno i antibakterijsko sredstvo.

  • Saveti

Redovno provetravajte kupatilo – otvorite prozor ili odškrinite vrata dok se tuširate. 

Ukoliko nemate prozor u kupatilu koristite odvlaživač vazduha ili ventilator, naročito nakon tuširanja.

Redovno brišite prašinu sa sanitarija, kao i ostatke od šampona i sapuna. 

U kupatilu nemojte sušiti mokre peškire.