Deking za dvorišta – Vaš prostor oko bazena, bašte, kafića…

Bilo da želimo da uživamo u čarima svog dvorišta, na prostoru oko bazena ili u bašti kafića, važan deo eksterijera kojim upotpunjujemo osećaj prijatnosti jeste i deking. Izbor materijala ove podne obloge zavisi od naših ličnih preferencija jer i drvo i WPC – najčešće upotrebljeni u ovoj nameni, mogu odgovoriti i atmosferskim i estetskim zahtevima.

Reč deking poreklom je anglicizam, izvedena od deck (eng. paluba). U prošlosti je označavala primitivni pod, odnosno uprošćen brodski pod, sačinjen od elementarno obrađenih i lakiranih dugih, masivnih dasaka.

U savremenom značenju, deking je spoljašnja podna obloga korišćena u vrtovima i dvorištima gde uživamo sami ili sedimo s prijateljima, prostor oko bazena, podloga baštenskih kafića…

Napravljena od različitih materijala, ova spoljašnja podna obloga sastavni je deo arhitektonskih rešenja i privatnih i javnih objekata. Budući da su deking podovi namenjeni spoljašnjoj upotrebi, unekoliko se razlikuju od onih u enterijeru. Primarne razlike ogledaju se u teksturi, odnosno vrsti materijala i njegovoj otpornosti na različite atmosferske prilike, a potom i u boji, dizajnu, načinima obrade i potonjeg održavanja. U eksternom ambijentu, pre svega na balkonu, terasi, prostoru oko bazena ili pak baštama ugostiteljskih objekata, možemo ostvariti i svoju kreativnost i stvoriti ambijent za pravo uživanje.

Drveni deking na terasi
Drveni deking na terasi

Izbor materijala za spoljašnje podne obloge zaista je veliki – od kamena, keramike, teraco poda, behatona, pa sve do betona. No, kada je deking posredi, najčešće je napravljen od drveta ili WPC-a. Iako može biti i od PVC-a ili aluminijuma, prva dva navedena zauzimaju primat, te ćemo se na njima više zadržati.

Na dodir prijatno, savršeno uklopljeno u prirodu i toplo, drvo je i pored brojnih drugih materijala održalo status omiljenog u enterijeru i eksterijeru, pa i pri izradi deking podova.

Najpoznatije drvo za izradu dekinga – zahvaljujući svojim osobinama, jeste tikovina. Nju odlikuje specifična samoimpregnacija zbog visokog stepena ulja u ćelijama. Stoga ona biva vrlo elastična, izdržljiva i otporna na truljenje, insekte, a najbolje ju je dodatno štititi upravo tikovim uljem. Međutim, za izradu dekinga koriste se i brojne druge vrste drveća. Od domaćih najčešće se mogu videti četinari, naročito jela i bor, dok je naročito popularan i sibirski ariš. Kod nas se koriste i egzotične vrste drveća, poput ipe lapacho, kojeg zovu gvozdeno drvo zbog izrazite gustine i čvrstine, a takođe i masaranduba, kumaru, bangkirai, eukaliptus, merbau, kempas, mahagoni, crveni kedar…

Završno obrađeno drvo koje se u ovu svrhu koristi svakako nije isto kao ono koje koristimo u enterijeru. Naime, drvo upotrebljeno za deking podleže procesu termotretiranja kojim se menjaju njegova hemijska i mehanička svojstva kako bi bilo podesno za svoju svrhu. Ovim procesom se od svetlih vrsta drveta, recimo bora, graba, bagrema ili ariša, dobijaju tamne boje koje su nekada bile svojstvene egzotičnim vrstama ili se ta boja dobijala bojenjem.

Održavanje dekinga
Održavanje dekinga

Zaštita uljem je takođe naročito važna zbog moguće pojave biodegradacije, odnosno gljivica, plesni ili buđi usled upijanja vlage. Ona je naročito bitna u podnebljima sa vlažnom klimom i velikim temperaturnim razlikama, što odlikuje i naš region. Prednost se stoga daje egzotičnim vrstama drveta jer su otpornije, naročito zaštićene. Nauljeno drvo biva otpornije i na pucanje, cepanje i promenu boje.

Da bi naš deking bio udoban, čist i svež, potrebno ga je redovno održavati. Na prvom mestu vodenim spiranjem, gde treba izbegavati izbeljivače na bazi hlora jer se njima oštećuje drvo, već koristiti one na bazi kiseonika. Osim čišćenja četkom i metlom, radi otklanjanja mehaničkih nečistoća, drvo je potrebno redovno mazati uljem. Iako poštovaoci WPC dekinga ovo navode kao manu drvenog izbora, valja napomenuti da premazivanje uljem zaista ne iziskuje previše truda niti vremena – svega nekoliko sati na godišnjem nivou. Kako na njega deluje sunce, da se ne bi izvitoperilo, drveni deking treba svakodnevno polivati vodom ukoliko mu je veoma izloženo.

Drveni deking na terasi
Drveni deking na terasi

Kod postavke drvenih podnih obloga, važna je i potkonstrukcija, koju naravno uslovljava i vrsta drveta, te se, recimo, kod egzotičnih vrsta mora voditi računa o korišćenju adekvatnih inoks vijaka ili nevidljivih spojeva od čelika jer su sklone savijanju.

Dakle, uz pravilno održavanje i kvalitetnu postavku, drvo nam pruža veoma otpornu, prirodno meku i nadasve udobnu podnu oblogu.

Prostor dekinga upotpunjujemo izborom različitih boja, dezena i teksture same podne obloge, koje možemo međusobno i kombinovati, a naročito ga možemo oplemeniti ukrasnim cvećem, neobičnim garniturama, jastucima u bojama…

JBA d.o.o. deking - Drvo
JBA d.o.o. deking – Drvo

Stvaranju naročito prijatne atmosfere večernjim satima doprinosi i osvetljenje.

Na tržištu se nalaze različite opcije, a jedna od njih je formirana od glatkog kamena, oblikovanog po želji i postavljenom na mesto na koje želimo – tzv. mimo osvetljenje. Kamenje je bežično, te može i plutati. Svetla su izgrađena od LED dioda koje se ne pregrevaju niti preterano troše energiju.

Upotrebom daljinskog upravljača možemo ga kontrolisati na mestima koja nisu lako dostupna. Osim LED osvetljenja, može se koristiti solarno, landscape, stepenišno ili pak raznorazne sijalice. Dekorativno osvetljenje doprinosi lepšem i prijatnijem ambijentu, ali je i funcionalno naročito kada se postavi na terase ili duž staza.

Izaberimo prema svom ukusu i uživajmo na dekingu, na povetarcu ili suncu, u lepoti samoće ili društvu najdražih, u dvorištu, kraj bazena ili u kafiću.

Autor teksta: Sanja Dakić

Prethodni tekstZidne obloge od punog drveta daju lepotu, karakter i lični pečat svakoj prostoriji
Sledeći tekstKvalitetno održavanje i priprema PVC podova