5 prednosti betonskih podova u vašem domu

Ugradite podove u domu koji nisu zahtevni za održavanje, a ostavljaju snažan utisak i uklapaju se u sve stilove enterijera – od tranidcionalnog do modernog. 

Kada u početku razmišljate o betonskim podovima, verovatno mislite „hladan“, „poput zatvora“ ili „industrijski“. Ali svojom sposobnošću da poprimi boju i sjaj, zajedno sa mnogim prednostima, beton može postati vaš novi favorit na budućim projektima. Pripremite se za oduševljenje kako lep, elegantan i topao betonski pod može izgledati.

Evo samo nekih prednosti betonskih podova.

Betonski pod u kuhinji
Betonski pod u kuhinji

Održivost. Betonski podovi su održiva opcija ako koristite postojeću betonsku ploču, izbegavajući potrošnju novih materijala. Jednom kada se beton izbrusi i polira, izgleda savršeno u tradicionalnoj kuhinji ili dnevnoj sobi, posebno kada je prekriven orijentalnim prostirkama i lepim nameštajem.

Laka nega. Jedino održavanje betonskih podova je nedeljno brisanje sapunicom i vodom. Preporučujemo da instalirate i cokle uz betonski pod, iako mislite da vam možda neće trebati. Zamislite samo šta bi prljavi mop ostavio za sobom u pukotini gde se pod susreće sa zidom da nema cokle. I učiniće da vaš izbor izgleda završeno i namerno.

Betonski pod u vašem domu
Betonski pod u vašem domu

Dekorativan. Tonske razlike betona, suptilne pukotine i agregati poprimaju prirodan osećaj poput kamena. Bojenje betonskih podova popularna je opcija već godinama, jer ishod određuje mašta vlasnika kuće – različite boje i tehnike nanošenja kombinuju se kako bi stvorili završnu obradu koja je jedinstvena za dom, sa suptilnim varijacijama na podu.

Ostali ukrasni efekti, poput bodovanja u linijama mrežastih uzoraka su i dalje vrlo impresivni. Sa završnom obradom visokog sjaja, pod se može transformisati tako da izgleda kao staklo. U unutrašnjosti se može koristiti akrilni sloj koji mu daje taj mokri izgled.

Betonski podovi kao završna podna obloga u vašoj kući
Betonski podovi kao završna podna obloga u vašoj kući

Dugovečnost. Može se očekivati da pod koji je poliran i održava traje stotinu godina ili više. U ovom domu, cenimo kako ostareli i ispucani betonski pod nije bio skriven pod novim pločicama ili tepihom. Umesto toga, on se slavi zbog istorije koju ima i izložen je zajedno sa ostalim arhitektonski renoviranim materijalima.

betonski podovi takođe zadržavaju toplotu tokom dana
Betonski podovi zadržavaju toplotu tokom dana

Svestranost. Za spoljašnju primenu mogu se koristiti završni slojevi na bazi silikona kako bi se izbegao mokar izgled. Ovde možemo videti kako je beton dobar podni materijal za unutrašnje i spoljašnje prelaze.