Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost

Učesnici na panel diskusiji

IZOLACIJA – TERMOS BOCA ZA VAŠ DOM

Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i kompanijom Henkel održao je jos jednu edukativnu panel diskusiju za medije na temu:

“Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost“

70% izgubljene energije “odlazi“ kroz spoljne zidove i prozore, a za svaki uloženi evro u izolaciju vraća se 7,5 evra

02. novembar 2011. Beograd – S obzirom na to da je od 01. novembra 2011. gas poskupeo za 10% za građane, i 15% za pravna lica, grejanje u Beogradu skoro 8%, a kako se energija najviše troši upravo u zgradama, najracionalnije i dugoročno najisplativije rešenje jeste ulaganje u izolaciju čime se čuva kućni budžet i postiže energetska efikasnost ovih objekata.

Govornici panel diskusije
CEDEF je održao jos jednu edukativnu diskusiju gde je istaknuto da je moguće smanjiti potrošnju i gubitke energije u zgradama za polovinu, kroz jednostavne mere kao što su zidna i krovna izolacija, tako da zgrade više ne predstavljaju najvećeg potrošača izgubljene energije. Studije (Mekinzi 2007) pokazuju da je izolacija najisplativija mera za smanjenje emisija CO2 tako da se izolovane zgrade od rasipnika energije mogu pretvoriti u zaštitnika planete i budžeta. Iskorišćenje punog potencijala energije u zgradama kroz izolaciju i druge mere može uštedeti Evropi skoro 300 milijardi evra godišnje u energetskim troškovima i kreirati dodatnih pola miliona radnih mesta (prema EURIMA).
Na konkretnom primeru, trošak izolacije krova porodične kuće u umerenom klimatskom području iznosi 30€/m2. Godišnja ušteda nakon postavljanja izolacije krova iznosi 7,5 € po m2 godišnje. Kroz životni vek objekta (30 godina) moguće je uštedeti 226€/m2 , odnosno za svaki uloženi evro vraća nam se 7,5 evra.

Izolacija omogućava da stambeni i javni prostor ima karakteristike termos boce, naime poznato je da pravilna izolacija omogućava održavanje toplote tokom zimskih perioda, ali je njen efekat jednako značajan i leti. Sami tim izolacija zimi greje a leti hladi zgradu kao termos boca.

Na panel diskusiji su učestvovali: mr Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, dr Miodrag Mesarović, generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku, Jovan Šarenac, direktor adhezivnih tehnologija, kompanija Henkel Ceresit, Zoran Živković, savetnik direktora JP “Gradsko stambeno” Beograd i Jovanka Arsić – Karišić, predsednik Upravnog odbora Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF .

Prema rečima mr Bojana Kovačića, oko 60% energije potrošene u zgradama troši se na grejanje. “U Srbiji postoji veliki potencijal zа uštedu energije i implementaciju mera energetske efikasnosti u zgradarstvu. Neophodno je smanjiti gubitke, naročito uzevši u obzir činjenicu da oko 70% izgubljene energije ‘odlazí’ kroz spoljne zidove i prozore. Ulaganje u bolju izolaciju podrazumeva i relativno brz povratak investicija, od 3 do 8 godina“, naglasio je Kovačić.

“Henkel je društveno odgovorna kompanija u svim zemljama u kojima posluje, i kroz saradnju sa državnim organima, lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva aktivno radi na podizanju svesti o značaju energetske efikasnosti. Henkel Ceresit je realizovao nekoliko projekata termoizolacije u bolnicama, školama i studentskim domovima u Srbiji, koji će ne samo doprineti uštedi energije, već i kvalitetu života u tim stambenim objektima“, istakao je Jovan Šarenac, direktor adhezivnih tehnologija kompanije Henkel Ceresit.

Povod za organizaciju panel diskusije je nagradni konkurs CEDEFa za najbolji novinarski prilog na temu “Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost“. Konkurs će biti otvoren do 30. decembra 2011. godine i uzeće u obzir sve novinarske radove objavljene na ovu temu u toku 2011. godine. Pokrovitelj nagradnog konkursa je kompanija Henkel. Prva nagrada je studijsko putovanje u jedno od evropskih predstavnistava kompanije Henkel. Propozicije konkursa možete pronaći na sajtu www.cedeforum.org
CEDEF

 

Prethodni tekstPomozimo Srednjoj zanatskoj školi
Sledeći tekstBugari krpe rupe po novoj metodi