Kod postavljanja podova uvek treba više – Koliko ekstra materijala kupiti?

Ugradnja podova u domu mnogima zadaje glavobolju. Prilikom kupovine materijala, proizvođači podova obično preporučuju potrošačima da kupuju više materijala nego što je potrebno. I to je uglavnom finansijski šok za kupce. Malo koji drugi materijal za kuću je potrebno kupovati u većim količinama. Ako vam treba deset prozora, kupujete deset prozora. Za troje vrata potrebne su tri kvake. Čak i kod kupovine boje, najbolje je fino podesiti količinu koju kupujete, tako da najveći deo završi na vašim zidovima, a ne da odlažete u garaži godinama. 

Materijali za podove ipak deluju malo drugačije. Gotovo je nemoguće nabaviti tačnu količinu materijala za prostor koji radite u razmeri jedan na jedan. Očekivano rasipanje; neispravni materijali; strpljenje, motivacija i veština podopolagača glavni su faktori koji kontrolišu višak kupovine materijala za pod. Povrh svega toga, ne moraju se svi materijali za pod kupovati na istim nivoima viška. Tvrdo drvo će se, na primer, razlikovati od vinil pločica ili dasaka. Na kraju, predviđeni prostor za ugradnju će povećati ili smanjiti broj suvišnih materijala koje treba da kupite.

Očekivani otpad kod instalacije podova

Otpad nikad ne zvuči kao dobra stvar. Ali što se tiče instalacije poda, to je normalno i očekivano. Otpad je izraz koji se odnosi na isečene ili na drugi način odbačene delove podova koji ne pripadaju podnom prostoru i koji se ne mogu ponovo koristiti. Proizvođači podova obično postavljaju brojke otpada od 5 do 15 procenata.

Postavljanje laminata

Skoro sve instalacije podova zahtevaju sečenje. Najčešći razlog za rezanje jeste da je tokom montaže materijal stigao do zida. Kod postavljanja podova od tvrdog drveta, izvlači se dodatna daska i reže na veličinu tako da popunjava jaz (sa malim dodavanjem ekspanzije). Ostatak te daske je zadržan i nadamo se da će biti upotrebljen u narednim redovima. Ostaci daske koji su prekratki ili na drugi način nisu pogodni za instalaciju postaju otpad.

Velike daske i pločice imaju najveći broj otpadaka. Kod nekih materijala za podove manjeg formata, posebno pločica od mozaika od 1 inča, otpadni brojevi mogu se nalaziti na donjoj granici, jer pod ponekad ponekad odgovara prostoru bez potrebe za sečenjem.

U sobama sa velikim brojem „prepreka“ takođe se povećavaju brojevi otpadaka. Prostorije kvadratnog ili pravougaonog oblika imaju niži broj otpada u odnosu na prostorije koje su zakrivljene ili imaju dodatne niše. Postavljanje dijagonala od tvrdog drveta, iako nije uobičajeno, rezultira još većim otpadnim materijalom.

Neispravni podni materijali

Za podove od punog tvrdog drveta očekujte da će čak 5 procenata materijala biti neispravno. Neki od ovih neispravnih materijala mogu se koristiti, dok će se neki morati odbaciti.

Postavljanje laminatnih pločica

Većina instalatera podova od tvrdog drveta su stručnjaci za rad sa nesavršenim materijalom. Iako više vole da rade sa čistim materijalom, oni znaju kako da ublaže mnoge nesavršenosti. Podovi od tvrdog drveta na kojima nedostaju jezici ili žljebovi mogu se nabiti u prostor na kraju sobe, dok se pukotine mogu prerezati pre pucanja. Podovi napravljeni od drveta imaće daleko manje nesavršenosti od punog tvrdog drveta. Keramičke i porculanske pločice ponekad se isporučuju sa nekoliko polomljenih u paketu. Elastični podovi bi trebalo uvek da su u besprekornom stanju.

Vreme postavljanja poda i veštine majstora

Ugradnja i postavka laminata - dobar majstor
Ugradnja i postavka laminata – dobar majstor

Podopolagač da bude što ekonomičniji takođe rezultira brojem otpadaka. Instalacija poda je slična slaganju zagonetke. Vešti, strpljivi instalateri podova mogu drastično smanjiti broj otpadnih materijala. Ostali će možda odseći krajnje ploče sa malo razmišljanja bez razmišljanja o boljem rešenju.

Koliko materijala kupiti?

Ukoliko planirate luksuzne vinil daske, laminat ili pločice – kupiti extra između 5 i 10 % materijala. Ukoliko se odlučite za podove od tvrdog drveta, računajte da vam je potrebno čak 20 % više materijala.

Prethodni tekst2K Protivpožarni lak WS Sealer FR – Za vaš miran san
Sledeći tekstUputstvo korak po korak – Postavite sami pločice u kupatilu (FOTO)