Savršena lepota jednostavnosti

Zadatak koji su vlasnici prostranog stana od 120 m2 u srcu Novog Sada postavili pred kreativni tim arhitektonskog studija M-Line na čelu sa arhitektom Sanjom Pajović jeste da prostor nakon uređenja enterijera bude što jednostavniji, čistiji, prostraniji i sa što manje nameštaja, a da, naravno, ne izgubi ništa od svoje udobnosti ili funkcionalnosti. Drugi zadatak je bio da odabrani materijali budu prirodni, čak i ekološki.

Prvo što se primećuje u prostoru je velika količina prirodnog svetla zahvaljujući velikim staklenim površinama koje su blago zakriljene tekstilnim pokretnim panelima na kojima se smenjuju svetlije i tamnije partije. Ovi paneli propuštaju dovoljnu količinu svetla u prostor, a istovremeno štite od zadiranja u privatnost spolja, budući da je susedna zgrada udaljena svega dvadesetak metara. Pored dnevnog, arhitekte M-Line-a su se odlučile za dosta halogenog svetla koje je najsličnije prirodnom i toplo te stvara veoma prijatnu atmosferu u enterijeru.

Utisku prostranosti svakako doprinosi specifičan odabir boja, pre svega zagasite i pune ljubičasto-smeđe koja je suprotstavljena velikim belim površinama. Toplinu i prirodnost prostoru daje monumentalni hrastov parket sa beljenim godovima koji se provukao kroz dnevnu i spavaće sobe, ali i trpezariju. U dnevnoj sobi se dopunjava visokovrednim fineline furnirom na zidu. Snežno bela kožna ugaona garnitura odskočila je na tamnoj površini zida i kontrapunktirana je crnoj, savršeno udobnoj fotelji. U celoj prostoriji dominatno je povezivanje boja po dijagonali: beli, multifunkcionalni klub-sto i bela garnitura za sedenje korespondiraju sa belim policima na suprotnom zidu, baš kao i crna plišana fotelja sa sjajnom crnom površinom plazma televizora. Dodatno ih povezuje melirani crno-beli tepih.

Plafon u dnevnoj sobi je samo mestimično spušten uz izbegavanje oštrih uglova kako bi se u skladu sa istočnjačkom filozofijom postigla veća harmonija u prostoru.

Potpuno moderna i funkcionalna kuhinja je izvedena na istom kontrastu crnog i belog sa mirnim i visoko sjajnim površinama. Dinamiku ovom prostoru daje tekstualni print, koji unosi živost u mirne i stroge linije, na dvokrilnim vratima ostave u kojoj se krije pregršt polica i različitih prostora za odlaganje.

Kuhinja je od trpezarije odvojena funkcionalnim, pokretnim staklenim zidom koji je ostavlja otkrivenu oku posmatrača. U centru trpezarije je veliki trpezarijski sto za kojim se okuplja četovoročlana porodica, sa pločom od belo bojenog klir stakla koja leži na masivnoj osnovi furniranoj vengeom. Sav nameštaj je rađen po meri i po crtežima kreativnog tima M-line.

U stanu se nalaze i dva kupatila. Jedno je izvedeno u granitnoj keramici – kombinovana je tamna i svetla, dok je drugo potpuno svetlo sa akcentima veselih boja posto ga uglavnom koriste deca.

Potpuna jednostavnost linija i svedenost formi na elementarne, kubističke elemente daju ovom prostoru izuzetnu eleganciju, a namenski dizajniran nameštaj šarm i udobnost. M-Line iz Novog Sada je uređenjem ovog enterijera još jednom potvrdio vrednost stare poslovice da je manje ustvari više.