Intervju: Uwe Miess, Area direktor Uzin Utz AG za region jugoistočne Evrope

LIDER SA JASNOM VIZIJOM

Uwe Miess (40) je Area direktor u kompaniji “Uzin Utz AG” za region jugoistočne Evrope (zemlje bivše Jugoslavije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Kipra i Malte) od 1. januara 2016. Sertifikovani stručnjak za marketing počeo je svoju karijeru u industriji podova 2005. godine i to u firmi “Sifloor AG”, koja je deo kompanije: “Uzin Utz AG”. Naoružan godinama iskustva u ovom polju i visoko motivisan za pozitivne promene, preuzeo je na sebe rad na rumunskom tržištu 2008. godine, za sve brendove kompanije “Uzin Utz AG”. Njegov obim posla se povećao kada mu je 2010. dodato i mađarsko tržiste i odgovornost za rad kompanije u zemljama bivše Jugoslavije već u 2011. Kako je svojim radom ujedinio i poboljšao rad u celom regionu jugoistočne Evrope, preuzeo je vođstvo u Unihem grupi. Sa jasnom strategijom i snažnim fokusom, uspeo je da ujedini i stavi ceo region pod “plavu zastavu” Uzin-a.

Recite nam nešto više o vašem životnom putu – odakle uopšte ljubav za građevinsku industriju?

AKO ZNAŠ ŠTA ŽELIŠ, ONO ŠTO ŽELIŠ MOŽEŠ I OSTVARITI!

Tako je moj put u građevinskoj industriji počeo davne 1992. godine. A 2005. sam se zainteresovao za industriju podova u Švajcarskoj kompaniji “Sifloor AG” i na tom mestu se moja strast za ovu granu industrije konačno probudila.

Imam saznanja da volite da se bavite sportom, a u isto vreme ste visoko pozicionirani u UZIN kompaniji. Recite nam kako se sportski duh može uporediti sa uspesima na tržištu?

Sport je uvek bio važan deo mog života. Osim toga, svakome od nas je potrebno nešto da razbistrimo misli, a ja to radim upravo sportom.
• Najveću snagu mi daje visoko motivisan tim koji stoji iza mene
• Naoružani ovakvom snagom možemo pružiti kvalitet proizvoda i usluga kako bi poveli naše klijente ka uspehu.

UZIN utz kompanija
Foto: UZIN UTZ Srbija d.o.o.

UZIN UTZ Srbija d.o.o. ima 4 proizvodne grupe: Uzin, Pallmann, Unipox i Wolff. Kakva je pozicija vaše kompanije u Nemačkoj, a kakva u zapadnoj i istočnoj Evropi?

UZIN UTZ Srbija d.o.o. je 100 posto kćerka firma nemačke korporacije “Uzin Utz AG”. Tačnije, mnogo brendova se kombinuje i prodaje u Uzin grupi. Pokušavamo da pokrijemo čitav opseg podne industrije. Različitost u pojedinim brendovima i uopšte pristup iz više uglova, nam omogućava da komuniciramo sa korisnicima na različitom nivou. “Uzin” pruža rešenja od pripreme podloge do sistemskih rešenja za polaganje podnih obloga. Pallmann brend sadrži kompletnu liniju proizvoda za instalaciju, renoviranje i održavanje drvenih podova. Preko brenda “Wolff” nudimo sav alat i mašine koje su potrebne za uklanjanje i instalaciju podova. Najmlađi brend Unipox, najčešće ga zovemo detetom naslednikom za region Jugoistočne Evrope, najbolji je izbor i novo iskustvo u svetu podova od epoksidnih smola. Sam brend, kao i koncept je nešto na čega smo ponosni jer je rezultat istraživanja i razvoja u regiji. “Uzin Utz AG” je zadržao par drugih brendova kao što je codex, gde uz Uzin-ov kvalitet nudimo sve za polaganje keramičkih pločica – ogranak koji takođe proizvodi u Sloveniji, RZ sredstva za čišćenje i održavanje i Levanior „magični dodir“ za obradu zidova koji još uvek ne nudimo u Srbiji.

Naša pozicija je jasna. Na nemačkom tržištu smo apsolutni lideri. Mi smo internacionalno orijentisana kompanija sa jakim uporištem u Nemačkoj. Naš cilj je da budemo ubedljivo br. 1 i na internacionalnom tržištu. Da podržim ovaj tekst izjavom gospodina Müllerschon-a (predsednik upravnog odbora Uzin Utz AG): “No.1 uvek mora da pruži mnogo veći napor kako bi se zadržao na prvom mestu. Više truda, više discipline, više koncentracije, više balansa, sa jasnim planom kako do cilja.“ Što se tiče zemalja za koje sam ja odgovoran, pratimo našu matičnu kompaniju, u nekim segmentima smo već lideri, a kod nekih imamo još da radimo.

Uwe Miess, Area direktor Uzin Utz AG za region jugoistočne Evrope
Uwe Miess, Area direktor Uzin Utz AG za region jugoistočne Evrope

Koliko je važna cena proizvoda na današnjem tržištu ili vaši kupci kupuju vaše prozvode zbog visokog kvaliteta, bez obzira na to koliko koštaju?

Mi radimo sa hemijskim materijalima za građevinsku industriju. Ne radimo sa proizvodima koji izazivaju emociju. Imamo praškaste proizvode i lepkove, sve što ide ispod poda, ništa nije vidljivo. Cena jeste bitna i na osnovu nje se donose mnoge odluke u našem poslu. Mada, vremenom se i korisnici naših proivoda menjaju. Sve više traže kvalitet, bezbednost i nešto što će im uštedeti vreme u njihovim projektima. Svojim proizvodima mi ustvari prodajemo i dugogodišnje iskustvo, mi ga zovemo “UZIN iskustvo” i to je razlog zbog kojeg naši kupci prelaze put od kupaca do fanova, kako jednog proizvoda, tako i čitavog brenda. Mi ističemo benefit naših proizvoda na dnevnom nivou, a to vide i naši kupci, i to kroz kvalitet, uslugu i podršku. Ja iskreno verujem da je upravo to i razlog njihove lojalnosti.

Kakva je bila situacija u kompaniji kada ste postavljeni za Area direktora za Jugoistočnu evropu i kakvi su vam planovi za budućnost?

U momentu kada sam postavljen na mesto Area direktora veliki deo poslovne strukture je već postojao. Sve je počelo 2011. kada sam preuzeo ovaj region. Do tog vremena sve zemlje su već nastupale samostalno – kao individualna tržišta. Zaista, iza cele priče nije stajao neki jasan plan, nije bilo strukture, ničega. Svi su radili, ali nije bilo velikih rezultata.

JA SAM NA TE ZEMLJE UVEK GLEDAO KAO NA CELINU I PREPOZNAO SINERGIJU I POTENCIJAL. KAO NEKO SA STRANE, PRIMETIO SAM SLIČNOSTI U PRISTUPU, POTREBAMA I PROBLEMIMA.

Sa postavkom jedinice za jugoistočnu Evropu, postali smo mnogo jači nego ranije, tačnije 65.000.000 puta jači. I konačno je cela regija dobila pažnju naše matične kompanije u Nemačkoj i njenih brendova kakvu i zaslužujemo. Tako je rođena biznis jedinica u jugoistočnoj Evropi. Napravili smo strukturu sa centrom u Sloveniji. Preko tzv MTS-a (čine ga marketing, tehnika i prodaja), bili smo u mogućnosti da prikupimo informacije, individualne potrebe i interesovanja svih ovih zemalja i da ih uspešno prezentujemo u Nemačkoj. Takođe smo uspeli da centralizujemo tehničke i marketinške aktivnosti što je rezultiralo kvalitetnijom i efikasnijom komunikacijom sa tržištem. Poslovna jedinica Jugoistočne Evrope je priča o uspehu. i imamo veoma snažan odjek. Takođe, u budućnosti, ovaj region nosi veliki potencijal da se dalje razvija i za mene lično ova regija je mesto u kojoj živim i u koju verujem.

Vi ste se preselili iz Nemačke u Sloveniju. Koliko su slične, ili različite, te dve zemlje? Kako je ovakav korak uticao na Vas?

To je zaista bio velik korak za mene i za moju porodicu. Najbolje bih to opisao – zakoračili smo u potpuno novi svet. Po mom mišljenju, kad već pričamo o svetovima, dva sveta – svetlosnim godinama udaljeni. Šalim se. Moram priznati da sam zavoleo ovaj region. Volim velike izazove. Ovaj region je za mene značajan, ako ne i najveći životni izazov. Doživeo sam regiju kao snažnu, ali srdačnu, punu emocija i ono što je najvažnije dobrih ljudi. Naravno, uživam u „ćevapčićima“ i „prebrancu“. Naučio sam mnogo. Ovaj region me je zaista promenio. Naučio sam se strpljenju i fleksibilnosti. Imao sam problema u početku sa nemačkim načinom razmišljanja, a sada moje kolege se ponekad našale da sam postao pravi balkanac.

Koja je pozicija brenda UZIN na tržištu Zapadne Evrope? Kakav je slučaj sa Srbijom?

Uzin kao brend na tržištu zapadne evrope najviše je prisutan u Nemačkoj, kao tržišni lider. Svake godine BTH Heimtex istraživanja potvrđuju ovu činjenicu. Što se tiče Srbije, mi smo lider u kvalitetu. Ukoliko postoji problematičan ili zahtevan projekat, svi će se obratiti nama. Pogotovo u segmentima gde konkurencija ne može da pruži adekvatno i prihvaltljivo rešenje. Trudimo se da budemo broj 1 u svim aspektima, što ipak zahteva dosta vremena. Uz siguran kvalitet, odličnu uslugu i snažnu podršku našim klijentima koju gradimo u Srbiji, očekujem siguran put ka rastu i razvoju, ka dostizanju našeg cilja da postanemo tržišni lider u Srbiji i u regionu.

Foto: UZIN UTZ Srbija d.o.o.
Foto: UZIN UTZ Srbija d.o.o.

Koliko je važno edukovati investitore i inženjere, pošto su oni svedoci da se neke od najvećih grešaka dese na samom početku projekta?

Pravilan tok informacija je ključan. U mnogim slučajevima, investitori imaju obilje informacija na internetu ili na tržištu, ali po našem iskustvu, nedostaje pogled na celokupnu sliku, i druga moguća rešenja. Mi pružamo podršku investitorima i inženjerima, tokom celog procesa postavke podova. Izbor mogućih rešenja, uvek zavisi od faze u kojoj pristupamo projektu. Što ranije se priključimo bolja i efikasnija rešenja možemo da pružimo. Ali sam siguran da ovo nije problem samo u našem segmentu, već u celoj građevinskoj industriji.

Koja je uloga podopolagača pri promociji kvalitetnih materijala?

Svakako da podopolagači imaju veoma važnu ulogu, u smislu promocije, preporuke i sveukupnog utiska o proizvodu. Vrlo naporno radimo kako bi prezentovali naše proizvode, kako bi podopolagači stekli što bolji utisak i to naše „unihem“ iskustvo, ali krajnju odluku donose i krajnji korisnici.

Foto: UZIN UTZ Srbija d.o.o.
Foto: UZIN UTZ Srbija d.o.o.
UZIN UTZ Srbija d.o.o. ima 4 proizvodne grupe: Uzin, Pallman, Unipox i Wolff
Foto: UZIN UTZ Srbija d.o.o.

Šta je to „glavno“ što vaš brend razlikuje od drugih, sličnih, na našem tržištu?

Svi mi moramo da nađemo svoje mesto na tržištu. Naše najjače „oružje“ za pozicioniranje, ono što nas izdvaja od drugih, su definitivno, visok kvalitet proizvoda i visok standard usluga koje pružamo. Zasnovano na našoj filozofiji kompanije:

„MI SMO EKSPERTI U SVOM POSLU I VODIMO NAŠE KUPCE KA USPEHU.“

Sopstveni uspeh merimo na osnovu uspeha naših klijenata.

Kako vidite svoju kompaniju na tržištu Srbije u budućnosti?

Srbija, kao i druge zemlje u ovom regionu ima ogroman razvojni potencijal. Ja sam ubeđen da ćemo odgovarajućim pristupom našoj ciljnoj grupi postati lider na tom tržištu.

Kakva je uloga stručne literature, časopisa i internet portala, u smislu edukacije?

Svi mi moramo da napredujemo i da učimo konstantno. Stručni časopisi kao što je časopis PODOVI pruža mogućnost kompanijama, kao što je naša, da edukujemo tržište. Da prikažemo sve mogućnosti, sisteme i rešenja. Takođe imamo priliku da ukažemo na značaj upotrebe hemijskih materijala u građevinskoj industriji, koji se nalaze ispod podnih obloga. Ja uvek naglašavam –

POD MOŽE BITI ONOLIKO DOBAR, KOLIKO JE KVALITETNA NJEGOVA PODLOGA.

Gde vidite sebe za 10 godina od danas?

Za 10 godina? Moj fokus je 2019.! A nakon toga, da budem iskren, nisam trošio previše energije i vremena na razmišljanje na daleku budućnost. Možda ću ostati, možda ću tražiti nešto topliji region. Ali za sada, ja sam ovde. Ono što znam, za sigurno, biće mi veoma teško da se vratim u Nemačku.