Grupacija Pervanovo preuzima Hrvatskog proizvođača nameštaja Spin Valis

Grupacija Pervanovo, u čijem vlasništvu se nalaze preduzeća Bjelin Industries u Hrvatskoj i Välinge Group u Švedskoj, potpisao je putem svoje ćerke kompanije Välinge Croatia ugovor o sticanju kontrolnog paketa deonica hrvatskog Društva za proizvodnju nameštaja Spin Valis.

Takvo preuzimanje grupaciji Pervanovo omogućava brže postizanje internih ciljeva proizvodnje nameštaja koji upotrebljava Välingeovu klik-tehnologiju i pre nego što je to prvobitno planirano. Istovremeno, Spin Valisu omogućava da proizvodnju još više koncentriše u finalne proizvode najvišeg stupnja dodatne vrednosti.

Spin Valis je jedan od najvećih hrvatskih proizvođača masivnog nameštaja sa dugogodišnjom tradicijom. Proizvodnja takođe uključuje proizvodnju elemenata, lepljenih ploča, briketa i proizvodnju električne i toplotne energije dobijene iz biomase i solarnih panela. Spin Valis, ima svoje sedište u Požegi (Hrvatska).

Parket u dnevnoj sobi
Parket u dnevnoj sobi / foto: BJELIN

Spin Valis trenutno ima 420 zaposlenih i očekujemo njihovu uspešnu integraciju u grupaciju Pervanovo i zadržavanje pune zaposlenosti. Radujemo se radu sa njima i ostvarivanju njihovih punih radnih i profesionalnih potencijala.

„S ponosom objavljujemo da smo uspešno zaključili svoje peto preuzimanje u Hrvatskoj. Na svim preuzetim lokacijama izvršena su velika ulaganja u novu tehnologiju, zgrade i mašine. S novim proizvodnim pogonom u Ogulinu, gde gradimo najveću fabriku drvenih podova u Evropi, naša hrvatska grupacija sada je visokoefikasna i konkurentna, posebno kada je reč o segmentu drvenih podova u hrastu. Spin Valis i druga hrvatska društva u našoj grupaciji vrlo su profitabilna. Nastavićemo ulaganja u Spin Valis sa ciljem da se on razvije u jednog od vodećih proizvođača nameštaja u Evropi. Uvešćemo Välingeovu jedinstvenu i visokosofisticiranu tehnologiju klik-nameštaja u velikom opsegu i koordinirati preradu drveta sa ostalim društvima iz naše grupacije u Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Otoku“, izjavio je Darko Pervan, vlasnik i glavni direktor kompanije Pervanovo Invest AB.

„Preuzimanje Spin Valis kompanije značajno će povećati našu proizvodnju i prodaju. Svojim smo investicijama u Hrvatskoj do sada omogućili stotine novih radnih mesta i svi su naši pogoni vrlo moderni i efikasni. Koordinacija proizvodnje i prodaje znatno će povećati profitabilnost, posebno kada je reč o hrastovim proizvodima kao što su masivni nameštaj, troslojni parket, masivni parket, lamele, furnir, elementi, lepljene ploče, pelet i briket. Na evropskom tržištu hrastovih proizvoda već držimo snažnu poziciju, a ona će još više ojačati kada naše nove investicije u proizvodnju drvenih podnih obloga Woodura te u nove proizvodne kapacitete furnira u Bjelin Spačvi i Bjelin Otoku tokom 2023. i 2024. postanu operativne. Takođe, važno je istaknuti da akvizicijom Spin Valisa snažno ulazimo i u proizvodnju zelene električne i toplotne energije koja će dodatno doprineti održivosti naših proizvoda“, navodi Stjepan Vojinić, glavni direktor kompanije Bjelin Industries.

Drveni pod u restoranu
Drveni pod u restoranu / foto: Bjelin

„Cilj nam je da komercijalizujemo svoje patentirane tehnologije sopstvenom proizvodnjom i prodajom. Verujemo da možemo uveliko proširiti proizvodnju nameštaja društva Spin Valis uvođenjem Välingeove tehnologije klik-nameštaja. Osim nove proizvodnje podova visokog kapaciteta na temelju tehnologije Woodura u Ogulinu, planiramo da investiramo i u novu fabriku pločastog materijala koja će našu buduću proizvodnju podova i nameštaja učiniti još integrisanijom i isplativijom“, izjavio je Niclas Håkansson, glavni direktor Välingea.

Članovi Uprave i menadžmenta Spin Valisa takođe su izuzetno zadovoljni ishodom procesa.

„Sve ove godine vodili smo Spin Valis sa velikom dozom odgovornosti i pažnje. Investirali smo puno, modernizirali proizvodnju, unapređivali poslovne procese i ulagali puno u edukaciju zaposlenih. Naša generacija je sada na prirodnom odlasku i izuzetno nam je drago što će Spin Valis u sledećoj fazi razvoja biti članica izvrsne grupacije Pervanovo, unutar koje se kompaniji otvaraju nove perspektive“, rekao je predsednik Uprave Spin Valisa Marko Žmire.

Cveće na podu BJELIN
Parket u stambenom prostoru / foto: Bjelin

„Sigurni smo da će se velikom broju inovativnih proizvoda koje smo razvili u zadnjih nekoliko godina otvoriti potpuno nova razvojna i marketinška dimenzija sa tehnologijom modernog klik-nameštaja, ostalim inovativnim tehnološkim rešenjima i međunarodnom prodajnom mrežom, koju donosi novi vlasnik. Takođe, proizvodna saradnja sa hrvatskim društvima grupe Bjelin poboljšaće efikasnost prerade drvne sirovine. Sve će to pomoći i u ostvarivanju nacionalnog strateškog cilja – da se domaća drvna sirovina, u što većoj meri, efikasno pretvori u finalni proizvod visoke dodatne vrednosti.“, pojašnjava Miljenko Katranček, član Uprave Spin Valisa.

„Ponosni smo jer iza sebe ostavljamo jako dobru razvojnu platformu za koju smo sigurni da će je grupacija Pervanovo podići na još viši nivo, na korist i zadovoljstvo svih učesnika, kako zaposlenih Društva, tako i šire društvene zajednice, a pogotovo Požeškog kraja. U ime svih nas želim da zahvalim svim činiocima procesa, a posebno našim savetnicima, društvu „Caper d.o.o.“ na odličnoj pripremi i vođenju procesa, kao i pravnim savetnicima „ZOU Markoč, Pećina i Kušeta“, izjavio je Zdravko Jelčić, član Uprave Spin Valisa.

BJELIN d.o.o. logo

BJELIN d.o.o.
www.bjelin.com

Prodajni predstavnici za Srbiju:

* Vujnović Enterijeri d.o.o.
www.vujnovicenterijeri.rs
* Pinoles d.o.o.
www.pinoles.com