Engineered stone – sintetička zamena za mermer i granit

Mermer vekovima unazad tradicionalno važi za najtraženiji ukrasni kamen, kada je u pitanju uređenje enterijera. Gledano kroz istorijski objektiv, gotovo da nema carske palate ili katedrale čije podove i zidove ne krasi upravo ovaj atraktivni materijal. Međutim, kako je do njega bilo moguće doći jedino eksploatacijom iz rudnika i kamenoloma, jasno je zašto je oduvek bio privilegija državnog i crkvenog vrha i pripadnika aristokratije, potpuno nedostupan običnom čoveku. No, dvadeseti vek će sa sobom doneti liberalizaciju i globalizaciju tržišta, te tako mermer postaje obloga za životni prostor masovnije primene. Ono što se, doduše, najmanje promenilo jeste njegova cena, zbog čega je valjalo naći mu jeftiniju zamenu, i to je titula koju do danas uspešno nosi granit.

Imitiranje prirode

Kako prirodni resursi mermera i granita nisu nepresušni, građe- vinska industrija je sebi postavila zadatak rešavanja ovog problema ne bi li se uspeli zadovoljiti sve veći zahtevi tržišta. Tako je stvoren takozvani engineered stone, odnosno kristalni kompozitni industrijski proizveden ukrasni kamen. Čini ga 93% mlevenog minerala kvarca, mali postotak školjki, kamenčića, staklića ili peska (u zavisnosti od toga kakav strukturalni efekat se želi postići), i oko 7% poliesterskih smola koje služe kao vezivo za navedene sastojke. Dobija se patentiranim postupkom koji obuhvata kompresovanje, vakumiranje i na kraju vibriranje sirovina, pri čemu nastaje kvarcitni kamen koji se zatim fino obrađuje na uobičajeni način kao i svaki drugi kamen, pomoću dijamantskih brusilica.

Standardna ponuda obuhvata čak 70 varijanti koje se međusobno razlikuju prema dizajnu, boji i strukturi, a na tržištu se mogu dobiti u poliranim, brušenim, strukturiranim ili peskarenim površinama, u četiri različite debljine. Kvarcitni kamen se izrađuje u velikim pločama dimenzija 3000x1400mm, koje se kasnije režu na manje komade, te obrađuju i tretiraju prema zahtevima kupca.

Vrhunske performanse

Kvarc je po svom sastavu kristalni silicijum dioksid (SiO₂), mineral koji je u osnovnom obliku prozirno beo, ali se može naći i u drugim bojama ukoliko tokom formiranja dođe u dodir sa nečistoćom. Po Mohsovoj skali tvrdoće ima indeks 7, svega tri stepena slabiji od dijamanta. Ovako velika tvrdoća čini ga izuzetno otpornim na ogrebotine, znatno otpornijim od mermera i granita koji imaju indeks 3. Ako se uzme u obzir još i to da je, za razliku od prirodnog kamena, kompaktne, antibakterijske, i neporozne strukture, te da se ne može desiti da se u njoj vremenom pojave bilo kakvi mikrootvori, jasno je zašto je kvarcit u poslednje vreme postao veoma popularna obloga za kuhinje, kupatila, podove i zidove, i tako „ukrao reflektore“ svojim prirodnim konkurentima.

Kuhinjske radne ploče

Kvarcitne površine za razliku od granitnih i mermernih ne zahtevaju dodatnu obradu u vidu dezinfekcije i impregniranja, zbog čega su higijenske i lake za održavanje. Takođe su rezistentne na mrlje od kafe, vina, limunovog soka, maslinovog ulja, sirćeta i raznih drugih proizvoda koji se svakodnevno koriste u domaćinstvu.

Nepropusni kamen bez pora odoleva udarcima i habanju, ne odaje zvuke usled manipulacije određenim predmetom i na taj način obezbeđuje mir u kuhinji. Rezistentan na delovanje kiselina i temperature do čak 180 stepeni, idealan je izbor za izradu atraktivnih kuhinjskih radnih površina svetlucavog sjaja, vrlo prijatnih na dodir. U gastronomiji engineered stone svoju primenu nalazi i kao obloga free-flow-pulta za izdavanje hrane u ekspres restoranima, te kao radna ploča i ploča za šank u velikim kuhinjama i kantinama.

Kupatilske radne površine

Osim na mrlje, kvarcit je otporan i na stvaranje kamenca, a joni srebra koje sadrži u sebi uništavaju bakterije još u klici, omogućavajući tako besprekornu čistoću sanitarnih prostorija i maksimalno skraćujući vreme potrebno za njihovo održavanje, koje se praktično svodi na brisanje površina blagim sredstvom za čišćenje. Zbog unutrašnje strukture je homogene obojenosti, a zahvaljujući najrazličitijim pigmentima koji se dodaju osnovnom obliku izbor boja je praktično neograničen, a samim tim i stilovi uređenja i dekorisanja kupatila.

Primenljiv je za oblaganje poda, kao i za izradu monolitnog sistema umivaonika sa mogućnošću revizionog odliva vode od nerđajućeg čelika, maksimalne širine/dubine 3000/1350 mm, debljine ivica 40, 60, 80 ili 100 mm.

Pod i stepeništa

Za kvarcitne ploče nije potrebna podkonstrukcija, pa se mogu instalirati kao standardna površina, a osnovni sloj prihvata standardne šrafove što umnogome olakšava montažu. Uobičajeni format pločica za pokrivanje podova i stepeništa je 300×300, ali može da ide i do 1200×1200 mm.

Debljine su 10mm i mogu se dobiti sa i bez kosine. Maksimalna pojedinačna dužina za gazišta i odmorišta stepenica iznosi 3000mm, a zahvaljujući naprednoj tehnici lepljenja moguća je i izrada ugaonih stepenica. Gazišta stepenica se mogu opremiti specijalnim dodacima koji poboljšavaju protivkliznu zaštitu. Obzirom da je reč o materijalu koji je od prirodnog kamena iste debljine lakši čak 66%, u potpunosti može da zameni mermer i granit na svim površinama koje se njima tipično ukrašavaju, kao što su lobiji hotela ili ukrasni stubovi.

Autor teksta: Jelena Mitrović