5 načina za rezanje kamena (VIDEO)

Popločavanje dvorišta kamenom postaje sve popularnije, jer pored praktične strane, kamene staze izgledaće vrlo lepo u vašem dvorištu. Pored izbora odgovarajućeg prirodnog kamena, pri popločavanju je važan i pravilan izbor sistema za polaganje kamena.

Ukoliko vam je u planu sami da se bavite uređivanjem, u narednom tekstu pokazaćemo vam kako možete sami da sečete kamen za popločavanje, od osnovnog, najlakšeg, pa do naprednog.

Sečenje kamena možda vam deluje zastrašujuće, ali verujte, nije teško. 

Čekić i dleto

Secenje kamena
Ako vam ne treba savršen rez na kamenu, čekić i dleto su najbolja opcija

Ako imate samo nekoliko kamenčića za cepanje i ne treba vam savršen rez, čekić i dleto su najbolja opcija. Da biste čekićem i dletom presekli kamen za popločavanje, sledite ove jednostavne korake. Označite kamen gde želite da presečete, stavite ga po dužini ispred sebe, a zatim stavite dleto na mesto na kojem želite da podelite i nekoliko puta zamahnite čekićem. Kamen će lako podeliti. 

Sekač za kamen

Sečenje kamena
Ovaj alat je odlična opcija ako ne trebate da pravite neke napredne ili super čiste rezove

Upotreba sekača za kamen je jednako jednostavna kao i prva opcija, i idealna je ukoliko nema potrebe za idealno preciznim rezovima. Korišćenje cepača za popločavanje kamenom je jednostavno. Prvo obeležite kamen, a zatim ga postavite ispod sečiva i povucite ručicu. 

Ručni cirkular

secenje kamena
Napravite fin rez standardnom kružnom testerom sa dijamantskim sečivom

Ako treba da napravite nekoliko finih rezova, možete koristiti standardnu kružnu testeru sa dijamantskim sečivom. Kamen bi trebalo seći mokar, idealno je ako je izvor vode uperen direktno u kamen dok ga sečete. Rase gust oblak prašine, koji je izuzetno štetan za pluća.  

Motorna pila

Secenje kamena
Većina ovih testera ima pričvršćenje za baštensko crevo

Pila za beton namenjena je za rezanje betona, zidova, cigle, asfalta, pločica, čelika i drugih čvrstih materijala. Listovi testere koji se koriste na ovim sekačima za beton često su brusni dijamantski noževi sa zubima. Većina ovih testera koje pokreće motor na benzin ima pričvršćenje za baštensko crevo tako da možete rezati kamenčiće ili držati zidne blokove vlažne. Iako je slična kružnoj testeri, pila za beton mnogo abrazivnija.

Stoni cirkular

Sečenje kamena
Voda koja se stalno kreće smanjuje nečistoće i prašinu, ali i hladi sečiva tokom procesa

Ovaj cirkular idealan je za rezanje pločica, kamena i betona. Ima bazen za vodu koju pumpa preko sečiva tokom procesa sečenja. Voda koja se stalno kreće smanjuje nečistoće i prašinu, plus što hladi sečiva. Kod ovog sečenja, dobijate prezicno isečen kamen – mala je verovatnoća da ćete pogrešiti.

Zidarska testera

secenje kamena
Idealna je ukoliko imate veliki, složeni projekat za asfaltiranje gde ćete rezati značajnu količinu kamenja

Najbolja u klasi za čisto i lako rezanje kamena. Testera ima ugrađen vakuum sistem za skupljanje prašine. Ovakva pila važi za teško prenosivu i ne preporučuje se ukoliko imate da isečete nekoliko kamenčića.