Zaštita parketa

Ukoliko se pravilno čuva i održava, drvena stolarija od prirodnog materijala, može da traje ceo život. Najbitnije je da je pravilno ugrađena, redovno održavana, tj. da se redovno premazuje. Odabir samog premaza zavisi od lokacije samog objekta  ali i od željenog izgleda.

Emajl premazi

Ukoliko u potpunosti želimo da prekrijemo teksturu drveta i njegove eventualne nedostatke, onda su najbolji izbor emajli, premazi sa velikom količinom pigmenata. Izbor nijansi je velik. Emajli su vodootporni i slabo paropropusni, što je istovremeno prednost i mana. Zbog izloženosti vremenskim uticajima, dolazi do propadanja premaza, stvaranja mikro-pukotina u tankom filmu kroz koje vlaga prodire u drvo. Kada akumulisana vlaga postane velika, film premaza se ljušti i puca.

Lazurni premazi

Ukoliko želimo da tekstura drveta ostane vidljiva, a boja što prirodnija, najbolji su lazurni premazi. To su manje pigmentisani premazi koji stvaraju tanak film na drvetu i transparentne nijanse površine drveta. Lazure su vodootporne i permeabilne, tako da omogućavaju drvetu da „diše“. Vlažnost drveta više varira nego kod drugih, nepropusnih ili polupropusnih premaza. Lazure lako erodiraju usled atmosferskih uticaja, pa se sloj koji štiti drvo tanji i smanjuje, ali je njihova prednost da se relativno lako obnavljaju.

Podovi obrađeni lakom

Podovi obrađeni lakom.stvaraju tvrdi i izdržljivi sloj koji je potpuno neprobojan. Tvrdi sloj štiti pod od svakodnevnih i uobičajenih uticaja, ali se vremenom tanji dok ogrebotine, pukotine i mrlje postaju sve vidljivije. Pod upija vlagu i dolazi do oštećenja. Potrebno je izvršiti ekstenzivnu renovaciju da bi se vratio kvalitet poda.

Podovi obrađeni tradicionalnom obradom uljem

Uljana obrada ističe prirodni izgled drveta i naglašava boju. Ulje ne stvara neprobojan sloj, već prodire duboko u površinu drveta. Iako se ova podloga brže haba i šteti u odnosu na lak, njena trajnost se poboljšava redovnim održavanjem i ponovnim premazivanjem.

Ako se odabere lak kao idealna završnica za drvo, to znači da ćete morati duže vreme da živite sa istrošenim podom, pre nego što se izvrši temeljna renovaciju koja podrazumeva ponovno premazivanje lakom i hoblovanje. Kombinacija voska i ulja je pametan i prirodni izbor za završnu odbradu vaših drvenih površina.