Zamena i reparacija parketa

Klasični parket od punog drveta zavisno od stepena eksploatacije može da potraje i do trideset godina, nakon čega zbog tanjenja i brojnih oštećenja nastalih vremenom mora biti zamenjen.

Defekti drvenog poda mogu nastati mehanički kao udubljenja od hodanja, grebanja obućom, pomeranja nameštaja i dugog stajanja teških komada poput komoda i ormara na istom mestu; ili pak kao posledica vlage, poplave, tj. uopšteno dugotrajne izloženosti vodi bilo kog porekla.

Da li možemo popraviti parket ili je potrebna zamena?

Kada je u pitanju krunisani lepotan među drvenim podovima, neretka je dilema mnogih naših čitalaca da li parket u njihovom domu može da izdrži još jednu popravku ili mu je, ipak, definitivno došao kraj. Tačan odgovor zavisiće najpre od vrste parketa, zatim debljine preostale drvne mase, i najzad vrste oštećenja.

Stare parketne daščice - zamena parketa
Stare parketne daščice – zamena parketa

Ako je masivni parket u prošlosti više puta brušen i ukoliko je zaista dotrajao, u tom slučaju je nužna zamena. Stari parket se može odstraniti ili ostaviti kao podloga za novi, o čemu je najbolje posavetovati se sa stručnim licem.

Ako visina plafona i pragova u prostoru to dozvoljava i ako je stari parket dobro očuvan, tada se isplati preko njega položiti novi jer se tako ostvaruje ušteda na troškovima skidanja poda i sanacije cementne košuljice. Takođe, pošto je drvo dobar toplotni i zvučni izolator, dobro će vam doći taj dodatni podložni sloj. 

Kad se završi sa pripremnim čišćenjem pod se ostavlja da se osuši, a onda ga treba pregledati da bi se pronašli i popravili eventualni nedostaci poput pukotina, neke glave eksera koja štrči, naprslih ili polomljenih letvica.

Za sanaciju eventualnih pukotina, sačuvajte strugotine nakon hoblovanja, koje čete pomešati sa vinilnim lepkomi napraviti kit za popunjavanje neravnina.

HOBLOVANJE PARKETA

Biće potrebna i hoblerica za rubove sa isturenim diskom, koja može da obrađuje lajsne i teško dostupna mesta kao što su površine ispod radijatora, a za uglove hoblerica sa trouglastom stopom. U slučaju da sami obavljate ovaj posao preporučuje se da zbog prašine nosite zaštitnu masku i naočare, kao i slušalice radi zaštite od buke.

UZIN UTZ, hoblovanje parketa, Pallman
Foto: UZIN UTZ, hoblovanje parketa, Pallman

Kod hoblovanja važno je ispratiti smer postavke parketnih dasčica i vrste sloga. U zavisnosti od toga planira se i smer kretanja mašine za hoblovanje kroz prostor. Npr. kod dijagonalnog sloga (riblje kosti) prvi prolaz ide po širini prostorije, drugi po dužini, a treći u smeru letvi. 

BOJENJE PARKETA

Nakon hoblovanja na red dolazi bojenje parketa koje nije obavezan korak, ali jeste prilika da promenite boju poda u prostoriji ako to želite.

Za efekat ravnomerno ofarbane površine intenzivne boje treba raditi u tri ruke, pri čemu se radi dobijanja porozne podloge valjkom nanosi prvi sloj boje razblažene 10-procentnim razređivačem na bazi špiritusa. Pošto se osuši posle 8 do 12 sati parket se temeljno čisti od prašine i farba nerazređenom bojom. Treći sloj je opcionalan i nanosi se samo ako boja nije vizuelno ujednačena. Farbu treba ostaviti 48 sati da se skroz osuši, nakon čega je pod spreman za upotrebu ukoliko se ne namerava završno tretirati voskom ili lakom.

LAKIRANJE PARKETA

Lakovi se generalno dele na poliuretanske i akrilne, a svaki od njih postoji u mat, sedefastoj i sjajnoj varijanti. Poliuretanski lakovi su elastični i visokootporni u mehaničkom i hemijskom smislu. Oni se suše za 12 sati, sasvim očvršćavaju za deset dana, ali im je manjkavost što vremenom požute. Akrilni lakovi, koji su rastvorljivi u vodi, predstavljaju noviji proizvod na tržištu. Ne oslobađaju mirise, nisu otrovni, ne zagađuju okolinu, a karakteristični su još i po tome što ne narušavaju prirodnu boju drveta.

Kada dijagnoza poda u vašem domu glasi “zamena”, a rešeni ste da nova obloga opet bude parket, pored svih ostalih detalja morate pažljivo razmotriti i faktor trajanja radova.

Lakiranje parketa
Lakiranje parketa

Za razliku od situacije kada se drveni pod instalira prvi put u novom prostoru, zamena ili reparacija postojeće obloge povlači za sobom pitanje šta sa nameštajem i gde ćete za to vreme biti vi i vaša porodica.

Autor teksta: Jelena Mitrović diplomirani novinar