Deca, kućni ljubimci i drveni podovi – Nepraktičan san ili…

Ako su deo Vaše porodice mala deca ili kućni ljubimci verovatno mislite da je postavljanje masivnih drvenih podova ništa više nego nepraktičan san jer ogrebotine, ulubljenja, prosipanje i mnoga druga oštećenja su neizbežna realnost. Da li to zaista znači da je potrebno u potpunosti izbegavati drvene podove? Naravno da ne! Osnova svega je izabrati pravi pod za Vašu porodicu!

Za početak, masivni parketi i brodski podovi su prirodno otporni na tečnost ukoliko se ista obriše neposredno posle prosipanja. Takođe, postoje mnoge opcije koje mogu doprineti da drveni podovi izgedaju očuvano i traju dugo uprkos konstantnom habanju i visokoj frenkvenciji korišćenja. Određene vrste drveta su tvrđe, a samim tim i otpornije na mehanička oštećenja, od drugih. Neki stilovi podova će bolje sakriti ogrebotine i učiniti da dlake budu manje vidjive. Različite teksture i završna obrada takođe doprinose očuvanijem izgledu drvenih podova.

Tvrdoća drveta

Najvažniji faktor koji treba uzeti u obzior prilikom izbora drvenih podova za Vaš dom jeste tvrdoća samog drveta od koga se pod pravi. Uopšteno govoreći, što je drvo tvrđe manja je verovatnoća da će doći do ogrebotina ili drugih oštećenja. Na našim prostorima najtvrđe drvo je slavonski hrast koji čini i osnovnu sirovinu za proizvodnju NESTA parketa i brodskih podova! Takođe, u ponudi imamo i brodski pod od termotretiranog hrasta – otpornog na uticaj vlage i vode. Samo drvo jasena je po svojim svojstvima veoma slično hrastu, iste tvrdoće, ali veće elastičnosti što podove napravljene od njega čini izdržljivim i trajnim. U ponudi NESTA parketa nalazi se veliki izbor parketa kao i brodskog poda od jasenovog drveta!

dete se igra
Što je drvo tvrđe manja je verovatnoća da će doći do ogrebotina ili drugih oštećenja

Stilovi slaganja parketa i teksture drveta 

Pored tvrdoće poda, sam način postavke dodatno doprinosi da eventualna oštećenja budu manje vidljiva. Tu prednost ima klasičan parket, jer je to vrsta poda koja se sastoji od manjih daščica koje se ređaju u uniformisanim, ponavljajućim šablonima koji mogu da odvuku pažnju od određenih nepravilnosti. Takođe, parketi ili brodski podovi u RUSTIK ili Country klasi, usled vidljivih čvorova i diskoloracije same daščice, čine da moguće nepravilnosti u vidu ogrebotina budu manje uočljive.

U poslednjih par godina sve više dobija na popularnosti tehnika završne obrade drvenih podova koja se zove Četkanje i to podrazumeva dodatno naglašavanje prirodne strukture drveta, idealno za maskiranje sitnih oštećenja.

Završna obrada parketa

U slučaju da ste i dalje zabrinuti da i pored svih mera predostrožnosti Vaš drveni pod neće odoleti ogrebotinama, naša je preporuka da se za završnu obradu koriste Rubio monocoat ulja. Osnovna prednost ulja u odnosu na lak je mogućnost parcijalne reparacije tj. tretiranja samo oštećenog dela drvenog poda. Iako ponovno uljenje neće učiniti da ogrebotina ili ulubljenje fizički nestanu, svakako će ih prekriti i učini da budu manje vidjivi.

Podovi za celu porodicu

Vrsta drvenih podova koja je najbolja za Vašu porodicu, bilo da ona uključuje kućne ljubimce, decu ili oboje, svakako zavisi samo od Vašeg ukusa i budžeta. Ti faktori su jedinstveni i ne postoji univerzalno rešenje. Upravo iz tog razloga važno je da savet potražite od profesionalaca. Stručni prodavci iz NESTA parketa će, u saradnji sa Vama, naći idealan pod za Vašu porodicu!

www.nestaprketi.co.rs

NESTA d.o.o.
Kružni put 20, 11223 Beli Potok – Beograd
Tel: +381(0) 11 770 1213
Tel: +381(0) 11 3917 274
Mob. +381 (0) 64 177 2039
Email: nesta_doo@yahoo.com
Email: nesta.laminati@yahoo.com
Web: www.nestaparketi.co.rs