Veličanstveni podovi u kupatilima

Iako su često mala i prvenstveno funkcionalna, kupatila mogu da budu izuzetno dekorativan i upečatljiv prostor u domu ili poslovnom prostoru. A ono što može da dâ posebnu atmosferu u bilo kom kupatilu je pod. Dobar i oku prijatan pod u kupatilu daje podlogu za ceo ambijent ovog prostora.

Materijali koji se najčešće koriste u kupatilima su oni koji odgovaraju posebnim uslovima u kupatilima. Kupatila su prostorije koje su najviše izložene vlazi i vodi. Najpopularniji izbor podnih obloga koje najčešće srećemo u kupatilu svakako su od keramičkih pločica koje su vrlo praktičan izbor kada je vlaga u pitanju.

Međutim, ne treba se ograničiti samo na keramičke pločice zato što i drugi materijali mogu pružiti sve ono što je za jedan pod u kupatilu potrebno. Još neki izbori su vinil, pluta, drvo ili laminat, mermer, kamen. Takođe, čak ako se koriste konvencionalni materijali za pod u kupatilu može se razmisliti o nekonvencionalnom načinu ugradnje ili slaganja, ili čak o kombinaciji materijala. Na ovaj način pod u kupatilu zaista može postati veličanstven.

Keramičke pločice ne samo da štite konstrukciju objekta od vlage u kupatilu već su i vrlo lake za održavanje higijene u prostoriji na visokom nivou, jer su otporne na delovanje hemikalija za čišćenje koje se uglavnom u kupatilima koriste protiv zaprljanja i za održavanje čistoće.

Na keramičkim pločicama ne ostaju fleke i lako ih je održavati. Pritom su ekonomski pristupačne i mogu se naći u različitim dezenima i bojama. Međutim, pri izboru pločica uvek treba imati na umu da su one klizav materijal u kombinaciji sa vodom, tako da je za podne pločice najbolje potražiti one koje imaju oznaku da nisu klizave.

Kada su pločice u pitanju, za pod u kupatilu mogu se odabrati dve ili tri boje ili pločice sa različitim šarama i zatim ih kombinovati u zanimljive šare ili oblike. Ovo se na jednostavan način i sa malo mašte može postići čak i u veoma malim prostorima.

Vinil je vrlo ekonomičan, otporan na vlagu i prljanje i lak za održavanje. Osim toga što se lako uklapa u manji budžet i lako održava, vinil dolazi u mnogim bojama i dezenima, tako da je i estetski privlačan. Međutim, prilikom izbora vinila za pod u kupatilu treba ipak odabrati malo kvalitetniji koji će imati minimalne šanse da propusti vlagu kroz spojeve.

Još jedan plus kada je vinil u pitanju jeste činjenica da je on topliji i mekši od, na primer, keramičkih pločica. To čini ovu podnu oblogu prijatnijom za hodanje i može biti od pomoći u slučaju nezgode u kupatilima gde u kontaktu sa vlagom mnoge površine postaju klizave.

Možda ne biste pomislili da su pluta, drvo ili laminat dobri izbori za kupatila, međutim, ukoliko se odabere kvalitetan materijal i propisno zaštiti premazima, ove podloge mogu dati izuzetne rezultate u kupatilu.

Pluta je prirodan materijal koji može da se reciklira. Osim ekoloških karakteristika, ovaj materijal je otporan na buđ i vlagu. Odgovarajući poliuretanski premazi dodatno će zaštititi plutani pod od prljanja i fleka i doprineti njegovim vodootpornim svojstvima.

Drvene obloge u kupatilu daju klasičan, elegantan i topao utisak. Drveni pod u kupatilu deluje još i luksuzno i glamurozno. Drveni podovi u kupatilu retko se prave od punog drveta jer puno drvo nema dovoljno vodootporna svojstva. Daske za drveni pod u kupatilu su od posebnih ploča koje za gornji sloj imaju puno drvo ispod koga se nalaze slojevi poput šper-ploče. Da bi odoleli vlazi, drveni podovi u kupatilima premazuju se posebnim premazima koji mogu biti fabrički naneseni na daske ili naneseni na pod posle njegove ugradnje.

Laminat je ekonomična varijanta drvenog poda u kupatilu. Veoma je lepog izgleda, ali ipak prilikom odabira laminata za kupatilo treba obratiti pažnju na njegov kvalitet i odabrati kvalitetniji. Takođe, laminat u kupatilu treba adekvatno zaštititi protiv vlage jer je ovo ipak materijal koji, poput parketa, ukoliko je u velikoj meri izložen vlazi može da nabubri i tada vam ne preostaje ništa drugo nego da oštećene delove zamenite.

Kameni i mermerni podovi su odličan izbor za pod u kupatilu, pogotovo ukoliko želite da postignete utisak luksuza i elegancije. Mermerni i kameni podovi zaista i spadaju u luksuzne podove jer im je cena često visoka. Ovakvi podovi su vodootporni i izuzetno su trajni i izdržljivi. Osim toga, mermerni i kameni podovi sa svojim prirodnim teksturama i bojama stvaraju posebnu atmosferu u prostoru.

Međutim, mermerni podovi zahtevaju posebnu brigu kada se radi o održavanju. Pošto je mermer porozan materijal, on je podložan i flekama od valge. Zbog toga ga treba prebrisati suvom krpom kad se pokvasi.

Detaljnije čišćenje je potrebno obavljati jednom nedeljno pH neutralnim sredstvom, i posle ovakvog čišćenja neophodno je prebrisati mermer suvom krpom kako na njemu ne bi ostale fleke od vlage. Agresivnije hemikalije je potrebno izbegavati jer je mermer veoma osetljiv na kiseline.

Mermerni podovi i površine uglavnom posle ugradnje bivaju impregnirani posebnim sredstvom koje će ih štititi od vlage i habanja, ali premazivanje treba ponavljati jednom ili dvaput godišnje.

Podovi u kupatilima prvenstveno treba da odgovore funkcionalnim zahtevima prostora – da budu vodootporni. Međutim, ovo ne znači da ne mogu da budu izuzetno zanimljiv i privlačan detalj u prostoru. Čak i ukoliko se za pod u kupatilu upotrebljavaju najkonvencionalniji materijali, njihovom maštovitom kombinacijom, stvaranjem šara i dezena, mogu se postići veoma efektni i čak dramatični rezultati.

Ukoliko se pak u kupatilu pojave manje konvencionalne podne obloge, potrebno je na odgovarajući način zaštititi ih od vlage i pažnju posvetiti njihovom održavanju. I konačno, detalji kao što su tepisi i prostirke čak i hladnijim podovima mogu dati utisak topline i biti izuzetno prijatni za hodanje.

Autor teksta: Irma Talović