Polaganje laminatnih pločica

Laminatne podne  pločice mogu dati lepu završnicu vašoj kuhinji ili drugom podu. Pre instaliranja pločica, uverite se da imate dovoljno vremena, jer proces nije kratak.

Korak 1- Merenje vrata i okvira

Kada je pod suv i spreman, mere se vrata kako bi se videlo da li ih je potrebno skratiti tako da novi laminat staje ispod njih. Ako je potrebno skratiti vrata, morate ih skinuti da biste uradili ovo ili iznajmiti poseban alat se koristi za ovu svrhu.

Korak 2 – Postavljanje podloge

Tip podloge koji postavljate zavisi od vrste laminatnih pločica koja će ići iznad. Podloga se instalira različito u zavisnosti od toga da li ide preko betona ili je u pitanju druga vrsta površine. Ako se postavlja preko betonske ploče, morate biti sigurni da podloga ide najmanje pet centimetara uza zid i u istom je pravcu kao što će vaš laminat biti postavljen.

Laminatne pločicea u kuhinji

Uočavaju se svi šavovi na pakovanju kako bi se mogli zaštiti i ojačati. Potrebno je postaviti podlogu u zeljenim dimenzijama kako bi se instalirao mali deo laminatnih podnih pločica u tako, da se podloga ne ošteti.

Razlika u  postavljanju pločica u podlogu preko drveta u odnosu na beton, je da ne morate da ojačavate šavove i stavljate podlogu pored same ivice.

Korak 3 – Postavljanje pločica

Izmerite širinu poda i podelite ga u širini vaših pločica.

Korak 4 – Ne zaboravite ekpanzione praznine

Kada postavite laminatne pločice, morate da znate da postoji ekspanzioni jaz od oko 0.6 cm, koji se mora ostaviti u sobi oko zidova, cevi, ormara i dr. Dakle, kada spustite prvu laminatnu pločicu, koristite prostor od 0.6 cm kako bi ste bili sigurni da ste ostavili dovoljno ekspanzionog prostora.

Laminatne pločice se lako spajaju tako da se lagano postrojavaju ispravno. Pločice se  postavljaju jedna tik uz drugu, pod malim uglom a potom se guraju nadole dogod ne sednu na svoje mesto.

Postavljanje laminatnih pločica

Poslednja pločica će zahtevati korišćenje alata kako bi se osiguralo udobnije uklapanje u svoje mesto.

Korak 5 – Završnica

Kako bi kompletirali pod, treba koristiti drvene kocke koje će prekriti 0.6 cm praznog prostora između poda i zidova. Drvene kocke se mogu zakucati ili lzalepiti. Sada možete da sednete i uživate u novim laminatnim pločicama na vašem podu.