Unapređenje podnih obloga – DECI NA DAR

20. novembar, Svetski dan deteta, ustanovljen je 1954. godine kada je Generalna skupština usvojila rezoluciju 836 istoimenog naziva.

Generalna skupština je ovim dokumentom pozvala države članice da ustanove Svetski dan deteta koji bi se obeležavao kao dan „bratstva i razumevanja među decom širom sveta“ i koji bi bio posvećen aktivnostima za unapređenje blagostanja dece.

Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. godine Generalna skupština usvojila je rezolucija 1386 (XIV) kojom je proglašena Deklaraciju o pravima deteta. Ciljevi usvajanja ovog dokumenta nisu se pretežno ticali utvrđivanja posebnog korpusa prava deteta, koliko potrebe da se naglasi da je deci potrebno obezbediti dodatnu zaštitu i negu kako bi ona mogla da uživaju ljudska prava i slobode utvrđene Poveljom UN i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Kada pričamo o bezbednosti i zdravoj sredini, na nama odraslima, je da im ovo pružimo, na svaki način na koji možemo. I opet bi malo bilo.

Kada govorimo o podnim oblogama i bezbednosti istih, raduje činjenica da će parkovi u Srbiji do 2021. godine, do kada je dat rok da se materijali na mestima za dečiju igru prilagode upravo bezbednosti dece, biti potpuno bezbedni za decu. I naša deca će na mestu koje ima za zadatak da ih socijalizuje, zabavi i učini im dan lepšim, biti bezbedna i igrati se na bezopasnom terenu. Dakle, ili bezbedno ili zatvoreno igralište. Jer samo to naša deca zaslužuju.

Kada sa igrališta „uđemo unutra“, naš zadatak da obezbedimo udoban, ekološki i bezbedan pod, ne prestaje. Lepa je vest da se u vrtićima sve više dotrajali tepisi zamenjuju ekološkom varijantom koju je lakše održavati i na taj način u objektima u kojima deca provode puno vremena, obezbeđuje da nam se kući vrate zdravi.

Linoleum definitivno svojim performansama odgovara na sve izazove pred nas, a u ime dečije bezbednosti, postavljene. Ovo je, dakako, materijal za podove otporan na oštećenja, mrlje i habanja. Ima niz inherentnih svojstava što ga čini posebno pogodnim u prostorijama u kojima deca često borave, kao što su igrališta, spavaće sobe za decu i sl. Istovremeno, linoleum je ekološki prihvatljiva opcija, koja može pomoći u očuvanju zdravlja i lepote unutrašnjeg prostora, i okoline u celini.

Naime, prirodni linoleum je eko-prijateljski izbor koji ne samo da je pogodan za životnu sredinu i celokupnu ekologiju planete, već dobro utiče i na kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se koristi. Za razliku od vinilnih, plastičnih i drugih proizvedenih opcija, ne oslobađa štetne toksine, što ga čini veoma bezbednim. Jedina neophodna mera predostrožnosti je da lepak koji se koristi za instalaciju materijala nema štetnih čestica koje mogu zaraziti okolnu atmosferu.

Na ovaj način ne obezbeđujemo samo bezbedan pod za decu, već ih pripremamo za svet u kojem će čuvati prirodu, reciklirati i imati svest da i posle njih ova planeta treba i njihovoj deci da ostane. Na ovaj način, pripremamo ih da budu bolji od nas. Iako, duboko verujem, oni to već jesu.