Alpod Flooring: Admonter

alpod parketi

ADMONTER – RUSTIČNI PODOVI VELIKOG FORMATA

Preduzeće Alpod Flooring doo iz Novog Sada pod sloganom Čudesni parketi iz celog sveta u saradnji sa austrijskom fabrikom STIA Holzindustrie GmbH nudi srpskom tržištu vrhunske troslojne parkete robne marke Admonter. Razlog zašto Admonter daske izgledaju tako posebno je u gornjem sloju daske koji je od jedne celine drveta. Samo 2% stabla je dovoljno kvalitetno za njihovu izradu i ne postoje dve iste daske, svaka je unikatna. Prefinjena struktura otkriva godine stabala i godišnja doba, u dom unosi skrivenu dušu drveta i energiju šume.

Admonter rustične daske su pod strogom kontrolom kvaliteta koja od sortiranja sirovog materijala do izrade podova, obuhvata ukupno 15 kontrola. Svi podovi Admonter (osim američkog oraha, američke trešnje i sibirskog ariša) imaju PEFC sertifikat, IBR sertifikat i 30 godina garancije. Admonter program obuhvata troslojne panelne parkete – 4 mm debeo gornji sloj drveta obrađen je savremenim tehnikama; srednji, poprečni, i donji (noseći) sloj služe za izjednačavanje napetosti. S gledišta dimenzijske i rastezne stabilnosti ovakva konstrukcija podnih obloga od drveta nema konkurencije. Admonterovi podovi mogu se polagati u prostorije sa toplovodnim podnim grejanjem (izuzev podova napravljenih od bukve i javora).

Površine mogu biti različito obrađene i u ponudi su: neobrađene daske – potpuno neobrađene, nelakirane i nečetkane; brušene daske – brušene, potpuno glatke, mogu se mat uljiti, UV uljiti ili mat lakirati; četkane daske – mekani delovi drveta se odstranjuju s površine daske, čime se dobija veoma lepa struktura površine koja je istovremeno tvrđa i otpornija na udarce i habanje, a mogu se natur ili UV uljiti; prirodno uljene daske – natur uljene površine su 100% prirodne i bez hemikalija. Prirodno ulje je napravljeno isključivo od prirodnih sirovina kao što su: suncokretovo ulje, prirodni vosak i kalcijum. Takve površine su specifične po tome što imaju otvorene pore drveta koje dopuštaju da pod diše i na taj način regulišu vlažnost vazduha i garantuju zdravu klimu u prostoru. Sistem spajanja može biti: pero+utor ili lock-it. Dimenzije su različite i u zavisnosti od kolekcije, širine se kreću od 138 do 240 mm, dužine od 1850 do 2000mm (sem u XXLong), a debljina je 15 mm.

parketi alpod

Program rustičnih podova Admonter sastavljen je od sledećih kolekcija: Antico, Mocca, Classic Hardwoods, Classic Softwoods, Johann, XXLong i Renova. Kolekcija Antico izrađena je ručnom obradom na tradicionalan način. Jedinstvenom tehnikom patiniranja postiže se lep i prirodan izgled podova, kao da su položeni u prostoru već dugi niz godina. Antico patinirani podovi su odlični za renoviranje podova u zamkovima, dvorcima i drugim istorijskim zgradama, a istovremeno daju jedinstven i poseban izgled modernim stambenim i poslovnim prostorijama. Kolekcija je izrađena od 4 vrste drveta u 10 različitih nijansi. Linija podnih obloga Mocca proizvođača Admonter prati trend tamnih podova koji se dobijaju prirodnim postupcima i načinom izrade. Evropske vrsta drveta uz pomoć posebnih metoda – termičke obrade – dobijaju izgled lepših, tamnijih podova. Koliko će drvo potamneti zavisi od stepena i intenziteta postupka.

Na taj način, potpuno prirodnom obradom, dobijamo širok spektar nijansi bez upotrebe hemijskih supstanci. Pod termičkom obradom podrazumevamo da se drvo zagreva na preko 200o C u bezvazdušnim komorama. Nakon završenog procesa vlažnost drveta je skoro 0%. Tim postupkom se smanjuje skupljanje i širenje daski pri promenama vlažnosti vazduha u prostoru u kome je parket položen. Mocca je u potpunosti primerena i za polaganje u veoma vlažnim prostorijama, kao što su kupatila i saune. Termičkom obradom se povećava i tvrdoća drveta. 

Admonter Classic Hardwoods predstavlja vrhunsku liniju Admonter širokih daski čije su glavne prednosti: nenadmašna stabilnost, koja se postiže takvom konstrukcijom u kojoj su gornji i donji sloj daske od istog drveta i široka paleta listopadnih vrsta drveta i gradacija. Praktično ne postoje granice za individualne želje.

Admonter Classic Softwoods podovi su izrađeni od najkvalitetnijih stabala četinara. Njihov topao karakter i prirodna elegancija savršeno se uklapaju i u moderan i u tradicionalan enterijer. I u ovoj kolekciji posebna konstrukcija u kojoj su gornji i donji sloj od istog drveta obezbeđuje dasci nenadmašnu stabilnost.

Admonter Johann je idealan, ekonomičan pristup svetu rustičnih podova. Za razliku od Classic Hardwoods kolekcije, donji sloj daske je od drveta četinara.

cudesni parketi

Ono što čini posebnim Admonter XXLONG kolekciju su daske koje mogu biti duge i do 5 m i hoblane, dijagonalno sečene duže ivice, čime se dodatno naglašava njihova širina. Daske su različite širine i mogu se kombinovati čime se stvara specifičan izgled poda. XXLONG program obuhvata troslojne panelne parkete. Kolekcija je izrađena od 4 vrste drveta u 10 različitih nijansi.

Program Renova u prvom redu nalazi svoje mesto pri obnavljanju prostora gde je debljina podova najvažniji faktor, jer su daske debele samo 11 mm. Uprkos maloj debljini, daske su izuzetno stabilne.

Prethodni tekstTržište podova od drveta u Srbiji
Sledeći tekstAquaBoutique : Parketi Listone Giordano