5 stvari koje mogu da oštete podove od tvrdog drveta

Podovi od tvrdog drveta osim što su lepi, važe za veoma izdržljive. Ipak, ni oni nisu otporni na sve „zloupotrebe“ koje im činite. Tretiranje poda od tvrdog drveta odgovarajućom negom koju zaslužuje, kao i stvari koje smo vam naveli u nastavku teksta, značajno će vam pomoći u njegovom održavanju i očuvanju lepog izgleda tokom narednih decenija.

Da li deca mogu da oštete pod od tvrdog drveta?

Dečak sa autićem
Očisitite igračke pre nego što ih unesete u kuću

Činjenica je da deca bivaju optužena za mnoge stvari. Ali kod oštećenja poda od tvrdog drveta, najčešće odrasli nisu preduzeli odgovarajuće mere predostrožnosti. Ukoliko recimo deca iznose igračke napolje, proverite da nije ostao neki kamenčić na njima pre nego što ih unesete u kuću kako ne bi izgrebali pod. Prašina, pesak i ostale sitne ili one manje sitne čestice koje se mogu naći na podu mogu stvoriti mikro-ogrebotine.

Hoće li čišćenje vodom uništiti pod od tvrdog drveta?

čišćenje poda
Ne preterujte sa vodom

Voda i drvo se ne mešaju. Podovi od tvrdog drveta su organski proizvod i njihova ćelijska struktura reaguje odmah na vodu. Svaki višak tečnosti koji ostane posle čišćenja treba ukloniti da se parket ne bi oštetio ili podigao. Umesto toga, svakodnevno čistite podove četkom ili usisivačem koji će sitne čestice veoma lako ukloniti, a za brisanje koristite sredstvo namenjeno podovima od tvrdog drveta. 

Da li i kućni ljubimci mogu biti krivci za ogrebotine na podu?

Mačka u kući
Postavite prostirke na kojima će se vaši ljubimci odmarati

Mi volimo naše pse i mačke, ali naši podovi od tvrdog drva ih ne vole. Neke od najdubljih i najdužih oštećenja u drvenim podovima potiču baš od pasjih kandži i, u manjoj meri, mačjih. Rešenje u ovakvim situacijama je postavljanje poda koji se rangira visoko na lestvici tvrdoće. To su vrste od brazilskog oraha, javora i bambusa. Postavite prostirke gde ljubimci mogu da odmaraju. Osim toga, oštećenje možete izbeći ukoliko redovno sečete  nokte vašim ljubimcima.  Takođe, ako vaš pas voli da se utrkuje za poštu koja dolazi na otvor vrata, razmislite o tome da ugradite spoljni poštanski sandučić. Ne prebacujte svu krivicu na porodičnog ljubimca. 

Koliko prljavština i prašina sa obuće može oštetiti pod?

Žena u dnevnoj sobi
Prašina na obući može oštetiti vaš pod

Možda je vreme da počnete da sprovodite onu politiku u kojoj nema cipela u kući. Prašina koja se nalazi na obući taloži se na vašem blistavom podu od tvrdog drveta i deluje na njega kao šmirgla koja lagano skida gornji sjaj sa poda. 

Da li utiče i nedostatak tepiha u kući?

Tepih
Tepih kao zaštita ima efekta u kuhinji

Postavljanje tepiha, prostirki i stazica po svim vašim podovima od tvrdog drveta narušiće autentičan sjaj drvenih podova od tvrdog drveta. Ovaj vid zaštite ima efekta u kuhinji ispred sudopere i mašine za pranje sudova kako biste izbegli natapanje vodom i i obezbedili udobnu površinu za stajanje. Najbolje bi bilo da se pridržavate stvari koje smo naveli gore u tekstu, pre nego što se odlučite da postavite tepihe po celoj kući.

Prethodni tekstTRENDI – parket velikog formata
Sledeći tekstMermer ili granit – Koji je vaš izbor?