Tikkurila – Royal Parquet Osnovni i Završni parket lak

Prateći trendove i vodeći računa o čovekovom zdravlju i njegovoj okolini kompanija Tikkurila razvila je ceo asortiman proizvoda za parket na vodenoj bazi – Royal Parquet program. Radi se o proizvodima koji su u potpunosti ekološki bez štetnog uticaja na čovekovo zdravlje i okolinu. U ovom broju predstavljamo Vam proizvod Royal Parquet Osnovni i Završni parket lak na vodenoj osnovi.

Da bismo postigli adekvatnu zaštitu i dugotrajnost lakiranih parketnih površina neophodna je pravilna aplikacija proizvoda prema propisanom sistemu.

  • Nakon što je parket postavljen i zalepljen na podnim površinama, postojeće manje fuge popunjavaju se sa Royal Parquet Eko masom za fugovanje, koja se zatim hobluje šmirglom fine granulacije.
  • Nakon što se odstrane svi ostaci od hoblovanja može se pristupiti lakiranju – zaštiti parketa, nanošenjem Royal Parquet Osnovnog parket laka.
  • Royal Parquet Osnovni parket lak služi kao impregnacija i predpremaz za Royal Parquet Završni parket lak, nanosi se u dva sloja uz ukrštanje, pomoću valjka ili četke a može da se upotrebljava i metalna špahtla. Premazana parketna površina tako dobija svetliju nijansu.
  • Royal Parquet Osnovni parket lak odlikuje kratko vreme sušenja, bez štetnog uticaj po ljude i okolinu, odlično zapunjava parketnu površinu i smanjuje potrošnju Završnog parket laka.
Foto: Tikkurila, završni lak
Foto: Tikkurila, završni lak

Kada se Osnovni parket lak osuši, nakon 12 časova pristupa se poliranju površine pomoću mrežice br.180 ili finije, nakon čega je potrebno površinu očistiti od prašine. Tako obrađena parketna površina spremna je za nanošenje i Završnog parket laka.

Royal Parquet Završni parket lak nanosi se najmanje u 2 sloja pomoću valjka uz obavezno međuslojno poliranje/brušenje. Ukoliko je parket od vrsta drveta veće upojnosti moguće je nanošenje i trećeg sloja laka. Royal Parquet Završni parket lak odlikuje visoka otpornost na habanje i abraziju, lep i ujednačen izgled završnog filma kao i jednostavno nanošenje, a dostupan je u dva stepena sjaja – MAT i SJAJ.

Preporuka je da se navedeni sistem kombinovanja Royal Parquet Osnovnog i Završnog parket laka primenjuje za slabije i srednje opterećene podne površine.

  • Održavanje parketa nakon zaštite opisanim sistemom podrazumeva da se stvari ne unose tj. ne pomeraju po podu najmanje 3-5 dana od lakiranja, površina se usisava sa posebnim dodatkom za pod.
  • Prašina i nečistoće čiste se sa polu suvom krpom, a moguće je i korišćenje sredstava koja su od strane proizvođača preporučena za čišćenje i održavanje ovakvih podova.

Tikkurila logoTIKKURILA doo ŠABAC
A. Hajduk Veljkova bb, 15000 Šabac, Srbija
T. +381 15 368 800
W.  www.tikkurila.rs