Uputstvo za održavanje i čišćenje drvenih podova – Parketi Tomović

Drvo je prirodni živi materijal, te se uvek nastoji prilagoditi uslovima u prostoru. Vaš pod od drveta morate obavezno negovati i održavati na odgovarajući način. Promene temperature i relativne vlažnosti prostora dovode do skupljanja ili bubrenja drveta. Održavanje drvenih podova obuhvata zaštitu konačnog premaza od ogrebotina i održavanje adekvatnih klimatskih uslova u prostoru. Ako želite da imate lep i otporan parket, morate se pridržavati sledećih ključnih pravila.

Parketi Tomović, hrastov parket
Parketi Tomović, hrastov parket
Parketi Tomović, jasenov parket
Parketi Tomović, jasenov parket

ZAŠTITA KONAČNOG PREMAZA OD OGREBOTINA:

Prve dve nedelje posle lakiranja parket koristite vrlo pažljivo. Na ulaze postavite kvalitetne otirače, koji sprečavaju unošenje peska u prostorije gde se nalazi parket. Tokom početnog perioda, nakon ugradnje parketa, izbegavajte stavljati tepihe ili neke druge pokrivače na delove poda kako bi se izbegle razlike u oksidaciji i promeni boje drveta.

Nameštaj pažljivo postavite sedam dana posle lakiranja (ne smete da ga vučete već ga podignite i premestite), podne obloge položite posle mesec dana. Preporučujemo da na noge stolica, stolova i predmeta koje pomerate zalepite zaštitne podloške, a za stolice sa točkićima (specijalni meki točkići od gume) da koristite odgovarajuće podloške.

Prvih mesec dana ne preporučujemo čišćenje vodom i sredstvima za čišćenje, u tom periodu takođe ne preporučujemo da po lakiranom podu hodate u cipelama sa visokom petom. Podove počnite da čistite četiri nedelje posle lakiranja. Parket čistite usisivačem prašine (nastavak za čišćenje ne sme biti grub sa donje strane) ili mekom krpom.

Masivni pod
Održavanja podova – Foto: www.cleandebypremier.com

U slučaju da prospete vodu ili neku drugu tečnost odmah je obrišite. Mrlje od kafe, crvenog vina ili kečapa obrišite odmah da ne bi ostavile trajne posledice. Ako su podovi veoma prljavi morate ih očistiti ručno uz pomoć krpe. Nemojte da koristite mokre krpe iz kojih voda kapa, može doći do oštećenja parketa (parket može da nabubri).

Ne preporučujemo trljanje podova grubim četkama ili čišćenje jakim i grubim sredstvima za čišćenje (mogu da oštete lak, vlaga i prah bi mogli da prodru do drveta).

Rok trajanja laka možete da produžite ako ga povremeno premažete vodenom emulzijom voska ili sličnog sredstva za negu parketa. U prostorijama u kojima uvek hodate po istom uskom pojasu (hodnici, stepeništa) i prostorijama u kojima hodate u prljavim i mokrim cipelama preporučujemo da koristite prikladne tepihe.

Tepihe treba povremeno skloniti ili se pomiriti sa činjenicom da će kroz izvesno vreme parket ispod tepiha biti svetliji od ostalog parketa. Naime, pod uticajem ultraljubičastog svetla drvo menja boju. Kod podnog grejanja je važno kakav parket je ugrađen i u kojoj meri su poštovana uputstva o postepenom povećanju temperature u prostoriji.

Održavajte temperaturu prostora između 18 i 22 ºC.

Relativna vlažnost prostora mora se održavati između 45% i 60%. Tokom zimskog perioda, tj. grejne sezone potrebno je kontrolisati relativnu vlažnost prostora i po potrebi koristiti ovlaživače prostora kako bi se zadržao poželjan stepen relativne vlažnosti vazduha.

Parketi Tomović, hrast
Parketi Tomović, hrast
Parketi Tomović, jasen
Parketi Tomović, jasen

Potrebno je sprečiti izloženost parketa direktnom uticaju sunčeve svetlosti. Za redovno čišćenje koristite vakumske usisavače ili specijalne krpe koje privlače prašinu. Pod održavajte suvom ili dobro oceđenom krpom i za to predviđenim sredstvima. Izbor sredstava za čišćenje i održavanje parketa zavisi od vrste završne obrade parketa.

Morate biti svesni da se male pukotine ne mogu sasvim izbeći iako ste poštovali sva uputstva, jer drvo je živ i prirodan materijal koji nikada ne možete potpuno savladati.

Ukoliko Vam je potrebna usluga ugradnje parketa ili bilo koja informacije u vezi postavljanja, slaganja, pripreme poda i sl. molimo Vas pozovite nas i daćemo Vam sve neophodne informacije!

www.parketitomovic.com

sztr Parketi Tomović
32212 Prislonica, Čačak
T. +381 32 5485 000, +381 32 5485 001
F. +381 32 5485 446
M. +381 62 281 182, +381 63 511 113
parketit@eunet.rs
www.parketitomovic.com