Odgovoran pristup – dugoročni sjaj vaših podova

Poseban vid zaštite i povratka starog sjaja imaju kameni, mermerni podovi i to procesom kristalizacije. Sam proces sastoji se u nanošenju ekološke tečnosti na mermerni pod, koji se potom brusi čeličnom vunom što dovodi do zagrevanja i hemijske reakcije tečnosti. Kao rezultat međusobne reakcije dolazi do stvaranja nove materije, kristala na površini mermera. Upravo ovi kristali, mermeru, daju i vraćaju nekadašnji sjaj.

PORED KRISTALIZACIJE, koji je zahtevan proces i sastoji se od osam faza, jedan od oblika zaštite očišćenih podova jeste i tzv. dubinska zaštita

Naime, na očišćenu podlogu, nanose se penetrati, hemijske materije, koje prodiru u sam pod stvarajući dubinsku zaštitu otpornu na uv zračenja, alge, lišajeve i druge nečistoće. Drugim rečima, ovako zaštićen pod neće upiti masnoće i vodu iako se oni nalaze na njegovoj površini i zadržaće svoju čistoću.

Odgovoran pristup – dugoročni sjaj

PROCES DUBINSKOG ČIŠĆENJA podova se mora ispoštovati, kako bi se dobio pod čija će čistoća i sjaj dominirati gotovo cele godine. Pored samog procesa čišćenja, veoma je bitno da to rade osobe koje znaju svoj posao.

Dubinsko čišćenje podova
Proces dubinskog čišćenja se obavlja u nekoliko faza

Osobe koje poznaju osobine različitih materijala podova, kako oni reaguju na određenu supstancu i da li su bezbedni za njeno korišćenje. Sa druge strane, ista ta sredstva moraju biti sigurna za upotrebu, zdrava i ekološki prihvatljiva. Budući da se radi o podovima po kojima cirkuliše velika količina ljudi, ili podovima koji se nalaze u specijalizovanim institucijama kao što su bolnice, škole, vrtići, hemijska sredstva moraju biti bezbedna i neškodljiva. Drugim rečima nema prostora za grešku. Ljudi profesionalci i hemijska sredstva bez obzira koliko dobri bili, ne mogu puno uraditi ukoliko ne postoje adekvatne mašine koje će uspeti da otklone dugogodišnje nečistoće i najtvrdokornije mrlje.  Danas na tržištu postoje savremene mašine različite jačine, različitih diskova i četki, koje se koriste za tačno određene vrste podova. Ostaje nam da zaključimo, pravi ljudi, ekološka hemija i savremene mašine, najpoželjniji su trio koji bi svaki zaprljani pod poželeo.

Stepenice
Sredstva za čišćenje podova moraju biti bezbedna i neškodljiva

Kompletna ova priča o dubinskom čišćenju podova za mene je bila pravo prosvetljenje. A, evo i zašto. Ako pođemo od toga da su izbor i ugradnja podnih obloga fizički, funkcionalno i finansijski zahtevan proces, sasvim je logično da očekujemo da nam one što duže traju. I preko toga, ako je moguće. I onda se desi renoviranje, godine korišćenja, prljanje i naš pod više ne izgleda lepo, a mi nismo baš u mogućnosti da ga ponovo menjamo. Ovo vraćanje starog sjaja, preko dubinskog čišćenja, zvuči više nego odlično. I odlično je.

STARI PODOVI postaju čisti, sjajni i privlačni. Koliko god da je povrat starog sjaja bitan u privatnim stambenim objektima, biću slobodna da istaknem da je dubinsko mašinsko pranje pravo rešenje za velike komercijalne objekte – tržne centre, šoping molove, poslovne zgrade – kancelarije, institucije od javnog značaja – bolnice, škole, javne zgrade… 

Mašinsko čišćenje podova
Fleke i nečistoće sa teraca se mogu oprati

Naš ulaz još uvek je prošaran crno belim teracom sa primesama sivila za čije uklanjanje je potrebno vreme, svest stanara i finansije. Bojim se da oskudevamo u svemu tome. Ne baš pohvalno, znam. Samo mogu vam reći, doći će vreme, poradićemo na ulepšavanju, steći će se uslovi za stari sjaj, pre ili kasnije. Jedno je sigurno, fleke i nečistoće sa teraca će se oprati, ali obraz nekih ljudi, sa početka priče, neće nikada. I to je tako. Takvih je uvek bilo i biće. Na nama ne preostaje ništa sem da idemo dalje, u susret nekom novom sjaju.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac

Prethodni tekstKoji je najbolji pod za kancelariju u kući?
Sledeći tekstMogućnost produženja plaćanja dospelih premija osiguranja