Đakuzi na dvorištu ili na terasi

Topli letnji dani u kućnim uslovima najlakše se prekraćuju rashlađivanjem u bazenima. Letnje noći su već rezervisane za đakuzije. Hidromasažne mlaznice i topla voda u toplim noćima, uz neki fini rashlađeni koktel ili šampanjac, najbolje su rešenje kada padne mrak bilo da je reč o romantičnim parovima, ili prijateljima na mini kućnim zabavama.

Đakuzi onima koji ga ubace u svoj životni prostor osim dobrog društvenog života garantuje takođe terapiju i rekreaciju. Idealan je za zimske dane, gde se voda iz đakuzija čija temperatura se kreće od 35 do 45 stepeni kontrira hladnoći kojoj smo izloženi par meseci. Ali kao što smo naveli, đakuzi je idealan i za letnje noći. Đakuzi se na našem podneblju uglavnom postavlja u kupatila, ali mnogo veći efekat na život njegovih vlasnika ostavlja ukoliko se postavi, recimo, na terasu.

Zato se u luksuznim stanovima koji se grade ovih dana uglavnom ostavlja mogućnost za ugradnju đakuzija na terasama. Zapravo, đakuzi u luksuznim životnim prostorima predstavlja neku vrstu alternative za bazen, i to jeftinije. Sama gradnja mnogo manje košta, ali i eksploatacija, jer zahteva zagrevanje manje količine vode. Za đakuzi vam je potrebno takođe mnogo manje prostora, što u doba kada je svaki kvadrat dragocen znači puno.

Koji ćete đakuzi za sebe odabrati zavisi od više faktora – od toga gde ćete ga smestiti, koliko mislite na njega potrošiti, i koliko ljudi će u njemu uživati. Pri odabiru mesta za đakuzi mora se voditi računa o nosivosti ploče, pa to diktira i veličinu buduće kade za uživanje. Na zapadu su izuzetno popularne velike, ukusno odabrane hidromasažne kade u dnevnim i spavaćim sobama. U dnevnim sobama one su obično ukras koji bi trebalo da izazove zavist kod drugih, i bude deo zabava, pa zauzimaju centralnu poziciju, a u nekim rešenjima su izdignute kao na tronu. U spavaćim sobama običaj je da se đakuziji postavljuju iza staklenog zida, u sklopu malih kupatila. Đakuziji često idu i u sklopu sa mini, kućnim centrom za brigu o zdravlju, koji podrazumeva, saunu, i dve tri sprave za vežbanje.

Budući da ne mogu svi koji bi želeli da imaju đakuzi u svom domu to sebi i priuštiti, u domaćoj ponudi su i oni za dvorišta, na naduvavanje. Oni se odlikuju brzim postavljanjem i znatno jeftinijom cenom u odnosu na fiksne. Jedan od njih, u kome može da uživa istovremeno četiri osobe, u prilici ste naručiti putem interneta za 44 hiljade dinara, plus troškovi dostave. U njemu se voda zagreva do 40 stepeni, a 80 mlaznica garantuje uživanje.

KADA IZBEGAVATI ĐAKUZI?

Bez obzira što vas mami, i obećava dobar provod, imajte u vidu da đakuzi morate izbegavati u nekoliko slučajeva. Ukoliko ste srčani bolesnik, neko ko ima problema sa krvnim pritiskom (naročito ako su stalno prisutne tegobe), ili osoba koja je prošla kroz operaciju u skorijem periodu, ne bi ste smeli koristiti đakuzi. Upotreba se takođe ne preporučuje trudnicama, a u nekim centrima gde đakuzije nadgledaju stručni ljudi, trudnicama je strogo zabranjen ulazak.

Đakuzi, a naročito onaj koji nije vaš privatni, trebalo bi da izbegavate i ukoliko vam je opao imuni sistem, ili ako ste skloni raznim infekcijama. Naime, topla voda pogoduje razvoju bakterija, te su u nekim đakuzijima (onim najkritičnijim) naučnici u uzorku vode, koji bi stao u jednu kašiku, nalazili i po dva miliona bakterija. Dakle, u đakuzijima su vrlo moguće infekcije mokraćnog trakta, kožne infekcije, pa čak i upala pluća. Iz ovog razloga vrlo je bitno redovno pratiti kvalitet vode u đakuziju, dodavati hlor i ostale hemikalije koje se dodaju i u bazene, i đakuzije prazniti i čistiti bar jednom nedeljno.

SAVET PLUS

Ne ulazite u đakuzije ili bazene u pamućnoj odeći – majicama, šorcevima, boksericama i sličnom. Pamuk zarobljava bakterije pri nošenju, pa samim tim negativno utiče na kvalitet vode u koju se unese.

KUPANJE ZA 12.000 EVRA

Hidromasažne kade su sve popularnije i sve traženije na srpskom tržištu. Prodaju se po cenama koje se kreću u proseku od 1.000 do 8.000 evra. Međutim, ima i skupljih kada, kao i hidromasažnih bazena koji se tu i tamo prodaju. Cenu uglavnom formira to koliko je kada ili bazen veliki, kako je opremljen, kakve mlaznice ima, ili da li je ukrašen nekakvim kristalima i dizajniran u nekoj poznatoj kući.

Veliku pažnju posetilaca novosadskog sajma pre dve godine privukao je hidromasažni bazen, kapaciteta 1.300 litara, za četiri osobe, koji je stajao “tričavih” 11.880 evra.

Autor teksta: Nataša Ivić

Prethodni tekstIzolacija holding – INDUSTRIJSKI PODOVI
Sledeći tekstPodne izravnavajuće mase