Provereno dobar učinak podnog grejanja

Komforan i estetski prihvatljiv način grejanja jeste podno grejanje. Nema prašine niti suvog vazduha pa je adekvatan za one koji pate od alergija.

Ukoliko nemate centralno grejanje u stanu, razmislite o podnom. Jedna od prednosti podnog grejanja je u ravnomernom raspoređivanju temperatura u prostoriji, koja bude vrlo prijatna za noge i boravak u prostoriji uopšte.

Prednosti podnog grejanja

Niskotemperaturni način zagrejavanja je štedljiv u pogledu energije i ekološki u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova. Svakako Nisu potrebna nikakva grejna tela, čime se dobija na prostoru ali i estetski lepšem izgledu. Nema komplikovanog pranja kao što je to kod radijatora. Podno grejanje se može postaviti na gotovo svim vrstama podloga. Izvođenje je na isti način kao i kod ostalih načina grejanja.

Nedostaci podnog grejanja

Početno ulaganje u ugradnju podnog grejanja znatno je veće nego što je uobičajeno kod radijatorskog, ali je zato ušteda tokom eksploatacije grejanja mnogo veća.

Potrebno je postaviti toplotnu izolaciju i hidroizolaciju. Takođe, neophodno je obaviti sve druge građevinske radove. Radijatorsko grejanje funkcioniše na principu konvekcije toplote i kružnog strujanja vazduha, dok podno grejanje isijava toplotu ravnomerno celom površinom polaganja. Zato pod po kojem hodamo predstavlja jedan veliki radijator koji je ravnomerno zagrejan i kod koga maksimalna temperature iznosi stepeni celzijusa.

Prethodni tekstRazvoj keramike kroz vekove – Od komada gline do remek-dela
Sledeći tekstPodno grejanje – Ekonomično, zdravo i elegantno rešenje