Nacrt zakona o građevinskim materijalima ušao u javnu raspravu. Kanjiža: Za nas su to odlične vesti

Nacrt Zakona o građevinskim proizvodima ušao je u javnu raspravu, a taj propis trebalo bi da spreči prodaju i korišćenje, odnosno ugradnju materijala opasnih po zdravlje i lošeg kvaliteta, poput onih upotrebljenih u takozvanim smrdljivim zgradama na Novom Beogradu.

Svi materijali moraće da budu sertifikovani, uključujući i one uvozne. Što se tiče potrebe za ovakvim propisima, dovoljno je reći da isti, u ovoj oblasti, nisu usklađivani od osamdesetih godina prošlog veka. Zbog uvezenih građevinskih materijala koji su na deklaraciji imali veći kvalitet od stvarnog, trpeli su domaći proizvođači kojima je to bila nelojalna konkurencija.

Keramika Kanjža jedna je od naših najuspešnijih kompanija, a na ovaj problem čelni ljudi ukazuju odavno. Njima i drugim kompanijama koje su opstale uprkos verovanju da je uvozena roba bolja i kvalitetnija samo zato što stiže „iz Italije“ ili neke druge evropske zemlje, ovaj zakon definitivno odgovara.

„Nov zakon nama apsolutno ide u korist jer će eliminisati svu nelojalnu konkurenciju na tržištu, koja je do sada poslovala van pravila i propisa. Mi apelujemo na njegovu primenu, kontrolu i pre svega na oštre sankcije za sve one koji se ne budu pridržavali zakona jer, ukoliko nema sankcija, nove uredbe gube smisao“, objašnjava Jovana Nikčević iz Keramike Kanjiža.

Uvoznici traže da se potvrde kvaliteta EU za građevinske proizvode samo prevedu na srpski jezik, da ne bi sertifikovanjem uvećali troškove.

U Ministarstvu građevine razmatraju koje propise treba primeniti odmah, a za koje je moguće odložiti primenu do pripreme. „Biće dodatni napor i u finansijskom smislu da se uvedu određeni standardi, ali to je ono što pospešuje bezbednost tih proizvoda i tu zaista ne može biti kompromisa“, smatra pomoćnica ministra građevine Jovanka Atanacković.

U zavisnosti od vrste proizvoda, postojaće četiri vrste sertifikacije. Novi zakon doneće i nove izazove za laboratorije i institute koji će se kandidovati za sertifikaciona tela. U Institutu za ispitivanje materijala kažu da će novim zakonom imati manje posla na ispitivanju kvaliteta, a više na sertifikaciji. Javna rasprava o Zakonu o građevinskim proizvodima biće završena do kraja meseca, kažu u resornom ministarstvu, a očekuje se da zakon bude usvojen u Vladi i izglasan u parlamentu u jesenjem zasedanju. Nadamo se da će biti usvojen i da će se primenjivati jer tako više nećemo davati svoj novac za nešto što nije potvrđeno dobro ili je, pak, u klasi koja nam nije dobro predstavljena.