Renoviranje kupatila nestandardnim pločicama

Poštovani,

Planiram da renoviram kupatilo u malom jednosobnom stanu u kom živim. Zanimaju me vaše ideje i saveti oko uredjenja. Želeo bih ugradim neke zanimljive nestandardne pločice. Na žalost veš mašina bi morala da ostane u kupatilu pošto u ostaku stana nema mesta.

Nenad

Poštovani Nenade

Prvo što mi upada u oči je da bi postojeća funkcionalnost kupatila mogla biti bolje rešena s obzirom da je vaše kupatilo prilično veliko u odnosu na ostatak stana. Rešenjem nove funkcionalnosti bi mogli dobiti mnogo više korisnog prostora i to prvenstveno ispod i oko umivaonika a da to deluje skladno. Ono što bih prvo uradila jeste pomeranje WC šolje i postavljanje ugradnog vodokotlića u zid ukoliko tehničke mogućnosti to dozvoljavaju.

Iz priloženog projekta kupatila bih rekla da je to izvodljivo. Zatim bih u taj ćošak gde je bila WC šolja postavila tuš kabinu koja bi se proširila sa dimenzija 90x90cm na 120x100cm što je mnogo udobnije i komfornije za korišcenje. Umivaonik i veš mašinu bih postavila na mesto postojeće tuš kabine.U samoj tuš kabini ne bih postavljala klasičnu tuš kadicu već trakasti slivnik. Kabina bi se pravila od kaljenog transparentnog stakla po meri.

U levom delu tuš kabine možete napraviti i jednu lepu vertikalnu nišu gde bi mogli da odlažete sve kozmetičke proizvode koji su vam potrebni za korišcenje u tuš kabini. Kod umivaonika imate dovoljno prostora u koji mozete da smestite veš mašinu. Iznad veš mašine a ispod umivaonika bih postavila ploču na visini od 90cm od poda koja bi sakrila ves mašinu i ujedno bila podloga za postavku ugradnog ili poluugradnog umivaonika.

Ako uzimate novu veš mašinu bilo bi idealno da uzmete mašinu koja je 60 cm široka i 40 cm duboka kako bi mogla da se postavi ispod ploče. Najlepše bi bilo da se gornja ploca uradi od keroka, ali takodje bi bilo lepo i da bude od furniranog ili bojenog medijapana. Otvaranje mašine može biti klasično sa prednje strane. Dubina ploče mora biti između 45×50 cm posto je dubina umivaonika uglavnom oko 42 cm, a ako se odlucite za ugradni umivaonik ploča mora biti malo dublja kako bi ostalo po nekoliko santimetara prostora sa prednje i zadnje strane.

 

Bilo bi zanimljivo rešenje da se na ormarić ispod umivaonika postave vrata na klizno otvaranje. Na taj način ne bi postojao problem da se priđe ves masini. U delu ormarića ispod umivaonika mogu da se naprave skrivene fioke koje bi se otvarale po potrebi. Ovako dobijate čistu, jednostavnu i funkcionalnu kompozicju.

Iznad ploče umivaonika pa sve do plafona bih postavila ogledalo. Ovako veliko ogledalo bi proširilo prostor i dalo eleganciju celom prostoru. Pošto bi se u ovom slučaju rasveta iznad umivaonika postavljala direktno na ogledalo potrebno je naglasiti firmi koja radi izradu i postavku ogledala da na predvidjenom mestu za rasvetu naprave otvore kroz koje bi se provukli kablovi za rasvetu. Ukoliko se ovo propusti kasnije je prakticno nemoguce probusiti rupe u ogledalu za kablove.

Naravno pre svega toga je potrebno da se izabere željena rasveta. Iako ovo rešenje na prvi pogled moze delovati čudno i neizvodljivo ono deluje efektno i vredno je uloženog truda što se pokazalo i kroz praksu. Pored ogledala bih napravila jedan uski toaletni ormarić koji bi takođe bio postavljen do plafona sa ogledalom na frontu. Otvaranje ovog ormarića bi bilo najlepše rešiti pushup mehanizmom cime bi se izbegle ručkice za otvaranje. Ovakvim rasporedom sanitarija dobijate jedno prelepo i funkcionalno kupatilo.

 

Što se tiče keramike, jedno od nekonvencionalnih ali po meni veoma efektnih rešenja je da je izbegnete gotovo u potpunosti. Naime, pod u kupatilu možete da obložite sa parketom koji Vam se nalazi u stanu, bilo da je to masivni parket ili višeslojni vazno je samo da bude dobro impregniram. Drvo u kupatilu daje posebnu prefinjenost celom prostoru. Na zidove osim u samoj tuš kabini ne morate da postavljate keramiku već ih mozete lepo izravnati i okreciti disperzivnim (perivim) bojama ili uraditi neku dekorativnu tehniku kao sto je natur beton ili nešto slično koje su takođe perive.

Na pod tuš kabine i na zid gde bi bila slavina i ručni tuš bih postavila neki protivklizni keramicki mozaik. Stakleni mozaik bih u ovom slučaju izbegla pošto u nekim slučajevima moze da bude klizav ako se postavlja na pod. Neke fabrike osim pravougaonog i kvadratnog oblika mozaika imaju i heksagonalne koji prelepo izgledaju.

 

Na preostali zid u tuš kabini bih postavila neku dekorativnu vodootpornu tehniku ili bih ga prosto prekrecila vodoodbojnom bojom koje se danas mogu naci na tržištu. Naravno preduslov svih ovih radova je da tehnički (hidroizolacija, padovi ka podnom slivniku, vodovod i kanalizacija…) sve bude kvalitetno uradjeno.

 

Ako napravite ovakvo kupatilo delovaće potpuno urbano, čisto i nesvakidašnje a mislim da ne mora mnogo ni da košta. Čiste i jednostavne linije su po mom mišljenju uvek najbolje. Detalje ćete uneti vi sami svojim ličnim stvarima.