Funkcionalnost i dizajn: Šta treba znati o odvodima (slivnicima) za kupatila

Odvodi za kupatila su elementi o kojima retko kad razmišljamo i često ih nismo ni svesni sve do trenutka kada otkrijemo da ne vrše svoju funkciju, u slučaju poplave ili druge neprijatne situacije. Svrha odvoda se, dakle, svodi najviše na njihovu funkciju i u tom smislu oni predstavljaju izuzetno važan, iako „nevidljiv“, element.

Projektovanje i ugradnja odvoda može biti pravi izazov u pojedinim prostorima. Kako bi funkcionisao ispravno sistem slivnika se savršeno mora uklopiti sa podnom površinom i rasporedom kupatilskih elemenata koji ga čine – odvodom za lavabo, tuš ili kadu i odvodom na podnoj površini. Rešetka za slivnik je po pravilu dizajnirana tako da bude neupadljiva i praktična – da propušta i omogući odvođene dovoljne količine vode u slučaju eventualne nezgode. Takođe, dizajn rešetke za slivnik ili odvod mora biti praktičan i u smislu da omogućava neometano kretanje kroz kupatilo i svakodnevne aktivnosti koje se u njemu odigravaju. Kako bi se ovo postiglo, potrebno je poštovati određena pravila i smernice za projektovanje i izvođenje sistema za odvod vode u kupatilima.

ACO ShowerDrain® S tuš kanal
ACO ShowerDrain®S

Najčešće su sistemi za odvod vode u kupatilima ili slivnički sistemi projektovani tako da se slivnici koji odvode vodu od kupatilskih elemenata – kade, lavaboa i podnog odvoda – smatraju sekundarnim odvodima i cevima se priključuju na primarni kolektor to jest odvod koji prihvata otpadnu vodu iz sva tri elementa. Cevi od svakog elementa pa do primarnog kolektora vode čine sistem cevi za odvod vode ispod poda kupatila. Prilikom projektovanja i dizajna odvodnih odnosno slivničkih sistema treba u prvom redu imati u vidu to da se danas na tržištu mogu naći dva tipa odvoda. Prvi tip je tradicionalni tip kod kojeg se voda sliva u jednu tačku na podu dok je drugi tip nešto novijeg datuma – linearni tip odvoda kod kojeg se voda odliva preko linearnog kolektora postavljenog najčešće uz zid mada ovo nije pravilo. Oba tipa odvoda imaju svoje prednosti i mane a koje će se najbolje uklopiti u određeno kupatilo zavisi od samog kupatila i opcija koje nam stoje na raspolaganju u odnosu na raspored kupatilskih elemenata kada su slivnički sistemi u pitanju ali i od želja i preferenci korisnika prostora u odnosu na dizajn podne odvodne rešetke za otpadnu vodu.

Kod tradicionalnog odvoda pod neće biti ravan već će biti neophodno da se podna površina u pojedinim slučajevima „lomi“ na više površinma u odnosu na to gde se nalazi podni slivnički otvor. Takođe, kod tradicionalnih podnih odvoda za slivnik najčešće je neophodno da u kupatilu postoji prag. Ovo može u bitnoj meri uticati na dizajn slivničkog sistema ali i na vizuelni efekat koji on ostavlja.

Hidroizolacija podova
Foto: ACO

Ovi efekti mogu potpuno neopaženo proći kod „običnih“ korisnika prostora dok će kod drugih predstavljati značajnu prepreku i problem koji će im otežavati kretanje, u prvom redu ljudima u invalidskim kolicima ali i u slučaju da želimo da u kupatilo postavimo komodu ili pomoćni element koji će se koristiti prilikom kupanja ili tuširanja. Sistemi ovakvih odvoda su često jeftiniji od linearnih sistema ali s druge strane prilikom ugradnje ovakvih slivničkih sistema sloj poda pomoću kojeg će se postići određeni nagib može da bude skuplji nego kod linearnih podova. Takođe, postavljanje keramičkih pločica kod podova sa tradicionalnim sistemom odvoda može biti skuplje zbog postojanja nagiba i u pojedinim slučajevima potrebe za dijagonalnim postavljanjem pločica. Upravo ovo, u pogledu cene, ova dva elementa čini skoro ravnopravnim.

Aco građevinski elementi d.o.o. - ShowerDrain
Foto: Aco građevinski elementi d.o.o.
Aco građevinski elementi d.o.o. - ShowerDrain
Foto: Aco građevinski elementi d.o.o.

Kada se govori o linearnim sistemima oni predstavljaju novinu na našem tržištu dok u svetu polako postaju trend, pre svega zbog svoje estetske privlačnosti i minimalističkog izgleda. Jedna od prednosti linearnih odvoda je da se mogu postaviti u bilo kom delu kupatila i posebno su zgodni za postavljanje u kupatilima sa tušem gde se mogu smestiti u bilo kom delu odeljka za tuš ili tuš kabinu. Početni troškovi ovakvih sistema su veći nego kod tradicionalnih odvoda ali su zato često troškovi izravnjavanja poda i postavljanja sloja za nagib jeftiniji. Postavljanje pločica kod ovakvih odvoda takođe može biti jednostavnije, lakše i – jeftinije. Ipak, iako je cena ugradnje tradicionalnih i modernih linearnih odvoda skoro ista mora se naglasiti da su linearni odvodi za nijansu skuplji, pogotovo ukoliko se donese odluka o ugradnji dizajnerskog odvoda.

Aco građevinski elementi d.o.o. - slivnici
Foto: Aco građevinski elementi d.o.o. – slivnici

Međutim, danas odvodi ne moraju da budu samo funkcionalni, iako im i dalje to jeste primarna i slobodno možemo reći najvažnija uloga. Rešetke za odvode to jest slivničke sisteme su postale predmet pažnje mnogih dizajnera i samim tim mogu biti veoma važni elementi u oblikovanju kupatila. Bez obzira da li se radi o tradicionalnim odvodima i slivničkim sistemima ili o linearnim, na tržištu postoji veliki izbor kada je dizajn rešetki za odvode u pitanju. Dizajn uključuje kako obične tako i luksuzne elemente, kvalitet i preciznost izrade kao i materijali koji se koriste diktiraju cenu ovih rešetki i sistema. U dizajnerskom smislu linearni sistemi mogu biti posebno interesantni zato što pružaju novinu u oblikovanju i celokupnom vizuelnom utisku kupatila. Tradicionalni sistemi, ipak, nimalo ne zaostaju, pogotovo kada se radi o klasičnom dizajnu. U zavisnosti od dizajna kupatila ali i od proizvođača rešetki za odvode ovi elementi se prave od različitih materijala – nerđajućeg čelika, bronze, aluminijuma, mesinga, kamena itd. Rešetke mogu biti polirane, niklovane, hromirane, pobakrene ili sa završnim slojem od drugih materijala, po želji i narudžbi kupca i u zavisnosti od opcija koje proizvođač rešetki nudi.

Aco građevinski elementi d.o.o. - slivnici

Aco građevinski elementi d.o.o. - slivnici
Foto: Aco građevinski elementi d.o.o.

Prilikom postavljanja slivničkog sistema u kupatilima bitno je razmisliti o rasporedu svih elemenata i način na koji će se suvišna voda odvoditi iz prostora to jest sa podne površine. U ovo razmišljanje treba uključiti primarne kao i sekundarne odvode i elemente slivničkog sistema. Kada su rešena pitanja praktičnih i funkcionalnih zahteva prostora i njegovih korisnika može se preći na estetiku odvoda koji danas ne moraju više da budu dosadni i isključivo funkcionalni već mogu da imaju veoma važnu ulogu u oblikovanju vizuelnog utiska celokupnog prostora. Moderna kupatila su sinonim za relaksaciju a životni stil svakog pojedinca je tema integrisana u nihov dizajn. Dizajnerski elementi kao što su slavine, tuševi, lavaboi i kade su važan deo tog dizajna a danas i rešetke za odvode postaju veoma bitne kada je oblikovanje prostora u pitanju.

Piše: Irma Talović, d.i.a.