Talasasti mermer koji verodostojno imitira vodenu površinu

Ne preporučuje se skakanje na glavu u ovakvom bazenu…

Tokom internacionalnog festivala posvećenog uređenju dvorišta, francuski dizajner Mathieu Lehanneur prezentovao je svoju instalaciju Petite Loire (Mala Loara) koju je opisao kao “tečni mermer”. Ona je postavljenja u dvorištu francuskog centra za umetnost i prirodu Domaine de chaumont-sur-loire i izgleda kao bazen u dvorištu. Ali vode nema nigde!

Instalacija Petite Loire predstavlja neverovatnu imitaciju vodene površine koja se talasa a to je omogućeno kroz spoj besprekorno obrađenog mermera koji prelama zrake sunčeve svetlosti.

Homogeni komad zelenog mermera, od kog je nastala instalacija, oblikovan je tako što je prethodno dizajniran u 3D programu.

Petite Loire je nastavak serije istraživačkog rada nazvanog Liquid marble, koja se bavi korišćenjem algoritama za dobijanje verodostojnog prikaza prolaznog trenutka u vremenu, piše Designboom.

Neki kažu da je Loara poslednja francuska divlja reka, koja oblikuje i hrani predele, koja silovito prolazi kroz prostor ne praveći pauzu.

– odgovorio je Mathieu Lehanneur na pitanje šta mu je bila inspiracija za ovo delo.

Ovakav način oblikovanja mermera može se koristiti kako prilikom uređenja eksterijera tako i enterijera, kako bi se prividan ali veoma uverljiv, način prikazala vodena površina u prostoru.

Foto: Michel Giesbrecht
Izvor: www.gradnja.rs