Drvene palete – Maštom do unikatnog rešenja

Drvene palete predstavljaju nepresušan izvor i stimulaciju kreativnosti. Svoj novi život mogu započeti i u enterijeru i eksterijeru, i to u najrazličitijim oblicima i formama. Pored polica, stočića, kreveta i raznih drugih inventivnih elemenata uređenja, uštedu materijala i finansija mogu predstavljati na još jednom polju: obradi poda.

Drvene palete predstavljaju najčešće korišćenu transportnu ambalažu sveta. Prave se uglavnom od jelovine, topole ili bukve i tretiraju se protiv insekata i drugih uticaja. Tako tretirane palete dobijaju EUR žig. Iako deluju jednostavne za proizvodnju, kako se u velikoj meri prave za automatizovano rukovanje u fabrikama, u njihovim dimenzijama se tolerišu minimalna odstupanja (do 3mm) i elementi im moraju naleći pod apsolutno pravim uglovima. Daske su debele od 16mm pa sve do 24mm. Palete mogu biti različitih dimenzija i težine, a velike su nosivosti.

Upravo zbog svoje masovne proizvodnje i široke upotrebe, drvene palete kao prilično dostupan materijal postale su izvor građe i ideja. U zavisnosti od mašte mogu se reciklirati u najrazličitije elemente enterijera i eksterijera, od vešaljki za garderobu, preko polica i visećih elemenata, sve do maltene kompletnog nameštaja i baštenskih elemenata. Od ponovno korišćenih paleta se mogu praviti i ograde i pregradni zidovi, a pored uradi sam tehnike, moguće je na tržištu naručiti i nameštaj po želji da se izradi od paleta.

Sve više se srećemo sa elementima enterijera i eksterijera koji su izrađeni upravo od ovih elemenata, a njihova široka primena svedoči i o maštovitosti samih korisnika. U zavisnosti od ideje i materijala koji se u njihovoj obradi utroši, drvene palete mogu poprimiti sasvim nove forme, boje i oblike, pa neretko i do neprepoznavanja. Drvo je materijal koji uvek nađe svoju primenu.

Zbog svoje nosivosti drvene palete su naročito popularne kao nosači za dušeke, odnosno kao kreveti. Ideja je bezbroj. od običnog postavljanja paleta i dušeka preko njih, do raznoraznog stilizovanja gde se njihova originalna forma jedva nazire. Razlog njihove široke primene leži ponajviše u uštedi materijala i finansija. Drvo je materijal koji uvek nađe različite namene i primene, a kao reciklirani material, ponovno upotreba drvenih paleta predstavlja i uštedu novca.

Ideja za oblaganje poda drvenim paletama nastala je verovatno iz činjenice da se mnoštvo kvalitetnog drveta odbaci kao neupotrebljivo sa prestankom upotrebe starih paleta, ili još gore, njihovim uništavanjem. U zavisnosti od površine poda za izradu jednog drvenog poda je potrebna različita količina materijala i paleta, ali i od kvaliteta samih paleta. Nije svaka daska palete pogodna za izradu poda jer se neke nakon dužeg korišćenja ipak iskrive ili oštete. Ali, većina uglavnom jeste.

Drvene palete korak I

Drvene daske koje čine palete su najčešće 5, 8, 10 ili 12 centimetara širine. Kao i kod svake podne obloge, među prvim ključnim koracima je obrada sloja na koji naleže podna obloga. Palete se mogu postavljati na cementnu košuljicu koja je dobro očišćena ili na staru podnu oblogu, koja takođe mora biti bez ikakvih oštećenja. Nije retkost ni da se palete postavljaju na podlogu od plute, ali u tom slučaju treba obratiti pažnju na cenu. Kao i kod drugih drvenih podova, kada se postavljaju na cemetnoj košuljici, postavljaju se na lepak za parket. Treba biti umeren u nanošenju lepka, i ne nanositi odmah na velike površine, koje se suše brže nego što se daske postavljaju.

Drvene palete korak II

Drugi korak je naravno rastavljanje paleta na bazične elemente, daske. Za to je potreban alat da se otkače sve daske i uklone šrafovi. Sav metal, kamenčići i ostali materijali, kao i prljavština, moraju biti uklonjeni. Savet je da uvek kada se rade uradi sam projekti, da se obavezno nosi zaštitna oprema, baš zato što lice koje radi obično nije ekspert, a i zato što se obično rade po prvi ili drugi put, i iznenađenja mogu biti razna.

Drvene palete korak III

Treći korak je organizacija dasaka, razdvajanje na dobre i loše. Drvo koje nije dovoljno dobro za podnu oblogu ne mora da znači da je za otpad, postoje brojni drugi načini kako se može iskoristi, ako ništa drugo – za potpalu. Nije obavezno ali je poželjno sve daske iseći ili išmirglati na jednake dimenzije kako bi samo slaganje poda išlo jednostavnije, a takođe i obraditi ivice da budu ravne i prave što je više moguće. Dalji korisni korak je pronaći i obeležiti sve podne grede.

Samo slaganje dasaka je potpuno po želji i u tome i leži najzabavniji deo ovog posla. Mogu se koristiti palete različitih nijansi čime se dobija živopisniji pod, i to potpuno po želji, ili pak težiti ka uniformnijoj varijanti gde su sve palete ujednačenih boja, ili tako obrađene i išmirglane prethodno.

Takođe, moguće je kombinovati daske različitih širina tako da pod i u tom smislu bude razigran. Poželjno ih je ređati i smaknuto, ipak u nekom redu, i to tako tako da svaki red počne sa različitom dužinom, ali na kraju krajeva, to apsolutno zavisi od ukusa korisnika, a i od dužina samih paleta.

Treba obraćati pažnju na spojnice i težiti da same daske budu što čvršće jedna uz drugu, kako bi njihovi prostori bili što manji, poželjno nepostojeći. Na obodu podne površine, uz ivice prostorije i uz zidove, potrebno je ostaviti male proceme. Odabere se jedan ćošak prostorije i uz pomoć distancera kreće ređanje paleta. Eventualne šupljine se mogu popuniti smesom od drvenih opiljaka i lepka, koja se nanese špahlom u same šupljine i zatim ostavi da se osuši.

Kada se pod od paleta nanosi na staru drvenu oblogu, koja je naravno proverena da nije oštećena, na kraju svake daske korisno je ukucati mali ekser, kao i dva eksera na svakoj gredi. Treba biti oprezan da se ekseri ne ukucavaju suviše blizu ivica dasaka kako ne bi došlo do njihovog pucanja. Najbolje je kada se burgijom koja je tanja od eksera prethodno pozicioniraju i probuše sve rupe. Distanceri se koriste na kraju reda, a nikako ne između samih dasaka u jednom redu, koriste se na susretu sa zidovima.

Završna obrada poda zavisi opet do želja samih korisnika. Korisno je da se čitava površina prebriše krpom i razređivačem kako bi se skinule sve nečistoće, komadi piljevine i prašine. Za završnu obradu pod od paleta tretira se kao i većina drugih drvenih podova, i može se obraditi voskom ili lakom za drvo, gde će zaštitni sloj dati dodatni sjaj i intezivirati boju paleta.

Podsetimo se da ovakav pod, i kada se izvodi u sopstvenoj režiji, ima višestruke prednosti. Osim finansijske uštede i uživanju u proizvodu koji je nastao iz rada sopstvenim rukama i sopstvene kreativnosti, te obrade poda baš po želji, kao i širokim mogućnostima kombinacija šara i boja koje ovaj materijal pruža, ponovna upotreba drvenih paleta podrazumeva i učestvovanje u procesu reciklaže i doprinošenju smanjenja otpadnih materijala i potrošnja novih energija.