Renoviranje kupatila – kupatilo izduženog oblika

Poštovani,
kupila sam stan koji je potrebno renovirati. Postojeće kupatilo nije malo ali je specifičnog, izduženog oblika. Volela bih da ga napravim tako da mi bude prijatno u njemu. Takođe, ceo stan, pa i kupatilo, bih uredila tako da bude dosta svetlosti i zelenila u njemu, ali da istovremeno prostor ostane skladan i funkcionalan. Da li mi možete dati neki predlog?

Aleksandra

Poštovana Aleksandra, pogledala sam osnovu Vašeg kupatila. Dimenzije kupatila su odlične i dozvoljavaju nam da uradimo dosta toga. Zbog samih dimenzija kupatila koje je prilično dugačko i ne preterano široko, samo po sebi se nameće da se sve sanitarije postave u nizu. Na ulazu sa leve strane prvo bih postavila umivaonik. On se najčešće koristi pa je logično da se nalazi odmah na samom ulazu. Ispod umivaonika možete da postavite konzolu od gipsa koja bi bila obložena pločicama.

 

Time bi izbegli da stavimo akcenat na kupatilski nameštaj a konzola bi bila postolje za nadgradni umivaonik. Nadgradni umivaonik bi bio oblog oblika kako bi se malo razbila četvrtasta, gruba forma same konzole.

Takođe bi bilo lepo kada bi se celom širinom iznad konzole napravilo ugradno ogledalo iza kog se ne bi postavljale pločice. Baterija za umivaonik može da bude ugradna, iz zida, ili stojeća iz umivaonika, na vama je da odlučite. U nastavku na zidu pored umivaonika bih postavila konzolnu WC šolju sa ugradnim vodokotlićem što nam debljina zida dozvoljava. Minimalna potrebna širina za komotno korišćenje WC šolje je 70 cm, a mi bismo u našem slučaju imali i više. Pored WC šolje bih napravila staklenu pregradu dimenzija 90×195 cm koja bi služila kao paravan za tuš kabinu.

šema kupatila
Nacrt: Vanja Lebović, dizajner enterijera

Na ovaj način bi dobili ‘’walk in‘’ tuš kabinu širine 90 cm. U dnu kupatila možete postaviti ugradnu kadu dimenzija 75×180 cm što je sasvim dovoljno. U tuš kabini nemate potrebu da postavljate tuš kadicu, odvođenje vode se može rešiti trakastim slivnikom. Ovakvim rasporedom sanitarija bismo dobili funkcionalno ali i lepo kupatilo. Bitno je napomenuti da obavezno postavite providno staklo u tuš kabini kako bi izbegli vizuelno skraćivanje kupatila.

Sa desne strane kupatila možemo da napravimo nekoliko polica koje bi bile u istoj keramici kao i svi ostali zidovi. Pri sredini kupatila bih napravila jedan ispušten zid na koji bih postavila dekorativnu keramiku koja bi istakla detalj za koji ste rekli da biste voleli da ga imate u kupatilu. Što se tiče pločica, po mom mišljenju bi bilo najbolje da na zidove postavite belu mat keramiku. Na pod se takođe može staviti bela keramika (izabrati neku koja bi se relativno lako odrzavala), zatim imitacija drveta (tikovina, hrast) ili pločica sa printom trave na sebi što je jako zanimljiva ali i poprilično smela kombinacija. Ja bih se opredelila za drvo koje će ipak malo utopliti prostor. Ove podne “drvene” pločice možete postaviti i na jedan zid tuš kabine. Tako bi kupatilo delovalo čisto, sveže i prostrano.

Pošto ste napomenuli da volite zelenilo, predložila bih Vam jedno sasvim originalno i zanimljivo rešenje. Kao novitet ove godine se na tržištu pojavila pločica koja je istovremeno i vertikalna bašta. Postavlja se lako, isto kao i svaka druga keramika i nije joj potrebno nikakvo posebno održavanje. Ne postoji sistem za dovod ili odvod vode, nije potreban ni prirodan izvor svetlosti. Potrebna je vlaga, a u kupatilu vlaga vec postoji. Prave se u 24 nijanse. Po meni je najlepša zelena, a postoje i bela, crvena, ljubičasta, plava itd. Ovu “mahovinu” bih postavila na ispušten zid. Tako bih napravila centralni detalj u kupatilu koji je sveden, lep i u skladu sa onim što biste Vi želeli.

Prethodni tekstMercedes-Benz Sprinter prilagodljiv, štedljiv i udoban
Sledeći tekstLignoluks sistemi za lakiranje parketa